Astazi la Hotelul Europeca a avut loc Conferința “Oportunități și cerințe în agricultura ecologică”.
Conferința a fost organizată de IH Bio Danubius Cluster împreună cu Agro Danubius Trading și consorțiul cluster Inter-Bio, reprezentat de Dl. Valentin Mitrică pe zona Olteniei.
“Interesul crescut pentru sănătate și preocuparea pentru protecția mediului, determină majoritatea tarilor să stimuleze producția si consumul produsele ecologice, acestea devenind tot mai căutate, atât de către consumatorii români, cât și străini.
Auzim multe despre substanțele chimice din mediu. Sunt peste tot, în sol, în apa, în aer, în casele și în mâncarea noastră. Firmele sunt obligate să fie transparente cu privire la unele lucruri cum ar fi nivelul de grăsimi și de zahăr, de e-uri, dar, nu vă spun despre altele, respectiv ce a fost pulverizat pe mâncare, ce semințe și îngrășăminte au folosit la cultivare, ce agenți chimici au implicat în proces.
Producătorii care utilizează eticheta alimentară ecologică aleg să fie mai transparenți și să permită inspecțiile terților la ferma lor, pentru a verifica dacă ceea ce susțin în reclame este adevărat și astfel ai garanția ca substanțele chimice din alimente sau chiar îmbrăcăminte sunt drastic reduse. Certificare organica face diferența. Cercetările arată că cei care își doresc să consume astfel de produse sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o hrană mai sigură și de calitate. Agricultura ecologică reprezintă un sistem de producție care susține sănătatea solurilor, a ecosistemelor și a oamenilor.
Aceasta are la bază sistemele ecologice, biodiversitatea și ciclurile de viață adaptate condițiilor locale, în locul utilizării input-urilor cu efecte adverse.
Un produs certificat ecologic în România poate fi comercializat oriunde în lume cu statutul produs ecologic, eticheta fiind recunoscută internațional. Acest lucru oferă unui fermier care cultivă ecologic să intre pe piețe mai largi.”, au mentionat organizatorii.
“?Agricultura ecologică – agricultura viitorului.
✅️Astăzi am avut onoarea de a participa la Conferința “Oportunități și cerințe în agricultura ecologică”, alături de specialiști din cadrul instituției DAJ Dolj, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și fermieri.
➡️Conferința a fost organizată de IH Bio Danubius Cluster împreună cu Agro Danubius Trading și consorțiul cluster Inter-Bio, reprezentat de Dl. Valentin Mitrică pe zona Olteniei.
S-au dezbătut mai multe subiecte, printre care:
?️conceptul de integrare în agricultura ecologică
?️avantajele agriculturii ecologice
?️promovarea produselor ecologice
?️certificarea produselor ecologice
?️soluții financiare
➡️Agricultura ecologică este un sector dinamic în România care a cunoscut în ultimii ani o evoluție ascendentă, însă insuficientă. Actualmente avem doar 700.000 ha în cultura mare BIO reprezentată de 140.000 fermieri. În Dolj avem 10.000 ha reprezentată de 200 fermieri.
➡️Una dintre condițiile esențiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezentă crearea de parteneriate cu corporatiile private și instituțiile publice.?
?️Statul trebuie să ofere un sprijin concret și o strategie clară de valorificare a recoltei pentru a susține fermierii români în dezvoltarea acestei ramuri BIO.
?️De asemenea, consumatorii trebuie să conștientizeze avantajele consumului de produse ecologice, astfel încât aceștia să ofere un preț mai mare pentru produse curate a căror calitate este garantată de un sistem de inspecție și certificare.
?Produsul BIO înseamnă viață și sănătate!”, a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.