
PSD are nevoie de bani pentru viitoarea lege a pensiilor, care va avea un impact de zeci de miliarde de lei. Fondurile care se duc acum la Pilonul II sunt o tinta, pentru ca PSD are nevoie sa mituiasca pensionarii in anul electoral 2019. Pilonul II e, insa, o nuca tare pentru trioul Liviu Dragnea – Darius Valcov – Lia Olguta Vasilescu, care amusina de un an atat activele deja stranse, cat si contributiile viitoare. De aici si balbele, baloanele de incercare si actele ratate ale PSD-istilor. Care nu se vor opri, dezvaluie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro.
Doua fraze trebuie retinute din declaratia de astazi a lui Liviu Dragnea despre Pilonul II de pensii.
Prima: ”In momentul in care se va face acea analiza si daca se va ajunge la aceasta decizie, care este o intentie pusa in programul de guvernare si urmeaza sa se creeze o perioada de optiune pentru fiecare cetatean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendata (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.)” – sursa: Agerpres
A doua: “Banii din pilonul II nu sunt bani privati, sunt administrati privat, sunt banii oamenilor, banii din fondul de pensie sunt tot banii oamenilor” –sursa: Agerpres
Ambele declaratii contin indicii puternice pentru directia in care vrea sa mearga PSD in privinta Pilonului II de pensii (pensii obligatorii administrate privat).
In primul rand, seful PSD arata ca ar putea fi suspendate contributiile viitoare, in functie de o analiza care ”se face” la guvern si la partid. Intentia dateaza din 2017, a mai incalzit-o PSD si la inceputul acestui an, iar acum a revenit in actualitate odata cu aparitia ”din eroare” in programul legislativ al Guvernului.
Ce inseamna, de fapt, suspendarea platilor pentru pilonul II? Cel mai probabil se va institui o perioada tranzitorie, cum scriam inca din 3 aprilie: ”Informatiile G4Media.ro arata ca planul PSD e urmatorul: va disparea obligativitatea actuala privind contributia la Pilonul II de pensii, iar contributia va fi optionala. Aici intervine insa trucul: ca sa opteze pentru pilonul II, un angajat va trebui sa actioneze (sa faca o cerere, sa bifeze o optiune etc.). Daca nu va executa respectiva actiune, toti banii sai pentru pensie se vor duce automat la bugetul statului, care are nevoie disperata de orice banut de la cetateni. Si imaginati-va presiunea propagandei PSD-iste, care va face totul pentru a-i demonstra ca Pilonul II nu merita efortul”.
E posibil ca Guvernul sa mearga si mai departe in ce priveste contributiile: sa se inspire din modelul maghiar, unde contribuabilii care au renuntat la Pilonul II au primit ca stimulent banii care reprezinta randamentul fondurilor pe care apucasera sa le plateasca.
Al doilea indiciu dat de Liviu Dragnea in conferinta de presa de azi e legat de tipul de proprietate asupra sumelor stranse deja la Pilonul II. In lege e stipulat faptul ca fondurile acumulate pot fi lasate mostenire, ceea ce denota faptul ca au un regim privat de proprietate. Negand acest lucru, Liviu Dragnea lasa loc pentru un scenariu care ar permite inclusiv utilizarea de catre stat a activelor din Pilonul II. Ma indoiesc insa ca PSD va avea curajul sa o faca, ar fi o intruziune fara precedent si cu efecte catastrofale de imagine.
Legea pensiilor va avea un impact major, potrivit informatiilor G4Media.ro, cifrat la cateva zeci de miliarde de lei pe durata aplicarii sale in trepte. Or, PSD nu are in momentul acesta resurse suplimentare nici pentru bugetul din 2018 (daca decide sa implementeze legea din iulie), nici pentru bugetul din 2019. Dar are o nevoie certa de a da ceva si pensionarilor, asa cum a incercat sa dea si bugetarilor prin legea salarizarii unitare. Problema e ca, daca vor stopa contributiile la Pilonul II, vor distruge pensiile celor care acum sunt in productie pentru a le mari pensionarilor aflati in plata. O optiune poate castigatoare politic pe termen scurt, dar sinucigasa din punctul de vedere al interesului public.
Views: 0