Emmanuel Macron tuna si fulgera impotriva Angelei Merkel!

0
89
Emmanuel Macron tuna si fulgera impotriva Angelei Merkel!
Emmanuel Macron tuna si fulgera impotriva Angelei Merkel!

Emmanuel Macron a criticat-o in mod implicit pe Angela Merkel, aliata sa europeana, denuntand ”pura demagogie” a unor tari care, ca Germania, vor sa inceteze sa exporte armament in Arabia Saudita din cauza scandalului Khashoggi.”Este pura demagogie sa spui ca opresti vanzarile de armament” catre Riad, in urma asasinarii jurnalistului Jamal Khashoggi in consulatul saudit de la Istanbul, la inceputul lui octombrie, un caz care provoaca un scandal international.Vanzarile de armament ”nu au nimic a face cu domnul Khashoggi, nu trebuie sa confundam totul”, a tunat Macron intr-o conferinta de presa la Bratislava, intr-o rara exprimare publica a unui dezacord cu principala sa partenera in Europa.”Eu ii admir mult pe cei care, inainte sa stie, spun ”nu vom mai vinde arme!”. Ei vand deja, uneori mai mult ca Franta, prin joint ventures (cointreprinderi) pe care le au!”, a spus presedintele francez, raspunzand intrebarii unei jurnaliste despre indemnurile Germaniei si Austriei la incetarea vanzarii de armament catre Riad. Angela Merkel a revenit, la Praga, asupra propunerii germane facute la inceputul saptamanii, de a nu mai livra armament Riadului. ”Noi am spus ca trebuie sa se clarifice ceea ce constituie dedesubturie acestei crime oribile si, pana atunci, noi nu vom mai furniza armament Arabiei saudite”, a explicat ea.

”Vom vorbi, natural, in cadrul UE, pentru a afla cum ne vedem demersurile ulterioare”, a precizat Merkel.”Si care este legatura intre vanzarile de armament si domnul Khashoggi?”, a intrebat Emmanuel Macron. “Eu inteleg legatura cu Yemenul (unde Arabia Saudita, aliata Emiratelor Arabe Unite (EAU) poarta un razboi contra rebelilor huthi), insa nu exista nicio legatura cu domnul Khashoggi! Daca vrem sa impunem sanctiuni, trebuie sa impunem in toate domeniile! In acest caz, trebuie sa oprim vanzarea de vehicule”, a continuat iritat Emmanuel Macron, chestionat de presa.

Citeste si :  Summitul Partidului Popular European - Liderii europeni se reunesc astazi pentru a decide viitorul Europei Transmisie Live

Cu privire la cazul Khashoggi, presedintele francez a declarat ca asteapta ”ca faptele sa fie stabilite clar, dar mai ales responsabilitatile si comanditarii, pentru a trage concluziile si (a impune) sanctiuni”, care este necesar sa fie ”clare, coerente”, ”in toate domeniile” si ”printr-un raspuns european”. ”Si trebuie ca ele sa aibe o legatura” cu acest asasinat, pe care el il ”condamna cu fermitate”.Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, a declarat pentru ziarul german Die Welt ca este in favoarea unei blocari a livrarilor, dar a justificat-o mai degraba prin Razboiul din Yemen decat prin cazul Khashoggi.

”Oprirea livrarilor de armament sugerata de cancelarul Merkel ar fi, in orice caz, un semnal bun. Austria nu a furnizat vreun material de razboi Arabiei Saudite de la inceputul Razboiului din Yemen, in martie 2015, si de la implicarea Arabiei Saudite in acasta tara”, a declarat ea.Referitor la Yemen, Macron a declarat ca ”Franta a cerut garantii si claritate cu privire la conflictul din Yemen, unde suntem foarte atasati reglementarilor umanitare”.

Citeste si :  Iohannis: Am avut o intalnire foarte buna cu Macron! Am discutat despre Schengen ..

Acest dezacord franco-german ar putea sa aiba repercusiuni pe termen mai lung asupra relatiei profunde intre cele doua tari, in mod traditional niste aliati europeni indisociabili.Saptamanalul german Der Spiegel scrie ca Parisul a amenintat in mod indirect sa puna capat proiectului de dezvoltare a unui avion de lupta franco-german, in cazul in care Berlinul nu isi da acordul, de la bun inceput, ca viitoarea aeronava sa fie vandura fara restrictii la export, ”inclusiv in tari aflate in criza ca Arabia Saudita”.Emmanuel Macron, care se afla la Bratislava pentru a vorbi despre Europa, cu scopul de a incerca sa gaseasca solutii impreuna cu tari din Europa Centrala, aflate in dezacord cu Franta pe tema politicii migratiei, a evocat in mod direct importanta aliantei cu Arabia Saudita pentru Franta si alte tari occidentale, indiferent ca este vorba de lupta impotriva Statului Islamic (SI), cooperarea militara sau furnizarea de petrol.”Exista o cooperare puternica cu majoritatea tarilor occidentale, cu relatii militare care sunt clare, revendicate si intru totul transparente”, a avertizat el.De asemenea, ”Arabia Saudita este o tara strategica in geopolitica mondiala, in furnizarea de petrol catre restul planetei. Multi se intreaba despre cresterea pretului petrolului. Sa se intrebe, de asemenea, despre consecintele pe care el le promoveaza tinand cont de locul acestei tari in aceasta geopolitica. Noi nu suntem dependenti de asta, dar avem parteneriate si exista reguli”, a subliniat Macron.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.