Craiova Veche : MOARA BARBU DRUGA DIN CRAIOVA – UN SIMBOL AL ARHITECTURII INDUSTRIALE DE INCEPUT DE SECOL XX

1
3445
Moara Barbu Druga Foto Monumentalist
Craiova Veche : MOARA BARBU DRUGA DIN CRAIOVA - UN SIMBOL AL ARHITECTURII INDUSTRIALE DE INCEPUT DE SECOL XX 1
Moara Barbu Druga Foto Monumentalist

Inca un proiect al echipei Oltenia mea care ne aduce o parte interesanta a Craiovei si anume MOARA BARBU DRUGA DIN CRAIOVA – UN SIMBOL AL ARHITECTURII INDUSTRIALE DE INCEPUT DE SECOL XX  ! Cu aceasta ocazie tinem sa multumim pentru efortul facut si suntem alaturi de ei prin promovarea acestui proiect . Si voi puteti sa dati un like paginii Oltenia mea ! 

Prima moara cu aburi a Craiovei a fost construita la inceputul secolului XX, pe stanga, la iesirea din oras spre Bariera Bucurestiului.
Moara a fost conceputa si proiectata de ingineri germani la Brandenburg, schitele fiind finalizate pe 12 februarie 1912 . Proiectele constructiei morii si ale silozului de cereale au fost preluate si executate in Romania de celebra firma de antreprenori a lui Carlo Dalla Barba si Giovanni Battista Peressutti ( semnaturile in antet, foto dreapta sus). Acestia au ridicat in Craiova numeroase edificii emblematice intre care amintim cladirea actualei Primarii (fosta Banca a Comertului), blocul Casa Alba, Casa Carianopol – azi Comandamentul Jandarmeriei Dolj, Facultatea de Agronomie, Policlinica nr. 2 a Spitalului Filantropia, reconstruirea Colegiului Carol I dupa incendiul din 1930, Sala de spectacole a Teatrului Liric si Prefectura Dolj.

Craiova Veche : MOARA BARBU DRUGA DIN CRAIOVA - UN SIMBOL AL ARHITECTURII INDUSTRIALE DE INCEPUT DE SECOL XX 2
MOARA BARBU DRUGA DIN CRAIOVA – UN SIMBOL AL ARHITECTURII INDUSTRIALE DE INCEPUT DE SECOL XX

In octombrie 1912, Serviciul Administrativ al Primariei Craiova elibereaza permisiunea de construire a morii, pentru a crea facilitati de transport aceasta fiind deservita si de o cale ferata uzinala. Moara a devenit in scurt timp foarte cunoscuta, notorietatea ei fiind depasita doar de celebra Moara Assan din Bucuresti. Odata cu evolutia tehnicii moara a fost dotata cu motoare Diesel.
Moara Barbu Druga a rezistat cu bine cutremurelor din 1940 si 1977. Soliditatea constructiei o regasim in proiect ; astfel, cele doua sectiuni longitudinale prin corpul cladirii indica faptul ca la darea in exploatare plafoanele puteau sustine greutati cuprinse intre 800 si 1500kg pe un metru patrat (foto jos).
Barbu Druga, proprietarul morii craiovene, s-a nascut la Branesti, langa Filiasi, a avut sapte copii, pe Constantin, Stefan, Aretia, Angela, Paula, Germaine si Maria. Casa in care acesta a locuit in Craiova se afla in prezent pe strada Bujorului, la numarul 12. A fost un mare patriot, in perioada celor doua razboaie asigurand necesarul de faina si paine pentru trupele romane, in mod gratuit.
Druga era un milionar excentric, toata Craiova il stia pentru faptul ca venea la ,,Minerva” intr-o careta trasa de doi ponei. Acesta era locul unde dimineata la ora 10 se afla pretul graului printr-un telefon dat la Bursa din Londra. Barbu Druga exporta cereale pe Dunare prin portul Cetate spre vestul Europei.
La 1909, firma Druga & Chintescu figura la Banca Olteniei ( actuala cladire Palace Craiova ) cu cea mai mare linie de credit pe care aceasta institutie o acordase de la infiintare, din 1904. Creditul acordat era in valoare de 100 000 lei, iar banca era a doua mare banca a Craiovei, dupa marimea activelor. lntre clienti figurau industriasi celebri ai Craiovei antebelice: P. Andreescu, Moise A. Mendel, Isac Z. Blaustein sau Fratii Russo.
Odata cu venirea la putere a comunistilor, soarta lui Barbu Druga a luat o intorsatura tragica. A sfarsit uitat de toti, intr-o saracie si mizerie crunta. A fost inmormantat in cimitirul Ungureni din Craiova, cavoul sau aflandu-se pe prima alee, spre rasarit.
Moara Barbu Druga, situata pe actualul bulevard Calea Bucuresti din Craiova ramane o constructie emblematica pentru trecutul industrial al orasului si pentru arhitectura industriala romaneasca a inceputului de secol XX .

Views: 189

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.