Peste 100 de artisti din toata tara vor da viata unei pagini de istorie in centrul Craiovei. Festivalul „Mihai Viteazul”, aflat la a cea de-a VII-a editie, debuteaza la sfarsitul acestei saptamani si le propune craiovenilor un program de manifestari dintre cele mai diverse, menite toate sa reconstituie atmosfera medievala din timpului marelui voievod.
Festivalul „Mihai Viteazul” a fost initiat cu sapte ani in urma, la propunerea primarului Lia Olguta Vasilescu, fiind o manifestare gandita in cadrul proiectului Craiova Capitala Culturala Europeana 2021, in care si municipiul nostru se inscrisese. Prima editie a avut loc pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu” si a fost unul dintre cele mai reusite dintre spectacolele care au urmat, pentru prima data fiind folositi cai si calareti, cu ajutorul carora a fost reconstituita viata de arme, dar si atmosfera din Cetatea Baniei, asa cum ar fi aratat ea la acea vreme.
Festivalul a continuat si anul urmator, iar locul de desfasurare ales a fost stadionul. Dresurile de cai, decorurile si armurile pe care le-au imbracat ostasii lui Mihai Viteazul au impresionat publicul, care a ramas in tribunele descoperite ale vechiului stadion, desi intunericul s-a lasat cu o ploaie marunta.
De atunci, autoritatile au continuat sa organizeze acest festival in fiecare an, la sfarsitul lunii mai. Zilele „Mihai Viteazul ” au ajuns acum la cea de-a VII-a editie, iar organizatorii – Casa de Cultura ”Traian Demetrescu” si Primaria Craiova – isi dau concursul pentru a-i antrena pe craioveni intr-un spectacol original, care sa reconstituie, in linii mari, o pagina din istoria medievala a Craiovei. Potrivit organizatorilor, festivalul este conceput tematic si va include spectacole de muzica si teatru, ateliere, expozitii de arme, jonglerii, mestesuguri medievale. In actiuni vor fi implicati nu mai putin de 100 de artisti invitati, actori, reprezentanti ai institutiilor de cultura din oras, tineri, care vor juca rolul de locuitori ai cetatii medievale.
In centrul manifestarilor va sta, si de aceasta data, figura domnitorului Mihai Viteazul, care va fi omagiat intr-un mod special. Sambata, in deschiderea festivalului, autoritatile organizeaza o ceremonie militara cu depunere de coroane de flori la statuia acestuia din Piata „Mihai Viteazul”. Distractia se muta apoi in Centrul vechi al Craiovei, care va fi impanzit cu corturi de ordine cavaleresti. Deschise pana la ora 20.00, ii vor introduce pe vizitatori in atmosfera medievala. Acolo vor putea sa admire expozitii de arme, corturi medievale care sunt confectionate manual, camasi de zale si statui vivante. Tot in satul medieval vor putea urmari coregrafii si ateliere din cele mai diverse – de dans medieval, de confectionat arme si bijuterii, de jonglerii cu poiuri, in interpretarea trupei SiriuS din Bistrita.
Views: 0