Home / Actualitate / Economie / Economia Romaniei, in scadere conform BERD!

Economia Romaniei, in scadere conform BERD!

Economia Romaniei, in scadere conform BERD!

Economia Romaniei, in scadere conform BERD!

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, joi, ca estimeaza o crestere de 4,2% pentru economia Romaniei, in acest an, comparativ cu anul trecut, cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat prognoza din mai.

De asemenea, BERD si-a revizuit in jos estimarea privind evolutia economiei Romaniei pentru anul viitor cu 0,6 puncte procentuale, pana la 3,6%, conform raportului „Regional Economic Prospects in the EBRD Regions”.

„Cresterea economiei Romaniei se va tempera treptat, de la 7,3% in 2017 la 4,2% in 2018 si 3,6% in 2019, fiind mult mai apropiata de cresterea potentiala pe termen lung a economiei. (…) Bulgaria si Romania au performante bune, desi semnele de supraincalzire devin vizibile la cea din urma”, se mai mentioneaza in raportul BERD.

Citeste si :  46 miliarde euro fonduri europene au intrat in Romania in primul deceniu de la aderare

Astfel, dupa o crestere de 7,3% in 2017, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeana (UE), economia Romaniei incetineste in 2018, in conditiile in care i-a crescut PIB-ul cu 4% in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform BERD.

„Consumul privat a avut cea mai mare contributie la cresterea economica, determinat de incordarea de pe piata fortei de munca si de politica fiscala slabita. De asemenea, investitiile au crescut, datorita unei absorbtii mai ridicate a fondurilor UE. Semnele de supraincalzire au aparut sub forma unui deficit comercial in crestere, impingand deficitul de cont curent la 3,4% din PIB la sfarsitul anului 2017, si a unei inflatii la maximul ultimilor cinci ani, cu un varf de 5,4% in iunie 2018”, se subliniaza in raportul BERD.

Citeste si :  Primaria Craiova: Începând cu data de 04 decembrie 2017 se vor distribui pachetele cu alimente oferite din fondurile bugetului local, către categoriile de persoane aflate în situaţii de risc social

De asemenea, economistii BERD mentioneaza ca stimulul fiscal a impins deficitul bugetar la 2,9% din PIB in 2017, urmat de un deficit in crestere inregistrat pana in prezent in acest an.

In plus, reducerea estimarii de crestere a PIB-ului Romaniei pentru acest an si anul viitor a fost cauzata de reducerea impactului politicii de stimulente si de politica monetara mai stricta, desi economia continua sa fie sustinuta de investitiile provenite din fondurile UE si de consumul determinat de lipsa fortei de munca, potrivit raportului BERD.

Citeste si :  Dacian Ciolos, in cursa interna PLUS pentru desemnarea candidatilor la europarlamentare: Romania are nevoie vitala de a fi reprezentata in Parlamentul European de oameni competenti

„Riscurile de reducere a perspectivelor de crestere includ inrautatirea in continuare a deficitului de forta de munca, incertitudinea politica interna si a reformelor, precum si schimbarea sentimentului investitorilor globali fata de pietele emergente”, se mai scrie in raportul BERD.

Lasa un comentariu aici !
Sustine si tu Jurnal de Craiova
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.