Home » Actualitate » National » Energia electrică se scumpește de la 1 ianuarie, ANRE majorează cu peste 28% tariful de sistem al Transelectrica

Energia electrică se scumpește de la 1 ianuarie, ANRE majorează cu peste 28% tariful de sistem al Transelectrica

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să aprobe majorarea cu peste 28% a tarifului pentru serviciul de sistem prestat de Transelectrica de la 1 ianuarie 2018, de la 9,39 la 12,06 lei/MWh, la cererea operatorului sistemului energetic național, și estimează că majorarea acestui tarif va avea ca impact creșterea cu circa 0,6% a prețului final achitat de consumatorii casnici de electricitate.

Motivul este creșterea costurilor de achiziție ale Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. În acele momente, intră în funcțiune capacități de producție suplimentare, care în condiții normale nu produc, iar operatorul de sistem cumpără energie de la acestea prin licitații. Pentru iarna aceasta, Guvernul a suplimentat, față de cea trecută, cantitatea de energie planificată pe care operatorul trebuie s-o cumpere pentru a asigura siguranța în funcționare a sistemului energetic. Costurile cu această energie suplimentară sunt recuperate de Transelectrica prin intermediul tarifului pentru serviciul de sistem practicat de companie.

ANRE anticipa mișcarea încă de la jumătatea lunii trecute, în primul raport al noii conduceri a instituției, prezentat de Profit.ro în exclusivitate aici. Autoritatea estima atunci o creștere a prețului final al energiei, cumulat, pentru ambele tipuri de consumatori, casnici și noncasnici, de 1,5%. “ANRE apreciază că (…) începând cu data de 1 ianuarie 2018 (…) tariful pentru serviciul de sistem – componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (…) În concluzie, această suplimentare, la care se adaugă și evoluția în sens crescător a prețurilor pentru achiziția în regim concurențial a serviciilor tehnologice de sistem în acest an, conduce la majorarea certă a costurilor cu achiziția serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implica o creștere estimată a tarifului pentru serviciul de sistem, începând cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% până la sfârșitul primului semestru al anului 2018, având impact asupra prețului energiei electrice la clienții finali cu circa 1,5%”, se arăta în raportul citat. Acum, ANRE a decis să mențină neschimbate, la nivelul de anul acesta, cantitățile estimate de energie suplimentară pe care operatorul de sistem va trebui să le achiziționeze și în baza cărora este fundamentat tariful de sistem. A majorat în schimb estimarea privind cantitatea anuală de energie extrasă din rețelele electrice.

“Pentru semestrul 1 2018, ANRE a menținut cantitățile prognozate pentru serviciile de sistem la fundamentarea tarifului aprobat prin ordinul ANRE nr. 48/2017, dar a estimat prețurile serviciilor tehnologice de sistem, în creștere față de fundamentare, având în vedere realizările din semestrul II al anului 2017. Cantitatea de energie electrică extrasă anual din rețelele electrice a fost estimată la 55.000.000 MWh, în creștere cu 1,8% față de cantitatea de energie electrică fundamentată prin ordinul ANRE nr. 48/2017 de 54.000.000 MWh. În aceste condiții, se propune revizuirea tarifului pentru serviciul de sistem de la valoarea de 9,39 lei/MWh la valoarea de 12,06 lei/MWh, în creștere cu 2,67 lei/MWh, ceea ce conduce la o creștere de circa 0,6% în prețul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului ANRE de majorare a tarifului pentru serviciul de sistem practic de Transelectrica. Asta după ce Autoritatea a constatat o evoluție crescătoare a prețurilor de închidere a licitațiilor pentru achiziția serviciilor tehnologice de sistem față de cele estimate la fundamentarea tarifului practicat în prezent de Transelectrica. Legislația în vigoare permite revizuirea tarifului în condițiile existenței unei diferențe mai mari de 5% între costurile justificate și veniturile realizate din tarif, dar ANRE are obligația de a verifica acest lucru și de a aproba revizuirea tarifului numai în situația în care aceasta este pe deplin justificată. Transelectrica a solicitat ANRE majorarea tarifului de sistem pe 20 noiembrie, “având în vedere discrepanța între prețurile plătite de Transelectrica la achiziția serviciilor tehnologice de sistem în regim concurențial și prețurile luate în considerare la aprobarea tarifului în vigoare”, potrivit documentului citat. Operatorul a suferit pierderi de 53 milioane lei în primele trei trimestre ale anului din cauza acestei discrepanțe și estima că, până la finalul anului, acestea ar putea ajunge la 100 milioane lei.

”Transelectrica are capacitatea de a finanța în perioada următoare toate activitățile de bază ca operator de transport și de sistem, astfel încât să mențină siguranța în funcționare a sistemului energetic național. Precizăm însă că menținerea dezechilibrului existent între veniturile generate prin tariful reglementat de servicii tehnologice de sistem și costurile necesare asigurării acestor servicii erodează această capacitate”, transmitea operatorul într-un raport remis Bursei de Valori București în octombrie. Recent, cele 8 monopoluri regionale de distribuție a energiei electrice au solicitat ANRE majorarea de la 1 ianuarie 2018, în medie, la nivel național, cu aproape 10% a tarifelor reglementate de distribuție cumulate la joasă tensiune, unde sunt branșați cei mai mulți consumatori casnici, însă Autoritatea intenționează să legifereze scăderea medie cu circa 1% a acestora de la începutul anului viitor. În România, tariful de distribuție reprezintă cam un sfert din prețul final al energiei electrice achitat de consumatorii casnici pe facturi.

Sursa: profit.ro


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

Ciurezu Marian Bogdan
De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
HOROSCOPUL DE ASTAZI – 7 DECEMBRIE 2017

BERBEC –Mare grija pana unde intinzi coarda in cazul unui conflict mai agresiv, pentru ca poate denatura in ceva mult...

Închide