„În mai puțin de o lună, începe recoltarea cerealelor. Anual, sunt exportate în spațiul extracomunitar peste 6 milioane de tone de cereale. Războiul dn Ucraina a avut ca efect blocarea infrastructurii prin care se face exportul de cereale.
În aceste condiții, am adresat o întrebare Ministrului Agriculturii, cerându-i să prezinte ce măsuri a luat pentru ca fermierii români să își poată onora contractele de export.
De asemenea, am cerut informații în legătură cu o eventuală operaționalizare și a altor puncte de trecere a frontierei, în parteneriat cu autoritățile din Ungaria și Serbia.” a scris Nicolae Giugea pe reteaua de socializare.
Va prezentam intrebarea adresata de Nicolae Giugea catre cei doi ministrii privind starea exportului de cereale in Romania.
Stimate domnule ministru al agriculturii,
Stimate domnule ministru al transporturilor,
Agresiunea militară rusă asupra Ucrainei a determinat o reconfigurare a exporturilor de cereale și de alte produse agricole din țara vecină prin porturile românești de la Marea Neagră și porturile fluviale, precum și prin frontierele terestre din Vestul țării. Infrastructura de transporturi din țara noastră și-a atins deja limite superioare – capacitatea porturilor este depășită, iar în punctele de trecere a frontierei de stat timpii de așteptare pentru camioane ajung și la peste o săptămână, existând riscul real al degradării produselor care fac obiectul exporturilor.
În acest context, începând cu sfârșitul lunii iunie, fermierii români vor începe să recolteze cerealele din producția internă. În ciuda fenomenelor meteorologice nefavorabile, în anul 2022 va fi înregistrată o producție importantă. După cum foarte bine cunoașteți, peste 6 milioane de tone de cereale sunt exportate anual către piețe tradiționale din afara spațiului comunitar, fiind utilizată în acest sens aceeași infrastructură de transporturi.
Având în vedere capacitățile reduse de stocare de care dispun fermierii români, precum și necesitatea onorării la timp a contractelor comerciale cu parteneri internaționali, vă solicit următoarele precizări:
– Ce măsuri aveți în vedere pentru a asigura, concomitent cu exporturile de cereale din Ucraina, capacități suficiente pentru producătorii români de cereale în vederea onorării contractelor de export la termen?
– Ați solicitat structurilor Ministerului Afacerilor Interne și omologilor din Ungaria sau Serbia operaționalizarea unor noi puncte de frontieră special dedicate tranzitului de marfă?
Solicit formularea răspunsului în scris.
Cu deosebită apreciere,
Nicolae GIUGEA
Deputat
Views: 0