Cum a afectat Starea de Urgenta instantele judecatoresti .. Un interviu cu Lucian Sauleanu , Decanul Baroului Dolj ..

0
247

Starea de urgenta afecteaza toate domeniile de activitate . Am discutat cu Lucian Sauleanu,Decanul Baroului Dolj pentru ca sunt multe lucruri de clarificat in aceasta perioada . Am aflat ca activitatea Baroului Dolj a fost afectata dar si unele probleme cu care avocatii se confrunta . Sunt reguli noi in instante iar distantarea sociala este prezenta si in domeniul justitiei .

Jurnal de Craiova : Cum s-a schimbat situatia Baroului Dolj in aceasta perioada cand in Romania a fost extinsa starea de urgenta ?
Lucian Sauleanu : Activitatea Baroului Dolj a fost afectata, insa asiguram serviciile necesare si urgente pentru avocati, cat si in relatia cu instantele de judecata, respectiv mentinerea in totalitate a activitatii Serviciului de Asistenta Judiciara din Oficiu.
In relatia cu publicul, accesul in incinta Baroului a fost restrictionat, toata corespondenta realizandu-se prin posta electronica sau prin serviciile de curierat.

Jurnal de Craiova : Daca pana acum se stiau unele probleme in privinta proceselor , cum se desfasoara acum un proces in aceasta perioada ?
Lucian Sauleanu : In aceasta perioada instantele judecatoresti din Craiova solutioneaza doar dosarele urgente, cum ar fi cauze masuri privind protectia minorilor, in materia liberarii conditionate, ordine de protectie, masuri asiguratorii, suspendarea execuatarii silite, cereri in materia amanarii sau intreruperii executarii pedepsei etc
Cu alte cuvinte, intr-o apreciere generica activitatea instantelor judecatoresti s-a redus cu peste 95%, toate celelalte doasare fiind fie suspendate, fie prescimbandu-se termenul de judecata pentru lunile mai sau iunie.
Au fost instituire reguli noi in acord cu reglementarile instituite de Departamentul de Stat pentru Situatii de Urgenta, in sensul ca accesul avocatilor si partilor in incinta instantelor este limitat doar pentru procesele urgente, acestea fiind programate la anumite ore, intrarea facandu-se pe rand, astfel incat sa fie mentinuta distantarea sociala si celelalte reguli impune. In privinta desfasurarii proceselor penale in care inculpatii sunt incarcerati, audierea acestora se face prin videoconferinta.

Jurnal de Craiova : Activitatea avocatilor a fost afectata , care sunt problemele care au aparut odata cu aceasta perioada ?
Lucian Sauleanu : Bineinteles ca activitatea avocatilor a fost afectata, odata ce activitatea instantelor a fost aproape integral suspendata, relatia directa cu clientii nu mai este posibila. In acest context si dreptul la munca a fost afectat, cu consecinta diminuarii consistente a onorariilor in luna martie si catre zero pentru majoritatea avocatilor in luna aprilie. Din pacate ordonantele adoptate in ultima perioada pentru atenuarea efectelor economice nu au ajutat foarte mult avocatii, acestea fiind neclare, context in care AJPIS Dolj a refuzat cererile de acordare a indemnizatiei pentru avocati. Din informatiile pe care le detin, urmeaza in aceste zile sa fie aduse anumite modificari textelor de lege respective, cu speranta ca vor permite acordarea indemnizatiei si avocatilor si tuturor celorlalte categorii de liber profesionisti care au fost afectati.

Jurnal de Craiova : Baroul Dolj este implicat si intr-o campanie umanitara . Despre ce este vorba ?
Lucian Sauleanu: Baroul Dolj s-a implicat in mai multe campanii de-a lungul timpului, in aceste momente grele sunt avocati care individual, din resurse proprii au facut astfel de actiuni de sustinere,si as mentiona in acest sens avocatii Alina Coltatu si Florin Iordache, iar Asociatia Dem Stoenescu am incercat sa ajutam Spitalul Filantropia, asigurandu-i ca ne mentinem dorinta de a fi alaturi si in alte actiuni.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.