Discurs istoric al lui Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul

0
545
 Klaus Iohannis a ingropat pentru o seara securea razboiului. Discurs istoric la ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul
Klaus Iohannis a ingropat pentru o seara securea razboiului. Discurs istoric la ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de deschidere a presedintiei Consiliului UE, ca primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migratia si Brexit. Iohannis a sustinut, pentru prima data dupa mult timp, un discurs fara atacuri politice.

Va prezentam in continuare textul discursului:

„Domnule Presedinte al Parlamentului European, dear Antonio Tajani,
Domnule Presedinte al Consiliului European, dear Donald Tusk,
Domnule Presedinte al Comisiei Europene, dear Jean-Claude Juncker,
Domnule Presedinte al Senatului,
Doamna Prim-ministru,
Distinsi membri ai Colegiului Comisiei Europene,
Distinsi invitati,
Doamnelor si domnilor,

Este o deosebita placere pentru mine sa particip impreuna cu dumneavoastra la lansarea oficiala a primei Presedintii a tarii noastre la Consiliul Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania preia un rol de prim-plan la nivel european.

Daca privim putin in urma, intoarcerea tarii noastre in familia europeana a reprezentat un deziderat de o importanta aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel national si pentru care cu totii am lucrat cu dedicatie si profesionalism, avand convingerea ferma ca proiectul european este o constructie unica in lume, o constructie de pace si prosperitate, si singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astazi, cu aceeasi convingere preluam exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Doamnelor si domnilor,

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confrunta in prezent cu diverse provocari, atat interne, cat si externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migratia si securitatea in vecinatatea sa imediata si dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astazi a fost posibila pentru ca parintii fondatori au crezut in proiectul european, in idealurile si in valorile sale.

Noi credem astazi, mai mult ca oricand, ca Uniunea Europeana este in mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic si un proiect viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau marturie fortei, temeritatii si increderii tuturor in capacitatea noastra de a coopera in mod eficient si sustenabil.

Ei sunt dovada ca «uniti in diversitate» nu este un simplu motto, ci expresia faptului ca Uniunea noastra este un proiect peren, capabil sa se remodeleze mereu, fara a renunta la principiile si valorile fondatoare.

Distinsi invitati,

Ca parte integranta a acestei comunitati europene, Romaniei ii revine acum misiunea de a avansa agenda noastra comuna.

Stim cu totii ca exercitarea unei Presedintii este o misiune de inalta responsabilitate, care presupune deopotriva angajament si pragmatism pentru a putea raspunde de o maniera concreta, adecvata si realista tuturor provocarilor.

Mai multa unitate si coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru urmatoarele sase luni si pe care va trebui sa o urmarim cu totii cu consecventa.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeana, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Presedintiei Romaniei va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui sa demonstram ca, prin unitate si consens, putem defini o noua pagina a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multa coeziune in toate actiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent ca vorbim de o Europa a convergentei, de o Europa mai sigura, de o crestere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, in viziunea noastra, un aspect esential pentru a asigura avansarea proiectului european.

Dupa cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evolutia Uniunii Europene si avem increderea ca reuniuni de o semnificatie aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de maine.

Imi exprim dorinta si speranta ca 9 mai 2019 sa ramana in istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice si unite.

Doamnelor si domnilor,

Astazi avem placerea de a marca impreuna inceputul unei perioade de sase luni importante pentru tara noastra si pentru Uniune.

Ne propunem sa reusim impreuna, pe parcursul acestor luni, sa consolidam unitatea si coeziunea, intr-un moment cu teste si mize importante pentru Uniunea noastra, Uniunea noastra Europeana, a tuturor.

Va doresc succes si va multumesc!”

 

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.