Home » Administratie » Administratie Craiova » Craiova preia exemplul Clujului: Cetatenii vin cu idei pentru dezvoltarea urbei, iar primaria plateste pentru realizarea lor

Craiova preia exemplul Clujului: Cetatenii vin cu idei pentru dezvoltarea urbei, iar primaria plateste pentru realizarea lor

Conform Craiova Forum , Municipalitatea din Bănie vrea să introducă Bugetare participativă, în premieră, din acest an, pentru a-i implica pe craioveni în dezvoltarea orașului. Exemplu este luat de la Cluj, care face asta de anul trecut. Practic, primăria pune la bătaie un buget, împărțit pe mai multe componente, iar craiovenii decid pentru ce trebuie cheltuiți banii.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat vinerea trecută, în cadrul dezbaterii proiectului de buget pe 2018, că va fi introdus un nou capitol, respectiv bugetarea participativă. „Începând cu anul 2018, Primăria Craiova își dorește o participare activă a cetățenilor, prin idei și proiecte, în luarea unor decizii cu privire la viitorul investițiilor ce vor fi implementate de către municipalitate și considerate a fi prioritate pentru cetățeni. Astfel, va fi demarat programul bugetare participativă”, a anunțat edilul Craiovei.

Citeste si :  Restrictie de circulatie in Craiova

Pentru punerea în practică a inițiativei, municipalitatea craioveană alocă 900.000 de euro, pentru susținerea financiară a șase proiecte câștigătoare, pentru următoarele categorii: infrastructură stradală – alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; infrastructură culturală și educaționalăamenajare spații publice – mobilier urban, iluminat public; amenajare spații verzi și locuri de joacă; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; oraș digital.

Campania va debuta pe 1 august și se va derula vreme de o lună pe o platformă online, unde craiovenii își vor depune ideile de proiecte. Sunt admise exclusiv propunerile persoanelor fizice, cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul în Craiova. „Este vorba de proiecte ale cetățenilor, care sunt persoane fizice. Nu ne adresăm societăților, ONG-urilor, ci strict cetățenilor”, a subliniat Mihail Genoiu.

Unlterior, în perioada 1 septembrie – 14 octombrie, proiectele sugerate vor fi analizate. Cele care vor fi declarate eligibile vor intra la votul cetățenilor, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. Pe 30 noiembrie, vor fi afișate cele șase proiecte câștigătoare. „La sfârșitul anului, vom avea cele mai bune șase proiecte, pe care le vom da spre execuție în 2019. Bineînțeles, cu pașii de rigoare: cu studiu de proiectare, execuție”, a precizat primarul Genoiu.

Citeste si :  Klaus Iohannis, intampinat de simpatizanti la Institutul Oncologic din Cluj

La Cluj, locul unde s-a implementat pentru prima dată ideea bugetării participative, inițiativa s-a dovedit a fi roditoare: cetățenii au venit cu 338 de propuneri. Cele mai multe – 83 – au fost depuse la categoria privind traficul. Totuși, propunerea care a primit cele mai multe voturi a fost aceea de transformare a unei școli gimnaziale într-un complex educațional. O alta a fost semaforizarea intersecțiilor cu indicatoare luminoase, alimentate cu acumulatori solari. De altfel, anul acesta, Primăria Cluj-Napoca va investi 100.000 de euro pentru reabilitarea unui parc, idee care a fost susținută cu peste 200 de voturi.

Lasa un comentariu aici !
Sustine si tu Jurnal de Craiova
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.