Dancila trimisa de Ludovic Orban in Parlament : O tara este luata ostatica de un premier iresponsabil

0
473

Presedintele PNL, Ludovic Orban, ii cere premierului Viorica Dancila sa mearga in parlament pentru a obtine validarea noii configuratii a guvernului dupa retragerea ALDE de la guvernare.

Ludovic Orban spune ca Viorica Dancila ”pune in pericol interesele fundamentale ale romanilor in domenii de activitate esentiale pentru viata de zi cu zi” prin refuzul de a se conforma prevederilor constitutionale care o obliga sa solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbarii configuratiei politice a Guvernului”,.

Ludovic Orban o acuza pe Viorica Dancila ca tine ”ostatica” o tara intreaga prin refuzul de a se prezenta in parlament pentru a cere reconfirmarea guvernului dupa retragerea ALDE de la guvernare.

”Practic, o tara intreaga este luata ostatica de un premier iresponsabil care guverneaza impotriva vointei romanilor, impotriva poporului, impotriva normelor democratice si constitutionale potrivit carora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului”, spune presedintele PNL intr-un comunicat.

Comunicatul presedintelui PNL

Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dancila pune in pericol interesele fundamentale ale romanilor in domenii de activitate esentiale pentru viata de zi cu zi. De o saptamana de zile refuza sa se conformeze prevederilor constitutionale care o obliga sa solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbarii configuratiei politice a Guvernului.

Practic, o tara intreaga este luata ostatica de un premier iresponsabil care guverneaza impotriva vointei romanilor, impotriva poporului, impotriva normelor democratice si constitutionale potrivit carora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului.

Responsabilitatea pentru disfunctionalitatile care vor aparea este strict a premierului Dancila, care este obligata in mod expres de Constitutie sa ceara votul in Parlament. Responsabilitatea premierului sta si in faptul ca nu s-a asigurat ca ministrii demisionari desemneaza secretari de stat pentru a exercita atributiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetenta si habarnismul Vioricai Dancila.

Nimeni altcineva, nici macar Presedintele Klaus Iohannis, nu poate actiona in locul premierului. De altfel, Presedintele Romaniei nu are nicio obligatie constitutionala de a numi ministri, interimari sau titulari, in situatia data. Aceasta, intrucat momentul in care ne aflam nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbarii compozitiei politice a Guvernului, in care premierul trebuie sa se adreseze direct Parlamentului, si nu Presedintelui Romaniei. Asadar, pozitia Presedintelui Klaus Iohannis este perfect justificata de litera si spiritul Constitutiei.

Mai mult decat atat, premierul trebuia sa se prezinte de indata in Parlament, imediat dupa eliberarea din functie a ministrilor interimari. Chiar daca in Constitutie nu este prevazut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decat cel de 10 zile, referitor la momentul in care un premier desemnat cere votul de incredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practica folosita de CCR in astfel de situatii, o obliga pe Viorica Dancila sa se prezinte in Parlament cel tarziu luni, 9 septembrie, adica la maximum 10 zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din functie a ministrilor.

Trebuie mentionat ca termenul de 45 de zile, vehiculat in spatiul public, nu are legatura cu situatia juridica din acest moment. Aceasta, pentru ca interimatul functiei de ministru nu priveste in mod obligatoriu ipoteza vacantarii functiei, ci si imposibilitatea exercitatii atributiilor pe o perioada de maximum 45 de zile, in interiorul careia titularul poate reveni in exercitiul functiei.

Ca atare, ii solicit premierului Vasilica Viorica Dancila sa se prezinte de urgenta in Parlament pentru a clarifica lipsa de sustinere a actualului Guvern, iar in situatia in care continua sa tergiverseze acest moment este unica persoana responsabila pentru consecintele absentei ministrilor din guvernul sau.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.