Președintele PLUS, Dacian Cioloș, trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa de responsabilitate și incompetența politicienilor care conduc România în prezent.
„E a doua oară în această criză când România rămâne complet descoperită. Prima dată a rămas fără cadru legislativ necesar stării de urgență, iar acum rămâne fără aparat administrativ funcțional la nivel local“, a reacționat Dacian Cioloș, pe Facebook, în urma deciziei CCR privind neconstituționalitatea prelungirii mandatelor aleșilor locali.
Liderul PLUS face apel la parlamentarii și guvernanții români să vină rapid cu o lege care să permită din punct de vedere constituțional prelungirea mandatelor aleșilor locali pentru trei luni, cât ar dura organizarea alegerilor.
„Cauzele sunt profund politice. Pe de-o parte, PNL, care nu reușește să gestioneze procesele legislative, iar pe cealaltă parte avem PSD, care manevrează instituții în scopuri politice. Ambele partide se comportă iresponsabil în raport cu interesul cetățeanului și cu procesele democratice.
Guvernul a adoptat o ordonanță de prelungire a mandatelor aleșilor locali, iar Parlamentul a validat-o prin lege. Ambele au fost respinse astăzi de Curtea Constituțională.
Mai avem puține zile până când legea de prelungire a mandatelor trebuie să intre în vigoare. Cel puțin cinci zile sunt necesare pentru respectarea procedurilor constituționale, dacă legea se adoptă cu procedura de urgență: două zile pentru a putea fi contestată la CCR și încă trei pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Vă mai rămâne puțin timp pentru a o dezbate și vota.
Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau președinți de consilii județene. Iar asta nu se mai îndreaptă dând apoi o lege, așa cum ați făcut atunci când au fost declarate neconstituționale amenzile pe perioada stării de urgență. Odată încetat mandatul, el nu poate fi reluat sau prelungit.
Stimați guvernanți, stimați parlamentari, astăzi trebuie să începeți să redactați o lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali măcar pentru trei luni, cât ar fi necesar pentru organizarea alegerilor. Altfel, în următoarele zile, din ce în ce mai multe localități și județe vor rămâne fără conducere“, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
Soluțiile PLUS pentru organizarea rapidă și în siguranță a alegerilor locale
În legătură cu organizarea în condiții de siguranță sanitară a alegerilor locale, în contextul pandemiei de COVID-19, Dacian Cioloș a arătat, într-un interviu pe Newsweek, că PLUS are soluții tehnice și legale ce pot fi adoptate de guvernanți pentru ca scrutinul să aibă loc fără riscuri de ordin medical.
Dacian Cioloș a subliniat necesitatea adoptării mai rapide și mai în profunzime a tehnologiilor digitale în ceea ce privește atât perioada de precampanie – adunarea de semnături de susținere -, campania electorală în sine, cât și procesul de votare.
„Noi avem trei etape, de fapt, în pregătirea alegerilor: avem faza de strângere de semnături, faza de campanie și ziua votului efectiv. Pentru strângerea de semnături ar trebui gândită cât mai repede o platformă online pe care să poată fi depuse semnăturile sau sprijinul pentru un partid sau altul și sunt modalități prin care această platformă online să poată fi gândit în sistem securizat, din punct de vedere al protecției datelor, în care, introducând datele personale, cu o declarație pe proprie răspundere, să îți asumi susținerea unui partid sau altul sau a unei liste sau alta. Deci, noi putem veni cu soluții pentru un astfel de sistem care să permită strângerea de semnături fără ca neapărat să trebuiască să ieși în stradă și să aduni foarte mulți oameni în același grup.
Apoi, campania electorală, la fel, ar putea fi gândită implicând inclusiv mass-media, dacă Autoritatea Electorală Permanentă cu Consiliul Național al Audiovizualului și cu entitățile media s-ar pune împreună să gândească modalități prin care să creeze aceste platforme de promovare electorală, a programelor electorale cât mai neutre, mai transparente și echidistante. S-ar putea face și campanie nu doar ieșind în stradă, organizând mitinguri, adunând foarte mulți oameni, ci și folosind sistemele acestea online. Și apoi, pentru votul efectiv, pentru ziua votului, ar trebui extins votul prin corespondență și pentru alegerile locale și parlamentare și în țară. Germania are deja un astfel de sistem, Franța l-a decis acum pentru alegerile locale, deci ar trebui extins votul prin corespondență, ar trebui să crească numărul de secții de votare, în așa fel încât să putem planifica și organiza votul fără să existe înghesuială la secțiile de votare. Să crească numărul de secții de votare și să crească numărul de zile în care se poate vota, să extindem la trei-patru-cinci zile perioada de vot, cu o planificare a votului pentru fiecare loc, cartier, dacă e nevoie în marile orașe, marile metropole, în așa fel încât oamenii să poată să voteze și să li se protejeze și sănătatea.
Deci sunt câteva idei care, dacă ar fi discutate și, din punctul acesta de vedere, am discutat și cu juriști și constituționaliști, s-ar putea modifica și legislația electorală fără să existe riscul acuzației că sunt modificate condițiile de vot chiar înaintea votului care să favorizeze un partid sau altul, pentru că tot ceea ce am spus aici ar extinde posibilitatea votului cetățeanului, deci practic ar întări dreptul lui de vot, nu ar favoriza neapărat un partid sau altul. Deci toate modificările acestea ar fi posibile și am putea organiza și alegerile în așa fel încât să protejăm sănătatea cetățenilor, pentru că asta e cel mai important lucru, fără să afectăm calitatea și valoarea democratică a acestor alegeri“, a explicat Cioloș în interviul acordat Newsweek.
Views: 0