Conform AgerPres Cula “Izvoranu-Geblescu”, din comuna Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, vor intra într-un amplu proces de reabilitare și amenajare pentru a deveni puncte muzeale, printr-un proiect cu fonduri europene al Consiliului Județean Dolj de circa 4,5 milioane lei, după care vor fi incluse în circuitul turistic “Istorie și tradiție doljeană”.
Cula “Izvoranu-Geblescu”
Sursa foto: www.kule.ro
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat că proiectul de finanțare a fost aprobat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și prevede consolidarea, restaurarea și dotarea acestora pentru a deveni mici muzee.
Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj
“Culele Brabova și Cernătești, care au obținut un punctaj foarte mare, sunt unele dintre cele mai vechi clădiri civile de la noi, din ceea ce a însemnat istoria noastră. Le vom pune în valoare cu foarte mulți bani și ne vom obliga sa avem accesibilitate la ele. Pe de o parte, pe acest drum Brabova—Cleanov, făcut pe fonduri UE, și pe de alta, pe drumul comunal care este între ele, pe care trebuie sa-l facem cu bani de la CJ, pentru ca cine vrea să le vadă să poată să le vadă pe ambele”, a spus Ion Prioteasa.
Culele, mici cetăți întâlnite între Dunăre, Carpați și dreapta Oltului, cu dimensiunile direct proporționale cu nevoile de apărare ale unei familii mai înstărite, reprezintă forma de locuință cea mai originală și mai pitorească din Oltenia. Aceste vestigii, cunoscute sau mai puțin cunoscute, sunt monumente arheologice și de arhitectură, dovezi ale vechii culturi românești.
Cula Cernăteștilor
Sursa foto: www.kule.ro
Lipsa dovezilor materiale i-a împiedicat pe cercetători să precizeze momentul, ba chiar și perioada apariției culelor în Oltenia, iar profesorul de arheologie Teohari Antonescu de la Universitatea din Iași susținea în 1907 că această construcție este un produs național specific românesc, originile ei pierzându-se în negura timpurilor. Începând cu secolul al XVIII-lea, printre cei care construiesc cule se numără, din ce în ce mai mult, boierii mărunți de țară, ca urmare a faptului că tot mai mulți dintre marii boieri se stabilesc la București și Craiova, își lasă moșiile în seama arendașilor sau împuterniciților, sarcina menținerii vechilor forme de viață revenind micilor boieri de țară.
CJ Dolj a hotărât în 2016 înființarea traseului turistic “Istorie și tradiție doljeană” în care a inclus Casa Băniei din Craiova, Secția de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei, cele două cule care sunt monumente istorice de categorie A și Muzeul Satului din Pielești.
Potrivit datelor CJ Dolj, și “Casa Dianu” din Craiova, o casă boierească care este de asemenea monument istoric și se află în administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, va fi consolidată și reabilitată prin proiect cu fonduri europene de circa 2,4 milioane euro, urmând ca la finalizare să fie transformată în Muzeul Cărții și Exilului Românesc și inclusă în circuit turistic.
Views: 1