
Inspectia Judiciara a fost sesizata de ministrul Justitiei si a început un control amanunțit la DNA. Din obiectivele anunțate de Inspectia Judiciara se înțelege foarte clar ca este un control direct la adresa Laurei Codruta Kovesi si a competentei sale manageriale.
Chiar în debutul documentului în care anunță obiectivele anchetei, cei de la Inspecția Judiciară precizează că efectuează ”Controale privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiile, ce decurg din legi și regulamente”. Indiscutabil un astfel de control vizează direct șeful instituției, în speță pe Laura Codruța Kovesi.
De asemenea, Inspectia Judiciara va căuta să afle de ce stau anumite dosare la sertar în DNA. Vor fi anchetate dosarele mai vechi de doi ani și cele mai vechi de cinci ani. În spațiul public s-a vehiculat informația conform căreia la DNA anumite dosare stau închise la sertar și li se dă drumul doar atunci când este nevoie.
Inspectia Judiciara va verifica și în ce condiții au renunțat procurorii DNA la anumite dosare. Se va ancheta modul în care s-a dispus clasarea dosarelor pentru a vedea dacă la mijloc nu sunt și alte motive, în afara celor legale.

”Controalele de fond pe care Inspectia Judiciara le realizează la unităţile de parchet vizează, în principal, următoarele aspecte:
1. Verificarea organizării şi coordonării eficiente a activităţii, a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale.
-. Repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate. Repartizarea personalului auxiliar de specialitate şi a celorlalte categorii de personal. Repartizarea echilibrată a lucrărilor. Dotarea tehnico – materială şi informatică. Condiţiile în care procurorii, personalul auxiliar de specialitate şi personalul contractual îşi desfăşoară activitatea.
– Verificarea comportamentului şi comunicării cu procurorii, lucrătorii de poliţie judiciară, specialiştii, personalul auxiliar, personalul contractual, judecătorii, justiţiabilii, ceilalţi participanţi la procesul penal şi alte instituţii.
– Relaţia cu mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul parchetului şi transparenţa actului de conducere.
– Respectarea principiului repartizării pe criterii obiective a cauzelor. Delegarea atribuţiilor.
– Verificarea aptitudinilor manageriale: Activitatea de planificare pe termen scurt, mediu şi lung. Atribuţii de ordin organizatoric (organizarea activităţii de urmărire, organizarea activităţii judiciare, organizarea activităţii de primire în audienţă a cetăţenilor), atribuţii de coordonare.
2. Activitatea de îndrumare şi control.
3. Activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către organele poliţiei judiciare.
– Activitatea de urmărire penală: verificarea cauzelor aflate în lucru la procuror; examinarea cauzelor mai vechi de un an de la sesizare; analiza principalilor indicatori statistici.
– Activitatea de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către organele poliţiei judiciare: analiza activităţii de supraveghere din punct de vedere a eficienţei; verificarea cauzelor aflate în lucru la procuror; examinarea cauzelor mai vechi de un an de la sesizare; analiza principalilor indicatori statistici.
– Verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile art. 64 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată.
– Incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale.
– Calitatea actelor procesuale şi procedurale.
– Comunicarea actelor de procedură.
– Plângerile formulate în temeiul art. 336-339 Cod procedură penală.
4. Activitatea judiciară: Evidenţa activităţii judiciare. Verificarea modului în care au fost examinate soluţiile pronunţate de instanţele de judecată şi exercitarea căilor de atac. Termenele de redactare a motivelor de apel şi recurs. Soluţionarea cererilor de revizuire.
– Informările întocmite potrivit ordinului Procurorului General cu privire la hotărârile definitive de achitare şi restituire pronunţate de instanţele de judecată.
5. Modul de rezolvare a memoriilor, plângerilor şi sesizărilor: Termenul de soluţionare a memoriilor, plângerilor şi sesizărilor. Modul de soluţionare al plângerilor. Comunicarea modului de soluţionare a petiţiilor.
6. Activitatea de grefă, registratură şi arhivă: Măsurile dispuse de conducere pentru organizarea activităţii. Verificarea activităţii desfăşurate de personalul auxiliar de specialitate”, va verifica Inspectia Judiciara.
Views: 0