
Electroputere Craiova, candva simbol al industriei craiovene, isi inchide productia din decembrie, dupa 70 de ani de activitate. Fabrica, patronata de investitori arabi, are pierderi de milioane de euro, iar in acest an uzina a avut un singur contract.
Din 4 sectii cate avea inainte de privatizarea din 2007, Uzina Electroputere a mai ramas cu doua: sectia masini rotative si sectia transformatoare electrice. Pe prima a fost pus deja lacatul, iar utilajele au fost acoperite cu folii de plastic, spun sindicalistii din Electroputere Craiova.
Sectia transformatoare electrice a avut in acest an un singur contract, pentru reparatia unui transformator la Centrala de la Cernavoda, iar in decembrie, cand acest contract se incheie, productia va fi oprita definitiv.
„Ne-au anuntat ca se inchide activitatea operationala, deci activitatea de productie. Ceva era de banuit, deoarece din 2018 nu s-au mai luat contracte noi. Motivul e ca sunt pierderi pe care Electroputere le-a generat an de an din activitatea de productie. Au crescut in fiecare an, milioane de euro – 8 milioane de euro, 9 milioane de euro, etc. Scriptic, daca ne uitam pe documente, asa apar, pierderi”, a declarat pentru MEDIAFAX liderul Sindicatului Electroputere Craiova, Catalina Tibeica.
Restructurarile au inceput inca din vara. In iunie, din 555 salariati, 296 au fost disponibilizati, spun sindicalistii din Electroputere. Ultimii angajati ai fabricii, aproximativ 250 de persoane, vor pleca acasa luna viitoare, cu salarii compensatorii.
Colosul industrial, care inainte de 1989 facea transformatoare electrice si locomotive care ajungeau in aproape toata lumea, va fi vandut la metru. Angajatii spun ca deja au fost parcelate terenurile. Salariatii banuiesc ca investitorii de la Al-Arab Contracting Limited au planuit de la inceput sa transforme uzina intr-o afacere imobiliara, desi, in 2007 cand au cumparat fabrica de la stat, au promis investitii de milioane de eruo si ca o vor transforma intr-un gigant international.
„Cred ca ei, de la bun inceput, au luat-o pentru afacerile imobiliare. Au dat 2 milioane de euro pe ea. Avand in vedere ca a intervenit criza atunci, dupa preluare, au fost nevoiti sa mai continue si productia. Acum de prin vara, au cadastrat toata suprafata ramasa (…) si au facut in jur de 46 de parcele, o suprafata de vreo 32 de hectare pe care vor sa o vanda cu vreo 260 euro mp”, a spus Catalina Tibeica.
Uzina Electroputere Craiova a fost infiintata in 1949. In anul 1991, fabrica a fost transformata in societate pe actiuni, iar in 2007 a fost privatizata, pachetul majoritar de actiuni de 86,28% fiind detinut de firma saudita Al-Arrab Contracting Company Limited.
Views: 1