Dmitri Medvedev : Rachetele noastre sunt de mare precizie; gradinile voastre nu sunt in pericol

0
124

Dmitri Medvedev : Rachetele noastre sunt de mare precizie; gradinile voastre nu sunt in pericol 1Rachetele hipersonice rusesti nu ameninta Luxemburgul, avand in vedere ca sunt de mare precizie si sigure, iar Rusia incearca sa se doteze cu cel mai modern armament nu pentru a ataca pe cineva, a asigurat premierul rus Dmitri Medvedev intr-un interviu acordat ziarului Luxemburger Wort in contextul vizitei pe care o incepe marti in Marele Ducat de Luxemburg.

Medvedev a raspuns in acest fel la observatia ziaristului luxemburghez ca noile rachete rusesti ar putea lovi tara sa, desi aceasta nu dispune de arsenal nuclear, dar este inconjurata de mai multe baze NATO.

‘Rachetele noastre hipersonice sunt de inalta precizie si sigure, drept urmare gradinile voastre nu sunt in pericol. Vorbind insa serios, noi nu amenintam pe nimeni si cu atat mai mult nu intentionam sa atacam pe nimeni si nu avem de gand sa luptam cu nimeni. Orice fel de tentativa de santaj nuclear, din punctul nostru de vedere, duce la o crestere a tensiunilor internationale’, a afirmat Dmitri Medvedev, adaugand ca Rusia este interesata ca in Europa sa domine pacea si stabilitatea.

Mai mult, pentru ‘linistea tuturor’, ar fi necesar ca armamentul nuclear al SUA din Europa sa revina acasa, peste Ocean, iar infrastructura pentru desfasurarea si depozitarea acestuia pe continentul european sa fie distrusa, a apreciat premierul rus in interviul acordat ziarului luxemburghez, potrivit TASS.

Citeste si :  Doua etape de dezinsectie pe domeniul public, in perioada 10-26 august

In plus, seful executivului rus a remarcat faptul ca si manevrele NATO nu aduc decat ‘preocupari inutile’.

In replica, jurnalistul de la Luxemburger Wort a observat: ‘Pe noi insa ne nelinisteste Rusia, unde in prezent au loc permanent prezentari si teste cu arme nucleare noi’. ‘Prin dezvoltarea de rachete strategice de 20 sau de 27 de ori mai rapide decat viteza sunetului, tara dumneavoastra nu arata deloc ca un porumbel al pacii’, a adaugat acesta.

Citeste si :  Programul FESTIVALULUI PUPPETS OCCUPY STREET Editia a V - a, Earth Edition Craiova, 25 august - 1 septembrie 2018

Ca raspuns, premierul rus a catalogat arsenalul nuclear al Rusiei drept un ‘factor de descurajare’ si o ‘garantie a securitatii nationale’.

Interviul a fost acordat luni chiar in ziua in care presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspenda oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Razboiului Rece.

Rusia a anuntat luna trecuta suspendarea participarii sale la acest tratat, dupa ce Statele Unite au declarat ca se retrag din INF ca urmare a incalcarii prevederilor sale de catre Moscova, care respinge acuzatiile de incalcare a acestui pact, considerat piatra unghiulara a securitatii pe continentul european in ultimele decenii.

Suspendarea participarii SUA la Tratatul INF a fost anuntata de catre Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de catre Moscova. SUA acuza Rusia de dezvoltarea unei noi rachete balistice terestre 9M729 care poate transporta focoase nucleare si a carei raza de actiune ar depasi 500 km.

Citeste si :  Comisia ruso-romana dezbatuta azi, la 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania

Tratatului INF, semnat de catre fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov si presedintele american de la acea vreme Ronald Reagan in 1987 elimina folosirea de catre cele doua tari a rachetelor cu lansare terestra cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 km.

Dupa denuntarea Tratatului INF, presedintele rus a ordonat dezvoltarea intr-un termen de doi ani a unor noi rachete cu lansare terestra, in special adaptarea rachetelor cu raza de actiune intermediara care exista deja, dar cu lansare de pe mare sau din avioane.

 

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.