Daniel Constantin: „Primul pas: aderarea urgenta a Republicii Moldova la Uniunea Europeana”

0
344
Daniel Constantin „Primul pas aderarea urgenta a Republicii Moldova la Uniunea Europeana”
Daniel Constantin „Primul pas aderarea urgenta a Republicii Moldova la Uniunea Europeana”

Copreședintele ALDE Daniel Constantin s-a întâlnit astăzi, cu delegația Platformei Unioniste Acțiunea 2012, condusă de președintele acesteia George Simion, pentru a discuta despre măsurile propuse de către unioniști, cu privire la un set de măsuri viitoare privind perspectiva unirii României cu Republica Moldova.

Referitor la relația dintre România și Republica Moldova, copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat că: „I-am asigurat pe protestatari că la ALDE nu avem decât să continuăm drumul pe care l-am început cu mulți ani în urmă. Suntem aici reprezentanți, care am fost într-un guvern mai mult decât apropiat de Republica Moldova și prin măsuri concrete credem că am reușit să aducem mai aproape cetățenii și poporul – până la urmă să spunem așa, națiunea română – care se află pe cele două părți ale Prutului. Acum am discutat despre un set de măsuri concrete pe care o să ni-l prezinte domnul Simion în zilele următoare și încercăm încet – încet, prin dialog, să ne asumăm toate aceste măsuri astfel încât să ne îndeplinim obiectivul comun. Din punctul nostru de vedere, cred că primul lucru care trebuie făcut, chiar dacă astăzi proiectul european nu este în cel mai bun moment al existenței sale, trebuie ca oameni care am crezut în acest proiect să ne luptăm astfel încât prin derogări, prin lucruri care trebuie să fie bine explicate la nivel european, la nivel de Bruxelles, Republica Moldova să fie pe același teritoriu cu România, în comunitatea europeană. Eu personal cred mult în acest lucru.

Al doilea lucru, sigur că trebuie să găsim cele mai bune căi de dialog, cele mai bune declarații pe care să le facem la nivel de partide politice, la nivel de Parlament, astfel încât, așa cum spuneam, lucrurile care par să ne despartă azi să nu mai existe”.

În ceea ce privește acțiunea forțelor de ordine, din timpul mitingului de ieri al unioniștilor, copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat că: „ALDE, ca partid care militează pentru drepturile și libertățile cetățenești, trebuie să condamne ferm atitudinea pe care reprezentanții Ministerului de Interne au avut-o la mitingul de ieri. Am spus de fiecare dată că una din libertățile care trebuie respectate în România este libertatea de exprimare și ea nu trebuie să fie atacată sub nicio formă. Cred că se putea găsi o cale a dialogului și intervenția de ieri putea fi evitată. Din acest punct de vedere, cred încă o dată în plus, că o demisie ar fi un gest de responsabilitate, de asumare. Domnul Tudorache a procedat greșit, după alte forme, în care a înțeles să plece din țară când aici aveam inundații și alte lucruri de genul acesta”.

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, domnul George Simion, a spus că deși a fost oarecum sceptic înainte de întânirea cu reprezentanții ALDE, totuși a avut și o speranță că va găsi susținere pentru ideile sale, având în vedere „declarația dată de Senatul României la inițiativa domnului Călin Popescu-Tăriceanu privind imixtiunea ambasadorului Petit în treburile națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului”.

„Am auzit astăzi, aici, următorul lucru: vă respectăm, vă iubim și ne dorim să veniți acasă. Acum, eu cred că în viitoarea legislatură, sper ca parlamentarii ALDE să facă pași concreți în direcția apropierii României de Republica Moldova, pași pe care noi îi propunem prin intermediul specialiștilor noștri, pentru că unirea poate să se facă într-un an, poate să se facă în doi ani, în trei ani, dacă parcurgem anumiți pași, dacă facem lucruri concrete. Vrem accelerarea acestor pași, vrem susținere în viitoarea legislatură din partea parlamentarilor ALDE. O să transmitem propunerile noastre concrete și avem garanția că nu o să zică niciun parlamentar ALDE „Nu” unirii, arunci când va veni momentul pentru acest moment istoric”, a declarat președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Departamentul de comunicare ALDE

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.