Craiova – dezvoltare urbanistică “cu materialu’ clientului”! Inca un Mall in Craiova ..

2
1283

Documentațiile de urbanism sunt rezultatul unui proces de planificare urbană, prin care se analizează situația existentă și se stabilesc obiectivele, acțiunile, procesele și măsurile de amenajare și de dezvoltare durabilă a localităților. Planul Urbanistic General – ca principal document de reglementare – reprezintă instrumentul esențial pentru realizarea programelor și acțiunilor de dezvoltare. În epoca contemporană, când accentul se pune pe soluțiile de tip smart-city, este de prisos să argumentăm importanța unor reglementări urbanistice care să corespundă condițiilor prezente, dar mai ales de perspectivă.

În urmă cu un an, edilul-șef Mihail Genoiu semna, de față cu presa, contractul pentru elaborarea Planului Urbanistic General al oraşului, unul nou şi complet digitalizat.semnare contract

Tot atunci puncta faptul că „este pentru prima dată, după anii ’90, când în Craiova se realizează un PUG, cele cu care s-a lucrat până acum fiind din anii ’90, care au fost reactualizate din zece în zece ani, fără modificări foarte mari“. O declarație politicianistă… îi evidențiazămeritul și exprimă o parte din adevăr, dar nu lovește în predecesorii săi (căci, de-a lungul timpului în Primăria Craiova a persistat parfumul rozelor!)…

E adevărat că PUG-ul a fost elaborat în perioada ’97-’98 și a fost aprobat în 2000, dar de atunci nici vorbă de actualizare. A fost un lung șir de HCL-uri care i-au prelungit valabilitatea cu încă 13 ani… peste termenul legal de 10 ani (deși, conform legii, acesta se poate prelungi o singură dată, cu condiția să nu încalce limita de cinci ani de la data depășirii termenului de valabilitate).

Însuși contractul despre care facem vorbire reprezintă încununarea unui efort început în… 2011, cu o notificare (așa e pe procedură)! De atunci dispute cu primăriile comunelor vecine, întârzieri la cadastrare ș.a.

Doamne-ajută să-l avem măcar în 2022 (atunci e termenul de finalizare)!

Și până atunci?! Până atunci mai improvizăm: Legea nr. 350/2001 ne permite să întocmim documentatii urbanistice modificatoare – P.U.Z., că doar este unanim acceptat că actualul PUG este depășit și că dezvoltarea orașului nu poate fi ținută în loc!

Singura problemă apare atunci când documentația pentru elaborarea P.U.Z. este făcută pe cheltuială privată, pentru că atunci jucăm” cum ne cântă marii dezvoltatori imobiliari.

În acest caz, domnul arhitect Emilian Ștefârță, chiar dacă ia bani 

SE

de la stat (director la Muzeul de Artă), poate să ajute” și mediul privat. Contra unui onorariu consistent, îți face un proiect care să merite investiția și îți obține și avizele și aprobările necesare. Că doar este membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism și mai știe și treaba prin Consiliul Local (a fost acolo).

SE_CTATU

SE consilier local

Nu mai adăugăm faptul că unii funcționărași de prin Direcția de Urbanism a Primăriei mai prestează part-time activități la firma domnului arhitect.

Și dacă, în plus, îți mai apropii o persoană cu intrări” la instituțiile cu atribuții de control înMM domeniu, să zicem Inspectoratul de Stat în Construcții sau chiar… Marcel Marcea, treaba e ca și făcută!

O să vedeți asta în ședința de Consiliu Local de joi, 28 mai 2020!

Ordinea de zi

Despre ce e vorba, pe scurt!

Un fond de investiții cipriot a înființat, la Sibiu, o firmă – VALLETTA VILLAS SRL, care, în vara anului 2018, a achiziționat de la societatea POPECI SRL imobilele aparținând fostei uzine 7 Noiembrie” (construcții și teren de aproape 12.000 mp)nu ca să producă tractoare ori utilaje agricole, ci să le introducă în circuitul imobiliar (să construiască blocuri și un centru comercial).

Ca să demareze construcția, VALLETTA VILLAS SRL avea nevoie de un PUZ prin care zonei să-i fie schimbată destinația din zonă industrială în zonă de locuințe și servicii și prin care să fie stabilite regimul maxim de înălțime, precum și indicii urbanistici POT și CUT (nereglementați până în acest moment).

Primăria Craiova emite Certificatul de Urbanism nr. 2573/19.12.2018 pentru elaborarea PUZ și Avizul de oportunitate nr. 6/19.04.2019. Toate demersurile firmei pe lângă instituții sunt făcute fostul inspector-șef al ISC Marcea Marcel, în calitate de împuternicit.

imputernicit MM

În acest timp, AEDILIA PROIECT SRL definitivează documentația necesară, stabilind că regimul de înălțime este P+6E, deși toate imobilele din zona studiată sunt P sau P+1E.

Plansa PUZ

După parcurgerea pașilor procedurali (informarea publicului, transparenta decizionala), documentatia a primit avizul favorabil al Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, mai având de trecut doar un singur hop.În condițiile date, sunt convins că în ședința de Consiliu Local de joi va exista consens pentru aprobarea acestui PUZ.

Nici eu nu sunt împotriva modernizării orașului, voiam doar să știți că asociat al VALLETTA VILLAS SRL în acest proiect imobiliar este Constantin Șpak-Boldici, persoană asupra căruia planează niscaiva suspiciuni de natură penală. Mizez, totuși, pe buna credință, sperând că, măcar de această dată, imobilul monument istoric – Atelierele Brătășanu – nu va fi răpus de colții excavatoarelor.VV SPAK

dosar SPAK

… și da!, domnule primar, Constantin Șpak-Boldici este patronul ROMFER TRANS SRL, firma care a evacuat (contracost, bineînțeles!) molozul – strâns de regiile Primăriei – de pe strada Carpenului, deși instituția pe care o conduceți predase amplasamentul către ERPIA și toate lucrările trebuia făcute de acest antreprenor. Sper că n-au fost plătite de două ori!

Revenind, cântăriți lucrurile bine, că i-ați mai dat un PUZ Ilenei Toma, de care nici Gigioc nu știe! Bine, acolo proiectarea a făcut-o CONSARH SRL, care NU e firma consilierului dumneavoastră… Și nici dumneavoastră N-ați fost vreodată asociat…

Sursa: Facebook – Despina Claudia Amariei

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.