Dolj-ul campion in privinta gunoaielor

0
969

Dolj-ul campion in privinta gunoaielor 1Masterplanul de Deseuri din Dolj, in valoare de 54 de milioane de euro, pentru care s-a obtinut finantare europeana in urma cu cinci ani, a devenit una dintre cele mai mari probleme din judet. Proiectul s-a blocat la poarta Depozitului de la Mofleni, care nu-i permite operatorului desemnat, Iridex, sa aduca deseurile din localitatile rurale.

Ridicarea gunoiului in judetul Dolj este o problema la acest moment, operatorul pentru Masterplanul de gunoi este in imposibilitate sa demareze colectarea. Din cele 110 localitati ale judetului, doar 11 mai au contract cu un operator de salubritate, restul stau cu deseurile menajere si reciclabile neridicate de o luna. Motivul, operatorul – Iridex Group Salubrizare SRL – desemnat in urma unei licitatii facute de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor ECODOLJ sa se ocupe de colectarea si transportul gunoiului din intregul judetul, nu are unde sa-l depoziteze. Data la care Iridex trebuia sa demareze colectarea deseurilor era 19 decembrie 2018, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent. „Una dintre principalele obligatii ce trebuie indeplinita de catre delegat – Iridex- in perioada de mobilizare este distribuirea recipientelor de colectare a deseurilor si amenajarea zonelor de colectare a deseurilor. In urma amenajarii zonelor de colectare a deseurilor, locuitorii au depozitat deseurile generate. Deoarece SC Eco Sud SA a evitat finalizarea demersurilor necesare acceptarii la depozitare a deseurilor, Iridex Group Salubrizare SRL a fost in imposibilitatea de a incepe prestarea serviciilor de colectare a deseurilor din zonele amenajate. Avad in vedere perioada lunga de timp (aproape sase luni), in zonele de colectare s-au acumulat cantitati mari de deseuri, acestea putand deveni focare de infectii, ce pot fi raspandite atat in judet, cat si in alte judete. Efectele acestui fapt sunt: nerealizarea in mod corespunzator a serviciului de salubrizare; perpetuarea gestionarii necorespunzatoare a deseurilor. Asa cum am precizat mai sus, pana la solutionarea depozitarii deseurilor menajere, Iridex Group Salubrizare nu va putea incepe colectarea acestora. Au fost analizate si variante alternative de asigurare a primirii deseurilor reziduale la alte depozite conforme din judetele invecinate, incluzand solicitarea acceptului de principiu al autoritatilor responsabile asupra posibilitatilor de implementare a acestor modificari. Inca din luna august 2018, Iridex ar fi putut incepe prestarea activitatilor ce fac obiectul contractului intr-una din cele sase zone de colectare ale judetului Dolj, daca ar fi fost rezolvata problema depozitarii gunoiului, iar pana la data de 18 decembrie estimam ca Iridex ar putea incepe prestarea activitatilor ce fac obiectul contractului in tot judetul Dolj, exclusiv Municipiul Craiova, unde nu au fost finalizate elemente ale infrastructurii de colectare (containerele ingropate). Pretul perceput de catre Eco Sud in prezent este 19,27 euro fara TVA, 22,93 euro cu TVA, conform HCL a Municipiului Craiova 504/2017“, spun reprezentantii Iridex Group Salubrizare.

Intr-adevar, singurul depozit ecologic realizat in conformitate cu cerintele Uniunii Europene aflat in judetul Dolj este Depozitul Ecologic de Deseuri Urbane si Industriale Asimilabile Mofleni, dar acesta nu permite depozitarea gunoiului menajer din judet, pe motiv ca nu are o relatie contractuala cu firma in cauza si nici cu ECODOLJ. „Nu au un contract cu noi, nici Iridex, nici Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor ECODOLJ, nici o alta entitate. Noi suntem dispusi sa incheiem un contract cu oricare dintre ei, daca accepta tariful solicitat de noi, asa rezulta din Ordinul 109 al ANRSC. Exista cadru legal care spune ca, eu ca si operator, trebuie sa imi acopar prin tariful practicat toate cheltuielile. Dansii trebuie sa accepte costurile depozitului si sa semneze un contract. Nu suntem reticenti, dar nu pot sa prestez un serviciu la un tarif pe care dansii mi-l impun. Este vorba de 19 euro fara TVA/tona. Noi am am solicitat in jur de 26 de euro/tona si ei nu sunt de acord. Cand au demarat Masterplanul, acum sase – sapte ani, am vorbit si ulterior nu s-a mai discutat nimic. Se spunea ca trebuie sa incheiem un act aditional, dar nu s-a ajuns aici. Doljul este singurul judet unde nu ne putem intelege cu autoritatile. In concluzie, nu exista niciun act comercial in judetul Dolj incheiat cu Iridex sau vreo alta entitate care sa ma oblige sa primesc in depozit deseurile menajere din judet. Pentru acest motiv exista o actiune in instanta. Daca instanta decide ca trebuie sa acceptam depozitarea deseurilor menajere din judet, nu ne putem opune deciziilor instantei“, a precizat Dan Stanoaia, reprezentant Eco Sud.

ECODOLJ nu poate clinti Eco Sud

ECODOLJ spune, la randul ei, ca a incercat pe cale amiabila sa semneze un document/contract/act aditional cu administratorul Depozitului Ecologic Mofleni – Craiova. Numai ca rezultatul a fost negativ, iar majoritatea localitatilor rurale din judet stau cu gunoiul in propria ograda, iar cetatenii cu pubelele primite in custodie de la Iridex pline cu deseuri menajere si neridicate. „ECODOLJ a purtat o corespondenta vasta cu administratorul Depozitului Ecologic Mofleni-Craiova si a incecat sa incheie un act aditional la contractul nr. 17/5.06.2002, document care sa detalieze modalitatea concreta de preluare a deseurilor din judet.

Avand in vedere ca nu s-a primit niciun raspuns concret din partea Eco Sud SA, au fost sesizate toate autoritatile cu competente in domeniu, respectiv: Garda Nationala de Mediu, Garda de Mediu Dolj, Agentia Nationala de Mediu, Agentia de Mediu Dolj, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, AM POIM, ANRSC, Institutia Prefectului Dolj, Consiliul Judetean Dolj, Primaria Municipiului Craiova. Am solicitat catre alte judete sa ne sprijine in preluarea deseurilor din judetul Dolj, demers la care nu am primit niciun raspuns pana in prezent. Proiectul SMID Dolj cuprinde toate etapele necesare managementului deseurilor municipal, respectiv etapa de colectare separata, transportul si transferul acestora in vederea tratarii prin compostare a deseurilor biodegradabile, eliminarii la depozitul ecologic a deseurilor reziduale, precum si sortarea si valorificarea deseurilor reciclabile, sistemul creat in urma implementarii proiectului vizand intreaga populatie a judetului.

Depozitul de la Mofleni a fost integrat in sistemul judetean de salubrizare in data de 14.01.2013 printr-un Angajament (Protocol) incheiat intre judetul Dolj, Primaria Craiova si SC Eco Sud SA, Angajament care a stat la baza semnarii contractului de finantare pentru proiectul SMID Dolj.

In acord cu angajamentul asumat prin Tratatul de aderare si in deplina concordanta cu legislatia Uniunii Europene aplicabila, proiectul trebuie sa faca posibila atingerea unor obiective. Neatingerea obiectivelor atrage sanctiuni asupra tuturor autoritatilor responsabile de gestionarea deseurilor nu numai la nivel local, ci si national, fiind obligatii asumate prin Tratatul de aderare, putand conduce la activarea procedurii de infringement pentru Romania, cu consecinte evident nefavorabile asupra autoritatilor locale pentru gestionarea necorespunzatoare a deseurilor“, a precizat Adela Placintescu, reprezentanta ECODOLJ.

Visits: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.