Tribunalul Bucuresti a respins, joi, solicitarea fostului stapan al PSD, Liviu Dragnea, de eliberare conditionata. Decizia este definitiva.
Decizia tribunalului vine duoa exact 2 ani de la incarcerarea lui Dragnea.
„Respinge contestatia formulata de contestatorul Dragnea Nicolae Liviu ca nefondata”, arata tribunalul. Liviu Dragnea va putea sa faca o noua cerere pentru a fi eliberat peste trei luni.
La dezbaterile de miercuri, Liviu Dragnea a fost asistat de avocata Flavia Teodosiu, el nefiind prezent in sala de judecata, dar a fost audiat prin videoconferinta.
Avocata Flavia Teodosiu a incercat sa amane procesul, pe motiv ca a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de stramutare a procesului, insa solicitarea de amanare a fost respinsa.
„Sa nu riscam ca, daca se admite prezumtiv cererea de stramutare, sa fie desfiintata aceasta decizie. Dansul apreciaza ca poate sa mai stea si nu cere judecarea astazi. Solicitarea noastra este mai mult decat intemeiata. Nu solicitam suspendarea, ci doar amanarea”, a spus avocata.
Procurorul de sedinta a cerut respingerea cererii de eliberare conditionata, aratand ca fostul lider PSD a fost sanctionat in penitenciar, dupa exprimarea unor critici impotriva solutiei de condamnare.
De cealalta parte, avocata Flavia Teodosiu a spus ca nu exista date ca Dragnea nu si-a insusit decizia de condamnare, el indeplinind toate conditiile pentru a fi eliberat: conduita corespunzatoare, staruinta in munca, indeplinirea fractiei de 2/3 din pedeapsa.
„Se tot face vorbire despre participarea la programele educative. In fapt, sunt niste teste grila pentru care primesti recompensa, daca obtii punctaj maxim. Domnul Dragnea e inginer, nu e medic sau neurolog. Nu a luat punctaj maxim la unele teste grila, pentru ca erau intrebari despre cum functioneaza creierul, cum debuteaza diabetul. La alte teste i s-a spus ca sunt sub nivelul lui de pregatire. Acesta e motivul pentru care nu a luat creditele, nu ca a absentat”, a declarat Flavia Teodosiu.
Audiat prin videoconferinta, Dragnea a afirmat ca a suportat „toate abuzurile” in inchisoare.
„Tot ce a spus doamna avocat este sustinut de mine. Am avut o sanctiune. Este vorba despre o convorbire online dintre mine si o persoana de pe lista suport aprobata de penitenciar. Eu trebuie sa primesc o pedeapsa pentru ca am criticat puterea? Sunt o persoana relativ cunoscuta. Poate sa spuna cineva despre mine ca am avut un comportament negativ? Am suportat toate abuzurile la adresa mea in aceste luni: dreptul la hrana, la sanatate, la munca. Am participat la toate cursurile la care mi s-a permis. Eu am inteles pentru ce am fost adus aici. Nu inteleg de ce nu pot beneficia de dreptul de liberare. Am imbunatatit viata a milioane de romani, fara sa cer nimic in schimb”, a afirmat fostul lider PSD, citat de Agerpres.
Dupa dezbateri, judecatorul a anuntat ca amana pronuntarea in acest caz pentru joi.
La instanta de fond – Judecatoria Sectorului 5 – Dragnea a primit o decizie nefavorabila, insa el a facut contestatie.
Dragnea a incercat sa impiedice ca procesul sa se desfasoare la Tribunalul Bucuresti, prin depunerea unei cereri de stramutare a cauzei la alt Tribunal din tara, insa solicitarea a fost amanata de doua ori de Curtea de Apel Bucuresti.
Pe 27 aprilie, Judecatoria Sectorului 5 a respins, ca neintemeiata, cererea de eliberare conditionata depusa de Liviu Dragnea.
In motivarea deciziei, magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 spune ca Liviu Dragnea indeplineste fractia de 2/3 din pedeapsa, necesara pentru a fi eliberat conditionat, insa, din analiza coroborata a situatiei personale a fostului lider PSD, instanta nu si-a format convingerea ca acesta a dat dovezi temeinice de indreptare.
„Instanta apreciaza ca scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la functia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetatean trebuie sa fie constient de consecintele la care s-ar expune in cazul incalcarii legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla implinire a fractiei si in contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natura a avea un efect total opus. Evident, o astfel de masura nu ar fi de natura a avea un efect descurajant, ba din contra, ar dovedi o lipsa de reactie din partea statului fata de cei care incalca normele legale”, explica Judecatoria Sectorului 5.
Liviu Dragnea se afla in penitenciar din 27 mai 2019, cand a fost condamnat definitiv de Instanta suprema la 3 ani si 6 luni de inchisoare.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentand mai multe procese, pe motiv ca nu este lasat sa munceasca in atelierul auto al inchisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la munca, dupa ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, in prezent jurnalist la Realitatea Plus.
Views: 0