Eco Sud va inchide primele cinci celule de la depozitul ecologic Mofleni a caror capacitate este deja depasita si a solicitat autoritatilor locale o majorare a tarifului de gunoi. Consilierii municipali – cu exceptia liberalilor – au aprobat solicitarea de crestere a pretului la 19,27 de euro pe tona, dupa ce li s-a spus ca exista doua expertize independente care certifica legalitatea acestei masuri.
Inchiderea primelor cinci celule de gunoi, existente la Mofleni, necesita o investitie de 13 milioane de lei din partea administratorului depozitului, firma Eco Sud. Operatorul a venit, prin urmare, cu o solicitare de majorare a tarifului de gunoi depozitat in rampa, la 19,27 de euro pe tona. Conform operatorului, cate 11,8 lei pe tona din acest tarif vor fi depusi intr-un cont separat pentru a fi folositi la operatiunea de inchidere. Autoritatile locale au cerut si ele acceptul consilierilor locali. Acestia au votat favorabil, saptamana trecuta, proiectul de hotarare, insa dupa ce primarul Mihail Genoiu, care este imputernicit sa semneze al saptelea act aditional la contractul din 2002, a dat asigurari ferme ca banii solicitati sunt perfect justificati.
Proiectul a provocat, totusi, comentarii in sedinta Consiliului Municipal Craiova.
Membrii Partidului National Liberal din Consiliul Municipal Craiova au cerut explicatii autoritatilor locale, reamintindu-le ca despre celula nr. 1 se cunoastea faptul ca este deja inchisa. „Eu o am o mare nelamurire. S-a vehiculat in spatiul public ca celula nr. 1 ar fi inchisa si era citata chiar Agentia de Mediu. Acum se vine cu un proiect de hotarare prin care se vine cu aprobarea inchiderii celulelor 1-5. Pai daca celula 1 este inchisa, cum solicitam bani pentru ea? Alocam niste bani ca sa inchidem niste celule care nu stim exact daca sunt inchise sau nu?”, s-a intrebat consilierul PNL, Flavius Sirop. Acesta a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, astfel incat sa autoritatile sa aiba timp pentru studierea temeinica a legii: „Uitati-va bine in lege, sa nu asumam bani din buzunarul craiovenilor pentru o entitate privata”, a atras atentia Flavius Sirop.
Proiectul de inchidere a depozitului de la Mofleni a fost inaintat Consiliului Municipal Craiova inca de anul trecut, dar consilierii si-au declinat competenta in favoarea unei expertize. „Expertiza a demonstrat foarte multe nelegalitati in proiectul depus de catre operator, mai ales ca era un proiect facut prin anul 2009 si normal ca era depasit din toate punctele de vedere.
Expertul a facut anumite observatii de care noi am luat act in sedinta de CL si am respins proiectul”, a relatat primarul Craiovei. Operatorul Eco Sud a redepus un alt proiect, tinand cont de toate observatiile facute de expert, care si acesta a fost expertizat.
„Expertiza aceasta vine sa ne confirme faptul ca proiectul este in regula, de aceasta data. Ba mai mult decat atat, se specifica, in finalul expertizei, ca este singura solutie tehnica care poate fi acordata in privinta inchiderii acestui depozit”, a punctat Primarul Craiovei , Mihail Genoiu.
Alin Glavan, Directia Servicii Publice din cadrul Primariei Craiova, a confirmat ca proiectul a fost realizat de Eco Sud si evaluat ulterior de un expert independent.
„Concluziile expertului sunt urmatoarele: proiectul tehnic de inchidere respecta cerintele legislatiei in vigoare, cu privire atat la forma documentului, cat si a continutului acestuia. Solutia tehnica de inchidere respecta prevederile normativului tehnic de depozitare a deseurilor: solutia de profilare a deseureilor este singura solutie fezabila. Costurile de inchidere sunt justificate prin programe de calcul a devizelor”, a spus functionarul primariei.
Alin Glavan a subliniat faptul ca fondul care va fi constituit pentru operator va fi la dispozitia autoritatii locale, ceea ce inseamna ca nici o suma nu poate fi luata de acolo de catre Eco Sud fara acordul municipalitatii.
Views: 0