
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si cele privind provenienta si circulatia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn. Prin acest act normativ se aproba operationalizarea SUMAL, cel mai important instrument in lupta cu taierile ilegale de padure.
Noua versiune aduce inovatii care ajuta, pe de o parte, munca de combatere a taierilor ilegale si, totodata, simplifica enorm munca lucratorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmari, in timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasa din punctul de incarcare pana in punctul de descarcare, devenind astfel foarte dificil sa mai apara acele escale ilegale realizate cu acelasi aviz. SUMAL 2.0 obliga si la incarcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului incarcat, pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea, in padure, a parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS inainte de a se face taierea.
O alta particularitate a noului SUMAL este aceea ca se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara. In plus, cantitatile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fara sa mai poata fi facute uitate alte volume.
„Prin operationalizarea Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos vom reusi, in timp real, 24 de ore din 24, sa avem un management foarte bun al materialului lemnos.
Vom sti, in orice moment, cat s-a taiat din padurile Romaniei, unde va merge acest material lemnos, catre ce depozit si, mai ales, apoi, catre terti.
Este important sa intelegem ca odata cu operationalizarea SUMAL, toate institutiile statului vor fi intr-o stransa coordonare – fie ca vorbim de directiile silvice, de garzile forestiere sau institutiile din subordinea Ministerului de Interne, 24 de ore din 24 vor colabora si se vor asigura ca tot ceea ce se taie astazi in Romania sa se faca conform legii si niciun metru sa nu fie taiat in plus.
De asemenea, as vrea sa ii asigur pe toti romanii, ca prin operationalizarea SUMAL, nu se va mai putea realiza transportul dublu pe acelasi aviz, nimeni nu va mai putea sa transporte, cu aviz, cantitati mai mari sau mai mici pentru ca la fiecare transport vor fi obligati transportatorii sa urce cele trei fotografii – fata, lateral, spate, pentru a dovedi ca au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din padure si vor ajunge in depozit.
Pentru ca multe dintre aceste ilegalitati, in interiorul fondului forestier sau pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut cu sprijinul sau au inchis autoritatile ochii, prin acest sistem vom sti exact: cat au taiat, cat au avizat, cat si-au insusit atunci cand au incarcat mijlocul de transport si cat trebuie sa ajunga la destinatie.
Prin aceast HG ajungem sa limitam, si chiar sa stopam, atat taierile ilegale din padurile Romaniei, cat si transportul ilicit de material lemnos. Ii asigur pe toti romanii ca ramanem cu grija fata de paduri, fata de mediu si vom actiona cu aceeasi determinare ca pana acum”, a declarat ministrul Costel ALEXE, la finalul sedintei de guvern.
Views: 0