Dispare o taxa importanta: Primaria o va plati in locul tău.

0
422

Dispare o taxa importanta: Primaria o va plati in locul tău. 1Primarii interesati sa inceapa sau sa continue lucrarile de cadastru general pot solicita incepand de astazi fonduri de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care dupa simplificarea procedurilor de licitatie spera sa inregistreze peste un milion de imobile in 2018.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliare (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru inregistrarea imobilelor in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grabi procesul, agentia a simplificat procedurile de licitatie. Astfel, numarul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitatie a fost injumatatit, iar autorizatii care executa lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor in zone greu accesibile vor primi un pret mai mare.
Modificarile aduse legilor in vigoare prevad majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontata in prezent de ANCPI. Concret, suma decontata creste proportional cu gradul de dificultate al lucrarii (ex. zone de munte, deal, etc), putand ajunge pana la 132 de lei/imobil in zonele mai greu accesibile. La multe licitatii organizate anul trecut de primarii din localitatile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finantare incheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primarie poate primi 155.000 de lei pentru lucrari de cadastru in cadrul PNCCF, buget crescut fata de 150.000 lei, cat era in 2017, sau 135.000 de lei, in 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes national si terenuri agricole subventionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de la Comisia Europeana.

ANCPI si-a propus sa inregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar in 2018, iar pana in 2020, sa inregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subventiilor platite din fonduri europene, a declarat Radu Codrut Stefanescu, presedintele director-general al agentiei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.