De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

0
202

S-a făcut un mare tam-tam de Ziua Națională a României pentru decorația acordată Gabrielei Cenușă-Sîia de președintele Klaus Iohannis, aceasta fiind decorată la propunerea ministrului Marcel Vela.

Mulți s-au întrebat: Oare ce a făcut Gabriela Cenușă, asistenta ministrului Marcel Vela, de a ajuns să fie decorată de 1 Decembrie? Alții au spus cum de a ajuns o persoană fără studii superioare să fie decorată? Răspunsul la ultima întrebare poate fi găsit la o simplă căutare pe Google: Medalia Națională „Pentru Merit” se acordă persoanelor fără studii superioare. Pentru studii superioare, se acordă Ordinul „Pentru Merit”. Iar Gabriela Cenușă a primit Medalia Națională „Pentru Merit” clasa a III-a. Practic, nu avea nevoie de studii superioare pentru a primi medalia.

Revenind la prima întrebare, anume ce a făcut asistenta lui Marcel Vela? Am aflat că Gabriela Cenușă-Sîia s-a aflat în spatele marilor campanii desfășurate pe timp de pandemie, de către Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit surselor Bugetul.ro, Gabriela Cenușă este cea care a coordonat campania de informare a MAI. Clipul în care apar, printre alții, Simona Halep, Marcel Vela, Raed Arafat, Nelu Tătaru, Irina Rimes și Marcel Pavel a fost realizat de Gabriela Cenușă-Sîia.

Sursele noastre spune că toate filmările au fost în regie proprie. Practic, MAI-ul nu a mai fost nevoit să plătească vreun ban pentru acest serviciu.

Gabriela Cenușă-Sîia coordonează și pagina de Facebook a Ministerului de Interne, pagină aflată pe primul loc în Monitorizarea on-line a Guvernului.

Gabriela Cenușă s-a implicat în campania cu Poliția Animalelor.

Totodată, potrivit acelorași surse bine informate ale Bugetul.ro, Gabriela Cenușă-Sîia lucrează, în prezent, la elaborarea unei campanii antidrog și anti-bullying.

Ordinul și Medalia Națională „Pentru Merit”
Medalia Națională „Pentru Merit”este o decorație națională, prima în ordine crescătoare din sistemul de decorații naționale, care se acordă persoanelor cu studii medii.

La studii medii se dau medalii si cruci, la studii superioare se dau ordine sau ordine naționale. Fiecare tip de ordin sau ordin național are corespondent și un tip de medalie, iar „Clasa a III-a” reprezintă primul grad, debutul în acest tip de decorație.

Scurt istoric

Ideea alcătuirii unui ordin cu acest nume aparţine regelui Ferdinand I, încă din 1921. Această distincţie, care urma să se numească „Ordinul de Merit al Unirii”, trebuia să răsplătească meritele deosebite ale românilor care au avut o contribuţie importantă la desăvârşirea unităţii statale. Atât proiectul de decret cât şi o serie de schiţe cu diferite variante ale însemnelor au rămas însă nefinalizate în timpul domniei lui Ferdinand I. În 1929, după moartea sa (1927), se instituie un ordin ce-i va purta numele şi care se acorda numai românilor care au avut merite la Unirea din 1918 şi ale cărui însemn avea ca bază o variantă a formei schiţate de monarhul defunct, conform presidency.ro.

Potrivit Legii privind sistemul naţional de decoraţii al României nr. 29 din 2000, Ordinul Naţional „Pentru Merit” este reinstituit şi este plasat ierarhic sub „Serviciul Credincios”. Ordinul are însemne deosebite pentru civili şi pentru militari, precum şi „de război”. Poate avea maximum 7.500 de membri pentru cele cinci grade, astfel:

cavaler: 3.000 pentru civili şi 1.000 pentru militari;
ofiţer: 1.500 pentru civili şi 500 pentru militari;
comandor: 675 pentru civili şi 225 pentru militari;
mare ofiţer: 300 pentru civili şi 100 pentru militari;
mare cruce: 150 pentru civili şi 50 pentru militari.
Ordinul este completat cu Medalia Naţională „Pentru Merit”, organizată pe trei clase, care poate fi conferită persoanelor fără studii superioare. Medalia Naţională „Pentru Merit” reprezintă echivalentul Ordinului cu acelaşi nume pentru persoanele cu studii superioare.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.