Darius Valcov a cerut sa fie supus detectorului de minciuni, dar a mintit cand a fost intrebat daca a luat mita – motivarea deciziei de condamnare.

0
56

Darius Valcov a cerut sa fie supus detectorului de minciuni, dar a mintit cand a fost intrebat daca a luat mita - motivarea deciziei de condamnare. 1Darius Valcov a cerut sa fie supus testului cu detectorul de minciuni si chiar a sugerat intrebarea, doar ca testul poligraf a aratat ca a mintit in momentul in care a fost intrebat daca a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei, arata magistratii instantei supreme in motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe actualul consilier de stat la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.
Motivarea condamnarii lui Darius Valcov a fost finalizata in urma cu doua zile, la mai bine de un an de la sentinta, iar Inalta Curte expune argumentele pe baza carora completul de trei judecatori a decis in prima instanta condamnarea la opt ani de inchisoare pentru coruptie a celui care in momentul comiterii faptelor era primar al orasului Slatina. Mai exact, este vorba despre dosarul ramas celebru pentru detaliul tablourilor ascunse in cimitir.

Motivarea are 325 de pagini si probabil aceasta este si justificarea intarzierii cu care a fost facut publica. Din document reiese ca Darius Valcov a cerut sa fie supus testului cu detectorul de minciuni si chiar a sugerat intrebarea, doar ca testul poligraf a aratat ca a mintit in momentul in care a fost intrebat daca a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei, potrivit Digi 24. Initial, Valcov ar fi cerut 15 milioane de lei, adica un comision de 20 la suta din valoarea unor contracte pe care a promis ca i le va atribui acestuia – in principal, lucrari de canalizare pe care firma omului de afaceri urma sa le execute pe durata a trei-patru ani.

De asemenea, i-ar fi promis acestuia ca va interveni inclusiv la institutia care rezolva contestatiile in cazul licitatiilor, dar si la magistratii Curtii de Apel, care ar putea fi sesizati cu astfel de contestatii, astfel incat Theodor Berna sa obtina acelea contracte.

Citeste si :  Scandalul bugetului le aduce acuzatii penale lui Valcov si Teodorovici!

Magistratii mai arata ca Darius Valcov “a deturnat prestigiul functiei publice pe care o detinea”.

Darius Valcov s-a plans judecatorilor de conditiile de detentie, inclusiv din arestul Politiei Capitalei, unde ar fi stat intr-o incapere de 2 pe 3 metri, cu alti sapte arestati. Avea patul de sus, nu avea oxigen, iar acesta a fost motivul pentru care a decis sa si recunoasca o parte dintre fapte.

Acelasi document mai arata ca Lavinia Sandru, fosta sotie a lui Darius Valcov, ar fi mintit in momentul in care a dat declaratii despre justificarea bunurilor gasite la perchezitii: tablouri si mai multe lingouri de aur, dar si suma de 800.000 de euro. Aceasta a afirmat ca suma de bani ar fi provenit din daruri de botez, ceea ce nu s-a confirmat.

Darius Valcov, eminenta cenusie a programului economic PSD si artizan al mai multor masuri economice controversate, in calitate de consilier al premierului Viorica Dancila, a fost condamnat in februarie 2018 de instanta suprema la opt ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, decizia nefiind definitiva. Darius Valcov ar fi savarsit faptele de care este acuzat in perioada in care era primar al municipiului Slatina.

Darius Valcov a primit o condamnare de patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sase ani pentru spalare de bani si doi ani pentru operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia. De asemenea, instanta a decis mentinerea sechestrului instituit in acest dosar pe bunuri si conturi ale actualului consilier al premierului.

Citeste si :  Acuzati pentru luare de mita din cauza unui transfer al unui student Craiovean

Valcov a fost trimis in judecata, in mai 2015, pentru trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Articolul continua dupa recomandari

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Alaturi de Valcov sunt judecati Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt”.

Citeste si :  Florin Citu,senator PNL : Valcov si Teodorovici strang bani pentru europarlamentare!

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion. In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii. De asemenea, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei). In plus, in perioada 2012-2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei, spun procurorii DNA.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.