Craiovenii, invitati la Ziua Nationala a Romaniei

0
687

Ziua Nationala, 1 Decembrie, este o zi de sarbatoare pentru tot neamul romanesc. O zi speciala, care ne aminteste ca, incepand cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice romanesti au devenit, oficial, un stat unitar si indivizibil, conturat clar pe harta lumii.
Ziua Nationala a Romaniei reprezinta totodata, pentru intreaga suflare romaneasca, un prilej de cinstire a memoriei celor care au reusit sa duca la indeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor romanesti.
Prin evenimentele organizate pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei de catre Primaria Craiova, impreuna cu Prefectura Dolj, Ministerul Apararii Nationale, dar si cu sprijinul comunitatii civile si a institutiilor de cultura, craiovenii vor avea parte duminica, 01 decembrie 2019, de momente inedite, pentru toate varstele.
•Orele 10.00 – 11.00: Str. A. I. Cuza, in fata Primariei – Ceremonial militar-religios, parada militara
•Orele 11.00 – 12.00: Str. A. I. Cuza, in fata Primariei – Spectacol –
•Orele 11.00: Sediul Teatrului Colibri (Calea Bucuresti nr. 56) – Spectacol De-a capra cu trei iezi
•Orele 13.00: Sediul Teatrului Colibri (Calea Bucuresti nr. 56) – Prezentarea atelierelor Fabricii de Povesti ElectroColibri
•Orele 19.00: Cercul Militar Craiova – spectacol Unirea cea Mare, Opera Romana Craiova

Momentul ceremonialului si al paradei militare va fi unul impresionant ca numar de militari si echipamente, asigurate de Ministerul Apararii Nationale, Jandarmeria Romana, ISU, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Craiova. Duminica dimineata, craiovenii vor avea ocazia sa retraiasca momente istorice urmarind parada a peste 500 de militari de la unitatile specifice fiecarui tip de arma din Ministerul Apararii Nationale si din sistemul national de siguranta, dar si defilarea de echipamente de tehnica militara, cu peste 60 de vehicule de la Ministerul Apararii Nationale si celelalte institutii din sistemul national de siguranta.
Daca in an Centenar, momentul inedit al ceremonialului din Craiova l-a constituit defilarea a doua plutoane echipate in tinute militare specifice celor doua razboaie mondiale din secolul XX, editia din acest aduce ca noutate defilarea unei grupari canine. Membri ai Centrului National de Educare Canina, cainii sunt specializati in misiuni de cautare-salvare, iar unii dintre cainii care vor defila duminica in fata craiovenilor fac parte din echipa ce va reprezenta Romania, anul viitor, la Campionatul Mondial de Salvare.
Ceremonialul militar-religios va fi urmat de un spectacol artistic realizat de peste 100 de voluntari craioveni si straini, de trupa Freaks, dar si de indragitii solisti Ciri Mayer, Liviu Dica si Marius Magureanu si dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tanase din Craiova. Voluntarii, coordonati de Asociatia Explorator, in parteneriat cu ANDCTR si ANTER, sunt membri ai proiectului The Race for Tolerance, fiind pentru prima oara cand la manifestarile din Craiova, dedicate Zilei Nationale a Romaniei, participa tineri din alte tari.
Capitala de suflet a Olteniei, Craiova a ramas in istoria anului Marii Uniri ca orasul natal al unor mari personalitati precum colonelul Vasile Gagiu sau diplomatul Nicolae Titulescu, mesageri de seama ai crezului romanilor in unire, dar si locul ce se poate lauda cu marturii nepretuite – valori de patrimoniu, ce ne permit noua sa ne mandrim cu ele la moment aniversar.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.