Daniel Gheba a avut ieri o intalnire, la Parlament, cu doamna Androniki Liakopoulou, prim secretar în cadrul Oficiului pentru Relaţii Economice şi Comerciale al Ambasadei Republicii Elene în România.
Deputatul USR a subliniat importanţa schimburilor de experienţă în domeniul promovării produselor tradiţionale şi al asocierii micilor fermieri precum şi oportunităţile pentru dezvoltarea învăţământului dual prin implicarea companiilor greceşti prezente în România.
Un alt subiect discutat la intalnire a fost inregistrarea produselor romanesti in catalogul european e-Ambrosia. Din pacate Romania are doar 8 produse inregistrate in acest catalog iar Grecia figurează cu 113 produse.
Daniel Gheba a lansat o invitatie reprezentanţilor Greciei de a vizita judeţul Dolj unde pot fi văzute soiuri tradiţionale elene în curs de aclimatizare la noi şi unde vom putea atinge subiectele de mai sus împreună cu actorii locali.
„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă am avut plăcerea de a o primi astăzi, la Parlament, pe doamna Androniki Liakopoulou, prim secretar în cadrul Oficiului pentru Relaţii Economice şi Comerciale al Ambasadei Republicii Elene în România.
A fost o discuţie deschisă şi constructivă, în care am subliniat importanţa schimburilor de experienţă în domeniul promovării produselor tradiţionale şi al asocierii micilor fermieri precum şi oportunităţile pentru dezvoltarea învăţământului dual prin implicarea companiilor greceşti prezente în România. Întâlnirea s-a încheiat cu o invitaţie adresată reprezentanţilor Greciei de a vizita judeţul Dolj unde pot fi văzute soiuri tradiţionale elene în curs de aclimatizare la noi şi unde vom putea atinge subiectele de mai sus împreună cu actorii locali.
În catalogul european e-Ambrosia, România a reuşit să înregistreze doar 8 produse alimentare pe schema de calitate Indicaţie Geografică Protejată şi doar 1 produs cu Denumire de Origine Protejată. În aceeaşi bază de date, Grecia figurează cu 113 produse. Astfel, ambele părţi au fost de acord că exemplele de bune practici din Republica Elenă ar putea ajuta producătorii români atât în procesul de certificare cât şi în promovarea alimentelor tradiţionale şi locale pe piaţa europeană.
În plus, la fel ca şi în România, în Grecia există multe ferme mici, care dispun de suprafeţe restrânse şi capital limitat. Una dintre soluţiile practicate în peninsulă pentru a asigura accesul pe piaţă al acestora este asocierea producătorilor, ceea ce a facilitat şi absorbţia fondurilor europene. Și aici, schimburile de experienţă cu agricultorii greci ne-ar putea fi de ajutor.
Doamna prim secretar Androniki Liakopoulou a evidenţiat totodată importanţa acordată de Statul Elen dezvoltării infrastructurii de transport pentru circulaţia mărfurilor şi a persoanelor în regiune, dar şi a cercetării în agricultură, prin ameliorarea soiurilor şi utilizarea noilor tehnologii. Am invitat-o astfel să studiem împreună oportunităţile de implicare ale firmelor greceşti din România în susţinerea învăţământului dual, capabil să genereze personal calificat pentru companii şi locuri de muncă pentru absolvenţi.
Înainte de a ne despărţi, am lansat o invitaţie reprezentanţilor Ambasadei Elene în România să viziteze judeţul Dolj unde ne propunem să organizăm întâlniri cu actorii locali: fermieri, şi alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, instituţii de învăţământ şi institute de cercetare.
Le mulţumim reprezentanţilor Ambasadei Republici Elene în România pentru deschidere, Ministerului de Externe, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precum şi Direcţiei Generale Afaceri Externe şi Protocol pentru sprijin în organizarea acestei întâlniri.”,se arata in comunicatul emis de Daniel Gheba.
Views: 0