Descopera Craiova, un proiect pentru un oras de vizitat

0
89

Descopera Craiova, un proiect pentru un oras de vizitat 1Oamenii iubesc istoria, povestile despre locurile si tara in care traiesc, pentru ca asa isi explica lumea si isi gasesc identitatea. Trecutul ne defineste, asa cum si prezentul este creuzetul generatiilor viitoare. Este firesc, asadar, magnetismul istoriei si perfect explicabil felul in care trecutul a devenit o atractie turistica peste tot in lume.
Din nefericire, nu putem spune ca turismul cultural este unul dintre atuurile Craiovei. Insa istoria acestui oras, monumentele si personalitatile extraordinare care si-au legat numele de aceasta urbe merita sa fie valorificate intr-un circuit turistic bine structurat, care ar avea un aport insemnat nu doar in construirea imaginii pozitive a Craiovei, ci si in economia locala. Demersul necesita pasiune, dar si viziune si o gandire strategica, iar apoi pasi concreti intr-o directie bine definita.
De pasiune pentru istorie Craiova nu duce lipsa. Exista deja o micuta si fermecatoare comunitate a pasionatilor de monumente, de fotografie-document, de povesti de odinioara, oameni care isi petrec timpul liber la „vanatoare” de conace in toata Oltenia sau cautand in arhive fotografii de epoca, documentandu-se, descoperind si oferind publicului informatii pretioase despre trecut. Acesti pasionati incearca acum sa puna umarul la consolidarea unei Craiove turistice prin coagularea proiectului de grup Discover Craiova, planuind sa isi uneasca energiile pentru realizarea unor actiuni de promovare a istoriei si atractiilor orasului : lansarea unui album despre Craiova de Ieri, organizarea de expozitii sau conferinte pe teme de patrimoniu etc. Mihai Muraretu, de la „Oltenia mea”, Dragos Andreescu, aflat in spatele „Monumentalist”, Mircea Georgescu, administrator al paginii Craiova de Ieri, Dorian Delureanu, presedintele Fotoclubului Mircea Faria si cofondator Omnia Photo, Anca Toghe, realizator emisiuni TV, dr. Nicolae Mihai, cercetator la Institutul de Cercetari Socio-Umane „C.S.Nicolaescu-Plopsor” al Academiei Romane, toti cred in Craiova frumoasa care merita descoperita si povestita si altora.
Trecutul ne vorbeste prin imagini si caramizi
Mihai Muraretu ne indeamna sa descoperim Craiova prin imagini. Pasiunea pentru fotografiile vechi l-a condus la descoperiri valoroase, precum imagini document cu familia Mihail, cea care a lasat in urma una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Craiovei, Palatul Jean Mihail (actualul Muzeu de Arta). Mihai spune ca a avut sansa sa faca parte din generatia celor care isi preparau solutiile in casa, developau singuri filmele si uscau fotografiile prinse cu carlige de rufe, pe sfoara: „Pusti fiind, am apucat sa ii cunosc pe ultimii mari portretisti ai Craiovei, Fincler si Marin, precum si pe o parte dintre fotografii ambulanti de odinioara, care la inceputul anilor ’80 inca mai bateau satele Olteniei. De fiecare data cand pun aparatul pe umar si plec pe strazile orasului, am in gand vorbele maestrului Victor Boldar: <<apasarea pe declansator va surprinde o clipa pentru eternitate>>. A contempla o fotografie veche cred ca este cel mai direct mod de a interactiona cu istoria”.
Craiova nu se dezvaluie prea mult nici in muzee si nici in studiile dedicate istoriei Craiovei, spune Mircea Georgescu, dar trecutul sau e fermecator si merita protejat: „O istorie vie inca, dar care se pierde in fiecare zi prin disparitia celor care au trait-o sau prin demolarea vreunei case lasate in paragina si care urmeaza a fi inlocuita cu vreo constructie noua. Aceste mici istorii trebuie scoase la suprafata si transmise mai departe. Aceste istorii pot da o identitate cladirilor, devenind, astfel, niste repere pentru craiovenii ce n-ar mai trece, poate, grabiti pe langa ele si nepasatori daca intr-o zi buldozerele le-ar pune la pamant.” Prin documentare fotografica, prin cercetare arhivistica sau prin cercetare pe teren, adauga el, putem aduce fiecare o mica contributie la cunoasterea istoriei acestui oras si a patrimoniului sau.
Dragos Andreescu a inceput sa caute, sa documenteze si sa promoveze conacele Olteniei in 2007. A gasit o lista din 1947, cand au inceput exproprierile, si a pornit la drum in incercarea de a le gasi pe toate cele 780 mentionate in document. A reusit sa descopere aproape jumatate din ele, sa le fotografieze si sa le promoveze pe retelele de socializare, iar acum se va implica si in acest nou proiect din dorinta de a salva cat se poate din ceea ce ne-a modelat istoria.
Grupul Discover Craiova stie ca sunt multe lucruri de facut pentru a salva, pentru a proteja si pentru a promova istoria si cultura orasului: „Inainte de toate este necesara cartografierea a tot ce exista valoros patrimonial, ceea ce presupune un efort pe masura, initierea unor politici urbane care sa incurajeze salvarea, conservarea, buna ingrijire a acestui patrimoniu si amendarea celor care-si bat joc de el (de multe ori, cu buna stiinta). Trecutul rezista pentru ca este permanent prezent cu noi si prin noi. O demonstreaza toate actiunile reprezentantilor comunitatilor urbane din Europa occidentala, central si est-europeana (Polonia, Tarile Baltice) care se dezvolta armonios, conservand locurile patrimoniale care le dau sens, farmec, identitate, integrandu-le armonios in viata prezenta, prin proiecte de tot genul in care trecutul devine prezent si-si asigura un loc firesc in proiectia viitorului”, spune Nicolae Mihai.
Un mic ajutor in derularea proiectului Decopera Craiova il dam si noi, semnatarii acestui articol, av. Lucian Sauleanu, pasionat nu numai de avocatura, ci si de de istoria si dezvoltarea Craiovei, si Anda Simion, specialist in comunicare cu inclinatii vechi catre sfera cultural-artistica, in 2018 reusind o actiune de valorificare a personalitatilor craiovene care si-au pus amprenta asupra istoriei locale, „Zece Mari Craioveni”.
Discover Craiova isi doreste ca fiecare cetatean care crede in frumusetea si farmecul urbei sa se alature unor actiuni menite sa scoata in evidenta istoria valoroasa, patrimoniul, potentialul turistic local. E un proiect frumos, iar grupul nostru este deschis tuturor celor care vor sa contribuie la promovarea orasului.
Este adevarat ca marile orase turistice glorifica istoria, iar un numar covarsitor de obiective turistice este format din monumente care vorbesc despre trecut. Ceva din constructia noastra interioara ne mana catre povestile altor timpuri in cautarea reminiscentelor unor epoci devenite caramizi pentru construirea societatii de astazi si a celei de maine. Aceste repere depasesc granita timpului, astfel ca nasterea proiectului Discover Craiova nu poate fi decat imbucuratoare, iar un lucru este cert : Craiova trebuie sa ne preocupe mai mult, caci un oras este viu atunci cand memoria sa este vie si cand locuitorii sai se ingrijesc de acest lucru.

Citeste si :  Dan Bittman petrece cu mii de oameni de ziua lui de naștere

Av. Lucian Sauleanu
Anda Simion

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.