DECIZIA de ultim moment luata de ministrul de Finante. Cum se modifica RATELE romanilor.

0
188

Veste buna pentru romani in plina criza coronavirus. Plata ratelor la banci va fi amanata pana la sfarsitul anului. Anuntul a fost facut miercuri dimineata de ministrul Finantelor, Florin Citu.. Amanarea va putea fi facuta in baza unei simple cereri, fara acte suplimentare, la toate bancile. Propunerea urmeaza sa fie oficializata in sedinta Guvernului de joi.

„Solutia este gata. Am propus bancilor sa mergem totusi pana la 9 luni sa fie perioada de aminare a ratelor. Aici, fiecare cetatean va decide care este perioada pentru care sa isi amane ratele. Se va face la cerere, nu e nevoie de niciun certificat de urgenta, nu e nevoie de alte piedici. Cei care cred ca nu pot face fata in aceasta perioadasi vor sa-si amane ratele la banca vor face cerere la banca. Detaliile vor fi in OUG pe care o voi propune maine (joi, 26 martie – n.red.) in sedinta de Guvern”, a anuntat Florin Citu.

Amanarea platii ratelor se va aplica in cazul oricarui tip de credit, mai spune ministrul FInantelor.

„Nu exista niciun fel de limita (privind felul creditelor – n.red.). Cei care au rate la banca si doresc sa-si amane ratele vor putea face o cerere, persoane fizice si persoane juridice, si in baza acestei cereri pot sa beneficieze de o amanare a platii ratelor pe o perioada de pana la 9 luni este propunerea mea in acest moment, discutata si cu BNR si cu sistemul bancar. Ne-am asigurat ca va fi lichiditate in sistem. pentu ca de aceea au durat mai mult aceste discutii. Sa ne asiguram ca daca se amana ratele pentru 9 luni de zile, sistemul bancar n-o sa aiba probleme de finantare. In acest moment stim sigur ca o sa functioneze daca mergem pe aceasta varianta. E o varianta pe care eu o propun”, a precizat ministrul Finantelor.

Decizia ar urma sa fie aplicata pentru toate bancile.

„Daca e OUG, va fi pentru tot sistemul bancar. Este o discutie cu tot sistemul bancar”, a mai zis Florin Citu.

Cum se va putea cere amanarea platii ratelor

„Eu propun ca sa fie 2-3 pasi, initial telefonic apoi o reconfirmare prin e-mail, printr-o scrisoare, daca se poate trimite, ca sa se poata confirma Vedem cum se poate face logistic. Eu propun sa fie cat mai simplu. Deci initial telefonic, apoi prin e-mail. Vom vedea daca aceasta varianta va fi agreata. Daca nu, se va putea face doar prin e-mail”, a explicat Florin Citu.

Reluarea platii se va face reesalonat

„Reesalonarea se va face pe o perioada lunga de timp, poate pe toata perioada creditului. Si statul intervine pentru sustinere. Nu ne gandim doar pentru aceste 9 luni, vom ajuta si 12 luni dupa aceea. Forma finala va fi in OUG. Oamenii nu trebuie sa se ingrijoreze. Nu vor fi pusi sa plateasca in aceasta perioada tot ce a fost amanat. Diferenta de dobanda se va plati reesalonat pe o perioada lunga de timp in asa fel incat sa nu fie o povara imediata pentru cei care au rate la banca”, a asigurat ministrul de Finante la Realitatea PLUS.

Declaratia ministrului de Finante vine dupa ce BNR a anuntat ca permite bancilor sa amane plata ratelor la credite, fara ca acest lucru sa transforme clientii in rau-platnici, iar bancile nu mai trebuie sa faca provizioane pentru ele. Pana acum, un credit devenea neperformant daca se inregistra o intarziere de trei luni a platilor.

Ministrul a postat miercuri si un videoclip pe pagina sa de socializare in care explica solutia la care a ajuns.

„Solutia pe care am propus-o BNR si sistemului bancar care ia in calcul mai multe elemente. Nu stim exact cat va dura aceasta perioada. (…) Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Nationala. Pana la 9 zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si de sistemul bancar. Vom vedea daca va fi propunerea finala, daca asa va ramane ordonanta. Cine va avea acces la aceasta amanare. Propunerea mea a fost sa nu fie discriminare, exact ca la IMM-uri, sa aiba acces toti romanii care vor cere acest lucru. Cum se face? Eu ma gandesc la o varianta in doua etape, prin telefon apoi reconfirmata prin e-mail, ca si bancile sa aiba ceva scris. Vom vedea si aici care e varianta. A durat mai mult pentru ca solutia noastra nu se opreste aici, nu va fi o solutie doar pentru aceasta perioada, ne gandim cum sa sustinem si dupa aceste 9 luni sau 3 luni sau cat o sa fie, ca nu stim inca exact . Sa nu existe o povara imediat dupa aceasta perioada. Sa fie reesalonat pe o perioada mai lunga, ca spa fie impartita pe termen lung. Acum pregatim aceasta ordonanta, sper sa fie gata pentru sedinta de maine. Sunt cateva detalii tehnice pe care trebuie sa le punem la punct (..) Cei care cer, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, vor avea acces.la amanarea platirii ratelor la banca. BNR are lichiditate pentru aceasta perioada , sistemul bancar a raspuns pozitiv aici. Cred ca Ordonanta de maine va avea si clarificari pentru masurile pe care deja le-am luat”, spune Florin Citu.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.