Craiova, paradisul „verde” al dezvoltarii imobiliare

0
315

Poluarea din marile orase si schimbarile climatice se resimt tot mai pregnant in ultimul deceniu, impunandu-se a fi tras un semnal de alarma cu privire la importanta protejarii mediului.
In „jungla urbana”, necesitatea constructiilor bine planificate, folosirea de materiale economice si naturale, dar si extinderea spatiilor verzi sunt tot mai evidente.

Orasele care se dezvolta dupa planuri bine puse la punct, care iau in considerare si impactul asupra mediului, cunosc nu numai o crestere a calitatii vietii locuitorilor, dar si perspective favorabile pentru viitor.
Craiova secolului al XXI-lea se confrunta, asemeni altor orase din tara, cu numeroase probleme urbane care afecteaza tot mai mult calitatea vietii locuitorilor sai.

Dintre factorii de mediu, ponderea cea mai importanta in relatia dintre starea de confort si sanatate a populatiei, pe de o parte, si calitatea mediului in zonele locuite, pe de alta parte, o detine aerul, cu impact major, in primul rand, asupra populatiei infantile.

Intre problemele carora Craiova trebuie sa le faca fata se pot mentiona aglomeratia datorata densitatii mari a populatiei, traficul auto intens, poluarea atmosferica generata, in principal, de gaze rezultate din traficul auto si in suspensie, potentate de suprafetele reduse ale spatiilor verzi. La toate aceste elemente se adauga efectele climei temperate excesiv continentale, caracteristice zonei de campie, accentuate de schimbarile climatice globale.

Restrangerea spatiilor verzi accentueaza puternic riscurile ecologice urbane si are un impact negativ imediat asupra calitatii vietii si starii de sanatate a populatiei. De aceea, in ultima vreme, lumea lupta sub diverse forme pentru crearea de noi spatii verzi, in special in zonele urbane cele mai aglomerate.

In schimb, in Craiova una dintre marile disfunctionalitati deriva tocmai din insuficienta acestora, in prezent existand o adevarata criza, deoarece „febra” constructiilor a redus semnificativ spatiul verde.
Orasul nostru se „dezvolta” din punct de vedere urbanistic: apar cladiri de birouri moderne, noi blocuri de locuinte „se-nalta-n soare”, dar si spatii comerciale mai mari sau mai mici. Construirea acestora este autorizata de primarul Municipiului Craiova, cu avizul arhitectului-sef al institutiei, existand „preocupare” pentru ca noile edificii sa se afle in armonie cu specificul arhitectural si peisagistic al urbei.

Citeste si :  Traseul 6 revine in Craiova ..

Ca expresie a acestei preocupari pentru frumusetea fetei orasului, amintesc ca, inca de la mijlocul anului 2014, au fost introduse modele prestabilite pentru constructiile amplasate provizoriu pe raza municipiului.
De buna seama, le-ati observat tot mai des prin oras, dar… la o scara mult mai mare, majoritatea amplasate pe terenurile dintre blocuri, prevazute ca spatii verzi!
Conform punctului 6 din Anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, edificiile de acest tip au o durata de EXISTENTA LIMITATA, se realizeaza din materiale si alcatuiri care permit demontarea rapida si sunt de DIMENSIUNI REDUSE (chioscuri, tonete, cabine s.a.).

In capitala Republicii Oltenia, normele legale au fost reinterpretate, asa ca s-a ajuns ca Primaria Craiova sa includa in categoria constructiilor provizorii si, implicit, sa autorizeze construirea unor spatii care au destinatie de magazine, farmacii, depozite si hale a caror dimensiune depaseste chiar si 250 mp!
Sau au si etaj… numit fistichiu „spanta”!
Rautacios fiind, am ales tocmai autorizatia obtinuta de Ioana Ileana Pera, fiica lui Mircea Iulian Diaconescu (consilier al primarului Mihail Genoiu si fost arhitect sef al municipiului Craiova, sic!)
Sigur ca amplasarea unor astfel de constructii permite dezvoltarea economica, prin stimularea activitatii antreprenoriale locale, insa acest deziderat nu trebuie urmarit cu orice pret, asa incat sa fie incalcate normele legale si sa fie afectata sanatatea populatiei.
Cum? Aceleasi prevederi legale stabilesc ca REALIZAREA CONSTRUCTIILOR PROVIZORII SE AUTORIZEAZA IN ACELEASI CONDITII IN CARE SE AUTORIZEAZA CONSTRUCTIILE DEFINITIVE!

De fapt, se constata ca, in majoritatea situatiilor, constructiile de acest tip INCALCA reglementarile urbanistice, in sensul ca se depaseste procentul de ocupare a terenului (denumit tehnic POT).
Depasirea coeficientului POT se traduce in diminuarea suprafetelor prevazute ca spatii verzi, deosebit de importante intr-un oras tot mai aglormerat. Dar ce mai conteaza binele comunitatii, in fata unor interese particulare?!
In multe cazuri, este indoielnica si respectarea aliniamentului de construibilitate (ar fi interesant de vazut daca constructia din imaginea a doua se afla la 18 m de axul strazii)!

Citeste si :  Premieră: musical extraordinar pentru copii în premieră la cinema în Craiova

Aveti in vedere ca aceste „derogari” de la norme (legea a fost adoptata din 1991!) s-au perpetuat si dupa ce, prin hotararea judecatoreasca nr. 1142/08.05.2019 (definitiva), au fost sanctionate aceste practici abuzive (cauza INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETULUI DOLJ vs. ASSANI ABDUL RAHMAN si PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA). Ca o paranteza, aici chiar s-a sarit calu’: constructia provizorie avea fundatie din beton armat de 60 cm, plansee din beton armat peste parter si o suprafata construita desfasurata de 256,71 mp!

Chiar si dupa data pronuntarii sentintei, cu caracter de hotarare-pilot, Primaria Craiova a mai emis circa 50 de autorizatii de construire pentru edificii provizorii…
Va provoc la un exercitiu de memorie… sau observare viitoare: cate dintre aceste constructii provizorii au fost sau vor fi desfiintate?!
Nu mai vorbim despre posibilitatea intrarii in legalitate (se autorizeaza imobile deja construite), de care numerosi oameni de afaceri (a se citi fratii Bacriz, Cosmin Enea si altii) au beneficiat…

Pentru ca am amintit de spatiile verzi si de reglementari urbanistice, se cuvin a fi facute doua precizari:
1. Primaria Craiova a atribuit, in decembrie 2017, contractul nr. 184056/21.12.2017 pentru constituirea Registrului spatiilor verzi (care ar proteja/mentine destinatia acestor terenuri in fata unor interese imobiliare) si, desi trebuia finalizat din vara lui 2019, nu a fost intocmit nici pana in prezent. Cum sa te ingrijesti de respectarea unor norme in domeniul privat, cand nu-ti faci curatenie in propria ta curte?! Sau cum se mai spune: „Pestele de la cap se-mpute”.
2. Avem, probabil, cel mai vechi Plan Urbanistic General: este vechi din 2000, cu toate ca art. 46 alin. (1) din Legea nr. 350/2001 prevede obligativitatea actualizarii sale LA MAXIMUM 10 ANI. Cu o intarziere de peste noua ani, in luna mai a anului 2019 Primaria Craiova a incheiat un contract pentru realizarea unui nou PUG, ce urmeaza a fi definitivat in 2022. Desi clameaza necesitatea asezarii orasului „pe coordonate urbanistice moderne”, Primaria nu catadicseste, de mai bine de o jumatate de an, sa puna la dispozitia societatilor contractante copiile actualelor documentatii de urbanism, ca sa poata fi demarat lucrul…
In concluzie, nu ne mira ca zone verzi importante din Craiova (Parcul Cornitoiu, Balta Craiovita) mor sub coltii excavatoarelor, la pachet cu edificii de certa valoare arhitecturala, precum cladirea fostului Liceu Sanitar „Charles Laugier”, rase sau demolate pentru a satisface interesele unor dezvoltatori imobiliari, in timp ce primarul, consilierul sau personal – arhitect Mircea Iulian Diaconescu si arhitectul-sef al orasului – Gabriela Miereanu mimeaza preocuparea pentru respectarea legii si bunastarea craiovenilor.
Mi-e teama sa va urez sa aveti ganduri… constructive pentru Craiova!

Craiova, paradisul „verde” al dezvoltarii imobiliare

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.