DNA nu isi intrerupe activitatea

0
45

DNA nu isi intrerupe activitatea 1Dupa ce DIICOT a anuntat, luni, ca isi suspenda activitatea, mai multe surse vehiculau ca Directia Nationala Anticoruptie ar fi luat aceeasi decizie. La scurt timp, insa, institutia a transmis intr-un comuncat ca nu isi suspenda activitatea. Cu toate acestea, procurorii DNA au decis sa protesteze printr-un banner ce apare la deschiderea site-ului: “DNA – Institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7/2019. Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata”.

Procurorii DNA atrag atentia ca modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 contin prevederi neconstitutionale care vor conduce la blocarea activitatii Ministerului Public, inclusiv a agentiei anticoruptie.

De asemenea, DNA a decis sa sustina demersul PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019, dar si sa sesizeze GREGO cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.

Citeste si :  Carmen Dan cere decapitari la DNA Prahova

Anterior, mai multe publicatii scriau despre o posibila suspendare a activitatii DNA.
Comunicatul integral:

Ca urmare a sedintei procurorilor DNA, intruniti in Adunare generala la data de 26 februarie 2019, in temeiul Hotararii nr. 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este abilitat sa transmita concluziile rezultate in urma votului, respectiv masurile adoptate:

1. Sustinerea Hotararii nr 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul ca modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 contin prevederi neconstitutionale si care vor conduce la blocarea activitatii Ministerului Public, inclusiv D.N.A
2. Sustinerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019
3. Solicitarea ca titularii indreptatiti sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern ca legiuitor delegat si Autoritatea judecatoreasca, intrucat modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 pun in imposibilitate Ministerul Public sa isi exercite atributiile constitutionale.
4. Transmiterea unei scrisori deschise catre ministrul Justitiei pentru a explica modul in care urmeaza sa fie derulata si finalizata procedura de ocupare a functiilor de procuror sef sectie la D.N.A in intervalul de 22 de zile, ramas pana la expirarea delegarilor, avand in vedere ca, urmare a OUG 7/2019 delegarea in aceste functii nu mai este posibila
5. Sesizarea reprezentantilor GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.
6. Transmiterea pe pagina de internet a institutiei a unui mesaj public privind riscul blocarii activitatii institutiei ca urmare a OUG nr. 7/2019 si a paralizarii combaterii coruptiei la nivel inalt.

Citeste si :  Bilantul Mineriadei lui Dragnea este unul cutremurator !

In cursul sedintei, au fost supuse votului Adunarii generale si alte propuneri ale participantilor, care nu au intrunit insa numarul de voturi (majoritate simpla din numarul celor prezenti) necesare adoptarii.

Lasa un comentariu aici !

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.