Craiova – Capitală Gastronomică est-europeană Chefi internaționali din 11 țări est-europene fac spectacol, în weekend, la Craiova

0
61
Craiova – Capitală Gastronomică est-europeană Chefi internaționali din 11 țări est-europene fac spectacol, în weekend, la Craiova
Craiova – Capitală Gastronomică est-europeană Chefi internaționali din 11 țări est-europene fac spectacol, în weekend, la Craiova

Chefi și specialiști în gastronomiile din 11 țări est-europene fac spectacol culinar, în weekend, la Craiova, la “Festivalul de vinuri și mâncăruri”.
Organizat în premieră, în cadrul proiectului Craiova – Capitala Gastronomică est-europeană, evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie, la Ramada Plaza Craiova. Vor fi două zile de socializare și degustări pentru descoperiri senzoriale, asocieri inedite, prezentări, dezbateri ori conferințe pe teme culinare și oenologice, în prezența a unor chefi internaționali și specialiști în gastronomii est-europene.

Pentru prima oară, curioșii gurmanzi au ocazia să descopere care sunt cele 11 restaurante din Craiova incluse în proiect, să deguste din deliciile gastronomiei est-europene, dar și să redescopere gastronomia oltenească, pusă în valoare de elevii și profesorii de la Liceul de Industrie Alimentară.
Prima zi a evenimentului se desfășoară la Ramada Plazza, sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 12.00 – 18.00, când 11 restaurante din Craiova vor scoate la rampă – și la degustare – meniurile care promovează țările reprezentate în proiect: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Totodată, elevii și profesorii Liceului de Industrie Alimentară, inițiatori ai proiectului alături de Primăria Municipiului Craiova, vor prezenta produse culinare de inspirație locală.
Vor avea loc degustări și lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi și produse alimentare, expoziții prezentate de peste 25 de furnizori artizanali ori industriali de produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile și mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale.

Duminică, 1 decembrie, de Ziua națională a României, de la orele 12:00 și până la orele 18:00, pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanții prezenți la eveniment, vor avea loc și lucrările conferințelor despre identitatea națională “Gastronomia – cu bune, cu rele”, în cadrul cărora practicieni din turism și producție alimentară vor conferenția împreună cu specialiști din alte domenii de relevanță, în context interdisciplinar, despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică le pot aduce României.

“Craiova, capitală gastronomică est-europeană” este un proiect inițiat Liceul de Industrie Alimentară împreună cu Primăria Municipiului Craiova, cu scopul de a contribui la dezvoltarea brandului turistic al orașului și de a oferi o șansă de dezvoltare profesională a tinerilor elevi de profil prin implicarea în activități teoretice și practice alături de pofesioniștii din sectorul HoReCa.
În cadrul proiectului, 11 restaurante de top din Craiova oferă localnicilor și turiștilor, pe termen lung, preparate culinare și băuturi specifice din 11 țări est-europene. Alături de aceste oferte care vor fi prezentate în meniurile restaurantelor, cât și în cadrul unui eveniment special care are loc la Ramada Plaza Craiova, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, gastronomia locală este pusă în valoare prin eforturile elevilor și profesorilor de la Liceul de Industrie Alimentară.

Vă așteptăm sâmbătă și duminică într-o călătorie fascinantă, cu gusturi rafinate, asocieri inedite și degustări de vinuri nobile!

Program “Festivalul de vinuri și mâncăruri”
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024

12:00 – 20:00: Ballroom Constantin Brâncuși – deschidere oficială, prezentare de meniuri și degustare de produse
15:00 – 15.45: Sala Amza Pellea – prezentare Asociație Winelover România (Răzvan Stoenescu)
15:00 – 15:45: Sala Henri Coandă – OLTERRA – prezentarea identității și portofoliului noii crame din Drăgășani a Grupului VINTRUVIAN ESTATES (Crama deMatei, Crama Histria, Crama Via Viticola Sarica Niculițel / Caii de la Letea)
16:00 – 16.45: Sala Amza Pellea – eveniment “Brânzeturi cum se cuVin” (Daniel Botea & Asociația bloggerilor olteni)
17:00 – 17:45: Sala Henri Coandă – ISPITA: lansarea noului vin din colecția super premium în ediție limitată a Cramei Oprișor
17:00 – 17:45: Sala Amza Pellea – prezentarea ofertei educaționale și de consultanță și a evenimentelor Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați – FNDA (președinte Marian Timofti)

Duminică, 1 Decembrie 2024
12:00 – 18:00: Ballroom Constantin Brâncuși – degustare de produse
12:00 – 13:45: Sala Amza Pellea – dezbaterea “Gastronomia – cu bune, cu rele” pe tema identității regionale gastronomice a Olteniei. Invitați: Laura Vasile, director Liceul de Industrie Alimentară Craiova, Constandina Ionescu (TeamFresh HoRecCa), Chef Ciprian Nicolescu (Ramada Plaza Craiova), Cătălin Mahu (lanțul de restaurante La Mama), Marian Timofti (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați) și Daniel Botea (Asociația bloggerilor olteni)
14:00 – 14:45: Sala Amza Pellea – lansarea cărții “Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, însoțită de un masterclass de degustare uleiuri de măsline organizat de Asociația degustătorilor de ulei de măsline din România (Cătălin Adam, președinte).

Views: 54

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.