Daniel Gheba : Apicultorii au nevoie urgent de ajutorul minimis

0
181
Daniel Gheba trage un semnal de alarmă în ceea ce privește acordarea ajutorului de minimis pentru apicultori.
Daniel Gheba trage un semnal de alarmă în ceea ce privește acordarea ajutorului de minimis pentru apicultori.

„Fenomenele meteorologice nefavorabile din această primăvară, care s-au manifestat pe întreg teritoriul României (secetă, grindină, ploi torențiale, vânt puternic) au creat dificultăți apicultorilor în contextul unui an și așa dificil din punct de vedere economic.
Abaterile privind regimul de temperaturi și precipitații în perioada martie-mai 2022, atestate prin hărțile de monitorizare elaborate de ANM și fenomenele extreme, au redus cantitățile de hrană pentru familiile de albine, punându-le în pericol și reducând producția apicolă.

Anul trecut, în cazul unor condiții meteorologice asemănătoare, Ministerul Agriculturii a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”, în perioada 14.09-14.10.2021. Procesul a fost urmat de adoptarea Hotărârea Guvernului nr. 1219/2021 care prevedea un sprijin financiar pentru apicultori de 23,7 lei/familia de albine.
Am adresat astăzi o solicitare ministerului de resort să procedeze la fel și anul acesta, actualizând cuantumul ajutorului în funcție de condițiile economice actuale.
Fenomenele meteorologice nefavorabile din această primăvară, care s-au manifestat pe întreg teritoriul României, au creat dificultăţi apicultorilor, în contextul unui an şi aşa dificil din punct de vedere economic.”, a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.

„Anul trecut, în condiţii climatice similare, Ministerul Agriculturii a adoptat o hotărâre prin care le acorda acestora un sprijin în cuantum de 23,7 lei/ familie de albine. Consider că producătorii au nevoie de măsuri similare şi anul acesta.
Abaterile privind regimul de temperaturi şi precipitaţii în perioada martie-mai 2022, atestate prin hărţile de monitorizare elaborate de Administraţia Naţională de Meteorologie, la care s-au adăugat fenomene extreme precum secetă, grindină, ploi torenţiale, vânt puternic, au redus cantităţile de hrană pentru albine, punându-le în pericol şi reducând producţia apicolă. Astfel, apicultorii s-au confruntat cu o scădere a veniturilor, dar şi cu o micşorare a numărului de familii, având dificultăţi în asigurarea continuităţii ciclului de producţie.

Anul trecut, în cazul unor condiţii meteorologice asemănătoare, în perioada 14 septembrie -14 octombrie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”. Procesul a fost urmat de adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1219/2021 care prevedea un sprijin financiar pentru apicultori de 23,7 lei/familia de albine.
Solicit ministerului de resort să procedeze la fel şi anul acesta, actualizând cuantumul ajutorului în funcţie de condiţiile economice actuale.”, a mentionat Daniel Gheba pe website-ul Camerei Deputatilor .

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.