Dupa ce au anuntat ca nu mai negociaza, europenii cedeaza in fata englezilor si sunt gata sa faca concesii in Acordul pentru Brexit

0
116

Dupa ce au anuntat ca nu mai negociaza, europenii cedeaza in fata englezilor si sunt gata sa faca concesii in Acordul pentru Brexit 1Uniunea Europeana este pregatita sa ofere Marii Britanii concesii in disputa legata de clauza de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeza, a declarat negociatorul sef al Uniunii pentru Brexit, Michel Barnier.
Michel Barnier a precizat ca stie ca in Marea Britanie circula impresia gresita ca acest mecanism ar putea fi o capcana care sa tina tara legata de Uniunea Europeana, dar a insistat ca nu este cazul.

El a dat asigurari ca Bruxellesul este gata sa ofere noi garantii, asigurari si clarificari ca nu ar urma sa fie vorba decat de o aplicare temporara a controversatului mecanism.

Citeste si :  Guvernarea PSD a lasat Romania cu cea mai mare gaura din UE conform EUROSTAT

In virtutea clauzei de “backstop”, Regatul Unit s-a angajat sa ramana in uniunea vamala europeana si Irlanda de Nord sa ramana aliniata anumitor norme ale pietei unice europene pana cand s-ar ajunge la o intelegere mai buna care sa evite reaparitia unei ”frontiere dure” intre Irlanda si Irlanda de Nord. Conform acordului convenit intre Londra si Bruxelles, aceasta clauza poate fi anulata numai prin acordul partilor, ceea ce inseamna ca Regatul Unit nu ar putea iesi din blocul comunitar fara acordul Uniunii Europene.
Premierul britanic Theresa May a acceptat anul trecut aceasta clauza pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat in impas, dar prevederea privind ”backstop-ul” a condus la respingerea acordului in parlamentul de la Londra, deputatii britanici eurosceptici considerand ca ea risca sa mentina Regatul Unit pe termen nedefinit in uniunea vamala europeana. Deputatii britanici vor supune din nou la vot acordul de retragere la 12 martie, cu putin mai mult de doua saptamani inainte de data prevazuta pentru iesirea Regatului din Uniune, 29 martie.

Michel Barnier a mentionat ca totusi Uniunea Europeana nu-i va permite Marii Britanii o limita de timp sau dreptul unilateral de retragere. El a mai adaugat ca statele membre ale UE sunt deschise in mod conditionat fata de o amanare a Brexitului, dar vor sa stie care ar fi beneficiile unei astfel de amanari.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.