Darius Valcov a ordonat, Consiliul Concurentei a executat!

0
119
Darius Valcov a ordonat, Consiliul Concurentei a executat!
Darius Valcov a ordonat, Consiliul Concurentei a executat!

Consiliul Concurentei a declansat o analiza a nivelului ROBOR din ultima perioada, avand in vedere fluctuatia indicatorului dupa aparitia, la finele anului trecut, a Ordonantei de Urgenta 114/2018, a declarat, luni, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

“Avem o analiza pe zona de ROBOR. Ne uitam la ROBOR, nu si la curs, pentru ca au fost dezbateri in spatiul public si suntem foarte interesati sa vedem efectele Ordonantei 114 (OUG 114/2018)”, a spus Chiritoiu.

Intrebat daca urmeaza sa fie declansata o investigatie aprofundata pe aceasta tema, el a raspuns: “Ca politica a institutiei, nu va spunem niciodata ce urmeaza sa declansam”.

In legatura cu afirmatiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, potrivit caruia Consiliul Concurentei nu a sanctionat, in 2008, mai multe banci suspectate ca s-ar fi inteles pentru a manipula nivelul ROBOR, Chiritoiu a afirmat ca investigatia de la acel moment nu a identificat dovezi in acest sens.

“Recunosc ca este o surpriza pentru mine sa fac acum, in 2019, o declaratie despre evenimente din 2008, dar avem de-a face cu o ciocnire intre mari actori, intre titani, si atunci mai apar si ricoseuri, pagube colaterale, se mai rataceste cate un glont si ajungem noi sa vorbim de aceste subiecte de acum 11 ani. Procedural, lucrurile au fost in regula. Investigatia a fost finalizata, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de inchidere a investigatiei exista si se afla de ani de zile postat pe site-ul institutiei. Ma surprinde ca se pot lansa atat de usor acuzatii fara sa faci o minima verificare, fara sa contactezi institutia sau sa verifici site-ul. Ar fi fost foarte simplu ca aceste afirmatii false sa nu fie facute publice”, a sustinut Chiritoiu.

Citeste si :  MEMBRII ALDE DOLJ AU STRANS PESTE 3 TONE DE DESEURI DE ZIUA MONDIALA A CURATENIEI

In plus, potrivit acestuia, la acel moment, Comisia Europeana, care investiga astfel de practici la nivel comunitar, a aplicat amenzi in Marea Britanie si ar fi facut acest lucru si pentru bancile din Romania, daca ar fi existat dovezi ca acestea au incalcat legea.

“Daca ne uitam la ce s-a intamplat in 2008, atunci a fost apogeul crizei, s-a prabusit o mare banca americana, a fost panica in toata lumea si la noi a crescut foarte mult ROBOR-ul. S-a pus problema de ce. Din cauza acestei crize financiare globale sau din cauza unui comportament de intelegere intre banci intr-un anumit moment, intr-o luna? Asta ne-a cerut BNR, se pare, la vremea respectiva sa analizam. Spun ‘se pare’, pentru ca cel care a declansat investigatia, predecesorul meu, nu mai este in viata. Raportul nostru nu a gasit dovezi ca ar fi existat o intelegere in acel moment”, a relatat presedintele Concurentei.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.