Echinoctiul de toamna 2019. Cand se termina oficial vara!

0
115

Echinoctiul de toamna 2019 va avea loc luni, 23 septembrie 2019, la ora 07:50. Incepand din acest moment, ziua va scadea treptat, pana la 22 decembrie, cand va fi solstitiul de iarna. In emisfera sudica incepe primavara.

Echinoctiul de toamna 2019. Echinoctiul (numit si echinox) este momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla exact pe ecuatorul ceresc. Trecerea in anotimpul toamna din punct de vedere astronomic este marcata de echinoctiul de toamna. Cand are loc echinoctiul de toamna?

Echinoctiul de toamna 2019 – sfarsitul oficial al verii

Citeste si :  Alimente pe care sa le consumam toamna

Echinoctiul are loc de doua ori pe an. Prima data este momentul cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica, in jurul datei de 21 martie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera nordica si echinoctiul de toamna in cea sudica. Acest punct de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorita faptului ca punctul se deplaseaza pe ecliptica, coordonatele se definesc pentru pozitia punctului intr-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.

Al doilea echinoctiu al anului este momentul cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica. Punctul de intersectie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul autumnal.

„Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica”, potrivit site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

Citeste si :  Astazi este echinoctiul de primavara

Ce se intampla la echinoctiul de toamna

In aceasta zi, soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest. In zona Polului Nord incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

In fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie, are loc echinoctiul de toamna, adica momentul in care incepe toamna astronomica. Dupa aceasta data zilele devin mai scurte si noptile mai lungi, pana la solstitiul de iarna de pe 22 decembrie. Potrivit specialistilor, longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.