
Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, e de parere ca intreaga Uniune Europeana trebuie sa se preocupe si mai mult ca redresarea economica dupa pandemia de COVID-19 sa aiba loc in toate regiunile UE.
Daniel Buda sustine ca trebuie sa existe reguli clare de alocare bugetara si ca prioritate vor trebui sa aiba solutiile financiare adecvate:
„One in, one out!” O norma vine, daca o norma pleaca!
Daca in Germania se poate, trebuie sa se poata si la nivelul Uniunii Europene!
In cadrul Comisiei de Dezvoltare Regionala din Parlamentul European, am participat la un schimb de opinii cu Peter Altmaier, ministru federal pentru afaceri economice si energie, presedintele in exercitiu al Consiliului UE, privind prioritatile Presedintiei germane. In interventia pe care am sustinut-o, am subliniat faptul ca pandemia COVID-19 a avut consecinte dramatice atat asupra vietii cetatenilor, cat si in ceea ce priveste principalele sectoare economice. In acest context, institutiile europene au reactionat de indata si au introdus masuri de flexibilizare a cheltuirii fondurilor europene astfel incat banii sa fie folositi in timp util pentru a contracara efectele pandemiei. I-am transmis ministrului federal Peter Altmaier ca astfel de masuri ar trebui mentinute si dupa aceasta criza avand in vedere birocratia excesiva si multiplele reguli, care de cele mai multe ori impiedica beneficiarii sa acceseze fondurile disponibile. Acesta mi-a transmis faptul ca in Germania acum cativa ani am introdus regula „one in, one out”. Altfel spus „O norma vine, daca o norma pleaca.”
Iata interventia pe care am avut-o si raspunsul pe care mi l-a formulat ministrul Peter Altmaier:
Multumesc, domnule ministru pentru expunerea facuta. Colegii mei si-au exprimat speranta in gasirea unor solutii financiare rezonabile in urmatorul cadru financiar multianual. Si eu am aceleasi asteptari de responsabilitate din partea decidentilor politici. Domnule ministru, un lucru este foarte clar: nu poti sa faci mai mult cu bani mai putini. Indiferent ca discutam de politica de coeziune, de politica agricola comuna sau de combaterea incalzirii globale, acestea trebuie sa fie finantate in mod adecvat.
Uniunea Europeana a fost pusa la grea incercare in aceasta perioada a pandemiei. A fost nevoie de o reactie rapida si de masuri urgente. In acelasi timp, a fost nevoie sa se aloce resurse financiare consistente care sa contracareze efectele pandemiei care a dus de altfel, unele sectoare economice in pragul colapsului.
Locurile de munca a milioane de cetateni europeni au fost afectate. Procedurile de cheltuire a acestor bani au fost si ele modificate si simplificate, pe buna dreptate, astfel incat banii sa ajunga in timp util la beneficiari. In acest context, domnule ministru, as dori sa va intreb daca sub presedintia dumneavoastra nu v-ati propus sa analizati aceste masuri de flexibilizare a cheltuirii banilor europeni astfel incat ele sa fie mentinute si dupa aceasta perioada a pandemiei? Spun asta deoarece de-a lungul timpului, beneficiarii fondurilor europene s-au plans de hatisul birocratic prea mare care impiedica absorbtia eficienta a acestora. Mai mult, nu apreciati ca ar trebui sa avem un set unic si simplificat de reguli la nivelul european in ceea ce priveste procesul de absorbtie, astfel incat birocratia de la nivelul statelor mebre sa fie redusa? Va multumesc.
Peter Altmaier, ministru federal pentru afaceri economice si energie, presedintele in exercitiu al Consiliului UE, a transmis urmatoarele idei: „Daniel Buda a intrebat despre posibilitatile flexibile pentru plati. Aici exista un rol atat pentru Consiliu, cat si pentru Parlament. Comisia a facut o propunere de simplificare pe care o privesc cu ochi pozitivi. Eu sustin simplificarea, dar o chestiune pe care am spus-o intotdeauna: peste tot este posibila simplificarea. In Germania, acum cativa ani am introdus regula „one in, one out”. O norma va fi introdusa daca renuntam la o alta norma. Au functionat lucrurile. Am putea sa ne gandim la un asemenea sistem si pe plan european pentru ca politica europeana este privita bine in acest moment de cetatenii europeni, dar toata lumea recunoaste ca este foarte complicat sa intelegi cum poti sa accesezi anumite fonduri europene.
Activitatile Comisiei REGI sunt indispensabile. Tratam cu toata seriozitatea presedintia Consiliului UE, este o mare responsabilitate cu atat mai mult cu cat ne aflam in mijlocul pandemiei. Vom reusi daca vom avea mai multa Europa si vom da dovada de mai multa responsabilitate. Ar trebui sa gasim un compromis cu caracter istoric prin care UE sa reprezinte mai mult decat o comunitate.
Foarte multe state care detin presedintia cred ca pot rezolva toate problemele in 6 luni si dupa se mira cat de repede trece timpul. Modul nostru de a lucra este afectat in mod fizic, nu putem continua modul traditional de a lucra, ceea ce ingreuneaza negocierea unor compromisuri. Ministerul de economie are urmatoarele competente: competitivitate, economie, digitalizare, coeziune. CFM si Planul de redresare economic- aveam nevoie demult de CFM. Pana acum, toti membrii zonei EURO sunt in continuare membrii acestei zone.
Trebuie sa ne stabilim obiectivul ca redresarea economica sa aiba loc in toate regiunile UE. Nu este vorba de o contrapunere intre regiunile bogate si cele sarace tocmai pentru ca exista o piata interna. Dincolo de aceasta cooperare normala, trebuie sa sprijinim mai mult regiunile defavorizate. Initiativa de investitii ca reactie la criza COVID-19 a fost adoptata de catre Consiliu si Parlament intr-un ritm extrem de rapid si este un semnal puternic pe care l-am transmis. Sprijinim reglementarea somajului tehnic. Regiunile nu doar ca vor iesi din aceasta criza, dar voi iesi mai puternice. Dorim sa ne axam mai mult pe Pactul Ecologic si pe Agenda Digitala.
Ar trebui sa discutam mai mult de bune practici. In politica regionala avem nevoie de un mai bun schimb de bune practici pentru a vedea unde lucrurile au functionat, cum putem sa finantam cresterea economica prin fondurile de care dispunem. Bavaria se numara printre cele mai bogate regiuni acum, dar cand eram student se numara printre cele mai sarace. Au avut politici bune.
Au existat regiuni subdezoltate in Bavaria. S-a inceput mutarea unor experti, autoritati in regiunile acestea mai subdezvoltate, au aparut clustere de dezvoltare. Este un succes al politicii de coeziune. Cred ca ar trebui sa promovam migratia muncitorilor de specialitate, care au deja mai mult de 30-40 de ani. Iar daca pleaca dintr-o tara, poate elibereaza un loc ce poate fi ocupata de tineri.”
Views: 0