Delegatiile partidelor parlamentare au mers vineri la consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis

1
408

Delegatia PNL, din care au facut parte Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rares Bogdan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartau si Florin Citu, au fost primii care au intrat la consultarila Cotroceni.

Biroul Politic al liberalilor de vineri dimineata a decis ca PNL e pregatit sa isi asume raspunderea guvernarii, daca nu se pot organiza anticipate. Ludovic Orban a fost propus oficial premier de catre liberali, care sunt dispusi sa formeze un “guvern minoritar cu orice partid alaturi de care am construit aceasta motiune de cenzura care a dus la caderea Guvernului Dancila.”

Ludovic Orban a mai spus ca vrea un Guvern cu “15, maxim 16 ministere, si asta este pozitia pe care o vom sustine ca si partid”.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat dupa consultarile de la Cotroceni ca PNL este pregatit sa-si asume guvernare daca nu va fi posibila organizarea alegerilor anticipate, mentionand ca propunerea de premier este presedintele partidului.

“I-am prezentat presedintelui pozitia PNL in cadrul consultarilor constitutionale care au fost declansate dupa caderea Guvernului PSD. Pozitia PNL este foarte clara, in cazul in care exista posibilitatea unui acord in vederea anticipatelor, noi sustinem revenirea la popor, incredintarea cat mai rapida cetatenilor romani a posibilitatii de a decide un nou Parlament. In cazul in care acest lucru nu va fi posibil si in cazul in care presedintele Romaniei ne va solicita sa formam guvernul, Partidul National Liberal este pregatit sa isi asume raspunderea guvernarii si sa formeze un guvern in jurul Partidului National Liberal”, a precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a spus ca propunerea de premier a PNL este presedintele partidului.

“Suntem in faza consultarilor, asteptam decizia presedintelui si pe care o vom sustine. Daca se decide formarea unui guvern, vom discuta cu toti partenerii. (…) PNL este pregatit sa preia guvernarea de mult timp, avem specialisti pregatiti, avem oameni profesionisti”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban a adaugat ca nu va dezvalui niciun nume de ministru.

“Suntem extrem de rigurosi in respectarea legii si imi respect colegii si din aceasta cauza nu vehiculez public niciun nume de ministri, voi prezenta public lista dupa decizia de formare a unui nou guvern”, a mai spus Orban.

Intrebat daca Pro Romania va sustine un astfel de Guvern, Orban a spus: “Am vazut ca au alte planuri. Asteptam sa-si exprime pozitiile”.

“Cu siguranta PNL este impotriva oricarei formule de guvernare care cuprinde PSD”, a adaugat liderul liberal.

Delegatia USR a intrat la consultarile de la Palatul Cotroceni dupa echipa PNL. Din delegatie au facut parte Dan Barna, Cristina Pruna, Stelian Ion, Claudiu Nasui, Iulian Bulai. “Buna treaba cu motiunea!”, le-a spus presedintele Iohannis reprezentantilor USR.

USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate”
Liderul USR, Dan Barna, a declarat dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca a luat ”foarte in serios” mesajul presedintelui de sustinere a alegerilor anticipate, iar USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate” pe care l-a lansat in dezbatere publica.

”Am inaintat pactul pentru anticipate pe care USR l-a propus de o luna. Presedintele este in asentimentul nostru ca alegerile alegerile anticipate sunt solutia corecta, morala si functionala pentru Romania. In egala masura, s-a discutat si despre necesitatea unui nou guvern pentru ca – si aici am fost de acord – nu mai exista niciun argument ca actuala guvernare sa mai ramana la conducerea tarii”, a mai spus Barna.

El a afirmat ca Romania are nevoie de un nou guvern care sa aiba insa ca obiectiv realizarea de alegeri anticipate in februarie martie anul viitor.

Discutiile presedintelui Klaus Iohannis cu delegatia UDMR au urmat dupa delegatia USR, iar din delegatia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad, Hegedus Csilla.

Din partea Administratiei Prezidentiale au fost prezenti, alaturi de seful statului, consilierii prezidentiali Laurentiu Stefan, Mihaela Ciochina si Dan Andrei Muraru si consilierul de stat Daniela Barsan.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca prima optiune a Uniunii Democrate Maghiare din Romania este formarea unui Guvern in jurul unui premier al formatiunii, o a doua fiind un premier independent.

“Prima optiune este un premier din UDMR, nu am facut o nominalizare. (…) A doua optiune – un premier independent, nu tehnocrat, independent, din zona fiscala, bancara, financiara, care va avea un guvern politic de condus, sustinut de partidele din Opozitie sau de partidele care au votat si motiunea de cenzura, care nu face excese, dar care are grija de buget, de fiscalitate (…) si gestioneaza tara pana in decembrie anul viitor. Ultima solutie – un guvern condus de presedintele PNL, Ludovic Orban, dar acolo am inteles ca nu mai e nevoie de noi”, a precizat liderul UDMR, la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

Dupa delegatia UDMR a urmat discutiile presedintelui Klaus Iohannis cu delegatia PMP. Din delegatia PMP au facut parte Eugen Tomac, Marius Pascan, Cornel Samartinean, Catalina Bozianu si Catalin Cristache. Din partea Administratiei Prezidentiale au fost prezenti, alaturi de seful statului, consilierii prezidentiali Laurentiu Stefan, Mihaela Ciochina si Dan Andrei Muraru si consilierul de stat Daniela Barsan.

Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, a declarat ca, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, i-a propus sefului statului Klaus Iohannis sa ia in calcul si numirea unui prim-ministru de la PMP.

Eugen Tomac s-a aratat neincrezator in ceea ce priveste posibilitatea organizarii alegerilor anticipate.

“Suntem constienti de toate sensibilitatile ce exista in sanul partidelor politice din Opozitie, in mod special in randul partidelor care au facut constant Opozitie din 2016 pana in prezent. Si, pentru a armoniza toate sensibilitatile, i-am propus domnului presedinte sa ia in calcul si numirea unui prim-ministru din cadrul Partidului Miscarea Populara”, a afirmat Tomac.

Eugen Tomac a subliniat ca, din punctul de vedere al PMP, “este esential” ca viitorul Guvern sa sustina organizarea alegerilor locale in doua tururi si sa infiinteze un minister pentru relatia cu Republica Moldova.

“Suntem constienti de miza care apasa pe umerii partidelor de Opozitie si de aceea vom accepta discutii cu celelalte partide, pentru a incerca sa gasim o formula cat mai eficienta si cat mai rapida pentru a depasi aceasta criza politica. In mod obligatoriu, pentru noi este esential ca viitorul Guvern sa aiba printre prioritatile sale, din primele zile de mandat, o ordonanta de urgenta privind alegerea primarului din doua tururi, lucru pe care l-am comunicat domnului presedinte Iohannis. Este esential sa ne mentinem angajamentul asumat in fata cetatenilor de a elimina pensiile speciale, pentru ca ele sunt un furt. Pentru noi este foarte important ca viitoarea majoritate parlamentara care va investi un nou guvern sa isi asume si adoptarea legii care se afla in Parlament cu privire la reducerea numarului de parlamentari la 300″, a precizat Eugen Tomac.

Pe de alta parte, Eugen Tomac s-a aratat neincrezator in ceea ce priveste posibilitatea organizarii alegerilor anticipate.

“Nu ne temem de alegerile anticipate, dar suntem constienti ca este doar o incercare de a pacali electoratul. In Romania nu se vor face alegeri anticipate dintr-un motiv foarte simplu – pentru ca parlamentarii, daca pica un Guvern, pe al doilea guvern nu cred ca il vor da jos cu cateva luni inainte de alegerile la termen. Nu ne temem, ne-am validat recent la alegerile europarlamentare unde am obtinut un scor de aproape 6%, avem un candidat foarte bun pentru alegerile prezidentiale in persoana domnului Paleologu, dar credem ca in Romania nu se vor organiza alegeri anticipate. Si este bine sa le spunem acest lucru cetatenilor. Pentru ca situatia se repeta si nu as vrea ca aceasta criza guvernamentala sa se incheie exact asa cum s-a incheiat in 2009, dupa cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale”, a aratat Eugen Tomac.

Dupa discutia cu PMP , au inceput discutiile presedintelui Klaus Iohannis cu delegatia PRO Europa. Din delegatia PRO Europa au facut parte: Daniel Constantin, Gabriela Podasca, Oana Vladuca, Ion Mocioalca si Nicolae Banicioiu.

Prim-vicepresedintele Pro Romania, Daniel Constantin, a declarat dupa consultarile de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca formatiunea si-a exprimat disponibilitatea ”de a contribui pentru stabilitatea politica a tarii” si nu exclude varianta alegerilor anticipate.

”Am avut o discutie foarte buna cu domnul presedinte Iohannis, am facut o analiza a situatiei pe care o avem in momentul de fata la nivel politic. Domnul presedinte a vrut sa afle care este opinia noastra, cum credem noi ca ar trebui sa iesim din aceasta criza politica. In primul rand am reiterat ceea ce domnul presedinte Ponta deja a spus in spatiul public, daca se va face o majoritate parlamentara pentru a se declansa procedura de alegeri anticipata, suntem favorabili acestei idei. Din punctul nostru de vedere alegerile anticipate nu se pot organiza mai devreme de lunile mai-iunie atunci cand avem si alegeri locale. Pe de alta parte din punct de vedere guvernamental sigur ca nu am inaintat o propunere in fata domnului presedinte Iohannis, suntem realisti si ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui prin voturile noastre pe care le avem din ce in ce mai multe pentru stabilitatea politica a tarii” a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca formatiunea nu a facut vreo propunere de premier, dar are persoane pregatite.

A urmat apoi delegatia ALDE. Din delegatia ALDE au facut parte Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Chitoiu, Steluta Cataniciu, Toma Petcu si Adrian Mocanu. Din partea Administratiei Prezidentiale sunt prezenti, alaturi de seful statului, consilierii prezidentiali Laurentiu Stefan, Mihaela Ciochina si Dan Andrei Muraru si consilierul de stat Daniela Barsan.

ALDE nu intentioneaza sa faca parte dintr-o formula de guvernare viitoare, a declarat dupa consultarile de la Palatul Cotroceni presedintele partidului, Calin Popescu-Tariceanu.

El a mentionat ca partidul isi poate oferi sprijinul in momentul investirii Guvernului, dar a subliniat ca nu este vorba despre “un cec in alb” iar ALDE va dori sa afle in prealabil prioritatile viitorului Cabinet.

“I-am prezentat presedintelui punctul nostru de vedere, care a fost discutat in aceasta dimineata in cadrul Biroului Politic Executiv al ALDE. Acest punct de vedere, in sinteza, vizeaza acordarea sprijinului pentru un guvern care urmeaza sa se constituie. In mod firesc, as spune, acest guvern ar trebui sa fie asumat de PNL, care a initiat motiunea de cenzura si care ar trebui sa dea si primul ministru. Si urmeaza, ulterior desemnarii oficiale de catre presedintele Romaniei a candidatului la functia de prim-ministru, ca sa se realizeze discutii, negocieri, cu toate partidele parlamentare, pentru obtinerea unei sustineri in Parlament. Noi i-am spus clar presedintelui ca vom sustine o astfel de formula. Mi se pare ca o astfel de formula este mai potrivita intr-o compozitie bazata pe PNL. Noi nu intentionam sa facem parte dintr-o formula de guvernare viitoare”, a precizat Tariceanu.

El a aratat ca partidul sau isi poate oferi sprijinul in momentul investirii Guvernului, dar a subliniat ca nu este vorba despre “un cec in alb”, iar ALDE va dori sa cunoasca in prealabil prioritatile viitorului Cabinet.

Tariceanu a subliniat ca ALDE opteaza “pentru o formula de guvern monocolor PNL”.

Presedintelui Klaus Iohannis a continuat discutiile cu delegatia minoritatilor nationale. Din delegatia grupului parlamentar al minoritatilor au facut parte Dragos Gabriel Zisopol, Ovidiu Gant, Iulius Firczak, Giureci-Slobodan Ghera, Andi-Gabriel Grosaru.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.