
Daniel Gheba a discutat cu reprezentanți ai Institutului Național de Statistică despre Recensământul Agricol desfășurat anul trecut și Recensământul Populației și al Locuințelor care se află în desfășurare.
Deputatul USR a explicat ca recensământul este important pentru fundamentarea politicilor de dezvoltare locala și națională, desfășurându-se în toate statele UE o dată la 10 ani.
„Am discutat recent cu reprezentanți ai Institutului Național de Statistică despre Recensământul Agricol desfășurat anul trecut și Recensământul Populației și al Locuințelor care se află în desfășurare. Înțeleg că datele primului vor fi publicate în termen (decembrie 2022). Colectarea datelor pentru cel de al doilea s-a efectuat în proporție de aproximativ 60%.
S-au evidențiat probleme legate de corelarea și comunicarea bazelor de date aflate în administrarea diverselor instituții ale statului care ar putea ajuta INS, scăzând costurile colectării și procesării informației.
O altă problemă rămasă nerezolvată de mulți ani este unificarea și centralizarea nomenclatoarelor stradale, alocarea de nume și numere adminiatrative unice pentru fiecare stradă și adresă de către autoritățile locale. Deși pare greu de crezut, România are străzi fără nume și adrese fără număr, impedimente la care se adaugă schimbarea denumirii unor străzi fără ca instituțiile să comunice între ele și fără a avea un cod unic stabil care să permiță identificarea aceleiași adrese în diverse documente de identitate sau proprietate.
Nomenclatorul unic, care să coreleze și datele geospațiale ale adreselor, intergarea datelor din toate registrele agricole, la nivel național și impulsionarea cadastrării imobilelor sunt probleme care trenează de ani buni în curtea ANCPI, progresele fiind sub nivelul așteptărilor și al sumelor disponibile.
Recensământul este important pentru fundamentarea politicilor de dezvoltare locala și națională, desfășurându-se în toate statele UE o dată la 10 ani.
De numărul cetățenilor depind sumele virate de la bugetul central la bugetele locale, alocare fondurilor pentru noi unități de învățământ, spitale, extinderea infrastructurii de transport sau utilități.
Dacă nu v-ați autorecenzat, colectarea datelor de către recenzori, la domiciliu, se face până la data de 17 iulie 2022, informațiile necesare fiind disponibile la primării care au și posibilitatea legală de a amenda persoanele care nu furnizează date recenzorilor.”, a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.
Views: 0