Referitor la articolul “Craiovenii trebuie sa stie! Fabrica Clariant de la Podari – RISC DE POLUARE!”, publicat pe site-ul Jurnal de Craiova, in data de 6 iulie, compania Clariant precizeaza urmatoarele: investitia din Podari respecta toate normele de mediu impuse de Uniunea Europeana si de Romania, fiind un proiect aprobat de catre Uniunea Europeana, care are reguli de protectie a mediului extrem de stricte.
Ca parte a angajamentului Clariant legat de siguranta si durabilitate, investitia in fabrica de etanol celulozic sunliquid® , de langa Craiova, a fost evaluata in raport cu respectarea legislatiei in domeniul sanatatii, sigurantei si protectiei mediului. In cadrul acestei evaluari, toti indicatorii de mediu impusi de legislatia in vigoare se incadreza sub limita maxima permisa atat in Uniunea Europeana, cat si in Romania.
Cu privire la punctele ridicate:
- Clariant a pregatit toate studiile si rapoartele prevazute de lege, care au fost prezentate autoritatilor competente, conform reglementarilor existente, in vederea obtinerii autorizarilor necesare. De asemenea, proiectul a fost pus la dispozitia cetatenilor, toate informatiile relevante, conform legii, sunt publice și pot fi consultate de publicul interesat.
In ceea ce priveste dezbaterea publica din 6 noiembrie 2018, cetatenii au fost informati despre data si locul organizarii acesteia prin anunt public intr-un ziar național, anunt la locatie si anunt la sediul Primariei Podari, cu 30 de zile inainte de data dezbaterii publice. In timpul dezbaterii, publicul interesat a avut posibilitatea de a face observatii si de a adresa intrebari in legatura cu proiectul dezvoltat de Clariant.
2.Emisia de CO2 rezultata in procesul de productie nu depaseste limitele permise de legislatie. Dioxidul de carbon nu este considerat a fi un poluant atmosferic si exista in conditii normale in aer. Prezenta sa in atmosfera este absolut necesara pentru a mentine echilibrul biosferei. Concentratia dioxidului de carbon rezultat din activitatea de productie a etanolului din Podari nu va depasi valorile care se produc in mod natural in atmosfera si nu va avea niciun efect negativ asupra populatiei din vecinatate.
Dimpotriva, utilizarea biocombustibilului avansat produs de fabrica Clariant va avea un impact pozitiv semnificativ asupra schimbarilor climatice, reducand o cantitate considerabila de gaze cu efect de sera, care ar fi fost generata de traficul rutier al vehiculelor ce utilizeaza doar combustibili fosili. Introducerea pe piata a bioetanolului va permite Romaniei sa atinga obiectivele stabilite de Strategia Nationala privind schimbarile climatice si sa indeplineasca cerintele europene pentru pachetul Energie – Schimbari Climatice.
3. Raul Jiu nu va fi poluat prin productia de bioetanol Clariant. Parametrii apelor evacuate in raul Jiu vor fi mai stricti decat limitele maxime legale. In plus, valorile indicatorilor de calitate ai apelelor raului Jiu vor fi monitorizate in mod regulat, in conformitate cu legislatia in vigoare. Avand in vedere respectarea stricta a tuturor limitelor legale privind calitatea apei deversate in rau, nu va exista niciun impact asupra habitatului de pesti sau a sanatatii populatiei.
4. Tehnologia sunliquid® este validata in urma studiilor si testarilor efectuate inca din 2006 si a fost premiata de Uniunea Europeana, ca fiind foarte inovativa. Clariant a extins treptat tehnologia, de la o instalatie pilot la o instalatie pre-comerciala, care functioneaza in prezent cu succes in Germania, incepand din 2012, si acum doreste implementarea ei intr-o fabrica comerciala, la scara larga. Proiectul Clariant a primit, de asemenea, finantare din partea Uniunii Europene, dupa o evaluare aprofundata a fundamentelor si a stadiului de implementare de catre expertii din industrie si oficiali UE. Nu in ultimul rand, proiectarea fabricii se bazeaza pe mai multe studii realizate in colaborare cu importante companii de inginerie, cu o experienta dovedita in domeniu.
Pentru construirea fabricii sunliquid®, Clariant a evaluat mai multe locatii din Europa.
A fost ales sud-vestul Romaniei datorita abundentei de paie existente, o materie prima-cheie pentru producerea etanolului celulozic, in prezent insuficient valorificata in aceasta regiune. In plus, locatia aleasa in Podari este bine pozitionata in raport cu terenurile agricole, aflate pe o raza de 70 km, este situata intr-o zona industriala, are toate utilitatile (electricitate, gaze, apa), fie la locatie, fie in apropiere, si ofera infrastructura necesara.
Este bine sa stiti ca:
- Etanolul este produs de sute de ani, pretutindeni in lume. Noutatea pe care o aduce Clariant prin unitatea din Podari este aceea ca foloseste, ecologic, paiele ca materie prima, si nu recoltele propriu zise.
- Bioetanolul produs in Podari va reduce cu pana la 95% emisiile de gaze cu efect de sera, contribuind la calitatea vietii si la un mediu mai curat.
- Clariant aduce tehnologii moderne si creeaza expertiza locala in Podari: vor lucra impreuna specialisti germani, elvetieni, romani, precum si experti din alte tari europene, in cadrul unui parteneriat pe termen lung.
Views: 0