Despre oameni, tradiții și evenimente, în albume cu file de arhivă și istorii trăite

0
178

Lansarea cărților, altădată prilej de întâlnire și dialoguri cu oameni dragi, își caută acum locul în on-line, încercând să fie voce și imagine pentru evenimentele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj care, până în prag de pandemie, a adus tradițiile și obiceiurile specifice satului doljean pe scenele Craiovei. 

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a decis ca evenimentele cu public, pe care nu le-a mai putut organiza anul acesta, să se regăsească în albume cu file de arhivă și istorii trăite, despre oameni, tradiții, cântec și joc popular.

 

Astfel, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, două cărți au văzut deja lumina tiparului: „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ și „Festivalul de datini și obiceiuri Tradițiile verii“, ambele apărute la Editura Revers din Craiova, și urmează să fie tipărite „Alaiul Călușului Oltenesc“ și „O istorie povestită a Casei Creației – de vorbă cu Paula Dogăroiu“.

Citeste si :  ”Presa” la lot si pretul ”stirilor bune” - Cum se reia o licitatie de 4 ori pana toata lumea isi ia partea

 

Albumul „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ reconstituie în cuvinte și imagini atmosfera evenimentului cu același nume, din 15 mai 2019, de la Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, eveniment organizat cu sprijinul voluntarilor din localitățile Afumați, Calafat, Bârca, Urzicuța, din Asociația Macedonenilor din Romania, Asociația Vlahilor din Bulgaria, Căminul Cultural din Florentin – Bulgaria și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, cu invitați: conf. univ. dr. Carmen Banța, de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, și Doru Ciolacu, realizatorul emisiunii „Ţăst-show“ de la TVR Craiova. 

 

Cel de-al doilea album, proaspăt sosit de la editură, „Festivalul de datini și obiceiuri Tradițiile verii“ este o sinteză a celor opt ediții ale proiectului, o prezentare a obiceiurilor care au construit imaginea acestuia în cei opt ani. 

Citeste si :  Premierul Cîţu, la drumul expres Craiova-Piteşti, tronsonul 1: Ne vedem la toamnă, la asfalt

 

„Apărut într-o conjunctură specială și nedorită, văzut, după o primă privire, ca un substitut al ediției din 2020, imposibil de realizat în vremuri de pandemie, volumul are o calitate excepțională, aceea a imortalizării istoriei și credințelor noastre – primul colac, prima pâine, paparudele, caloianul, sânzienele – în filele unei cărți dar și prin imaginile de pe DVD-ul care-o însoțește.“ (Amelia Etegan, manager)

 

În paginile volumului dedicat Festivalului „Tradițiile verii“ se regăsesc ansamblurile folclorice din Dolj, dar și din alte județe ale României, precum și soliștii vocali care au însuflețit spațiul public urban cu atmosfera verilor din satul tradițional.

Despre oameni, tradiții și evenimente, în albume cu file de arhivă și istorii trăite 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.