Eurodeputatii cer Comisiei Europene un acord pentru lucratorii transfrontalieri si sezonieri

0
215
Finantarea Spitalului Regional Craiova, aprobata de Comisia Europeana
Finantarea Spitalului Regional Craiova, aprobata de Comisia Europeana

Eurodeputatii solicita Comisiei Europene in contextul COVID-19 luarea de masuri urgente pentru protejarea sanatatii in conditiile de lucru echitabile pentru lucratorii transfrontalieri si sezonieri si un acord rapid privind coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru combaterea fraudei si incalcarea drepturilor lucratorilor mobili.

Criza COVID-19 a adus la lumina si a agravat dumpingul social si precaritatea situatiei multor lucratori transfrontalieri si sezonieri din sectorul agroalimentar, al constructiilor si al asistentei medicale din UE.

Intr-o rezolutie adoptata vineri, Parlamentul indeamna Comisia sa evalueze situatia generala a ocuparii fortei de munca si conditiile de sanatate si de siguranta ale lucratorilor transfrontalieri si sezonieri, inclusiv rolul agentiilor de munca temporara, al agentiilor de recrutare, al altor intermediari si al subcontractantilor, pentru a identifica lacunele de protectie si eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Deputatii solicita Comisiei sa prezinte noi orientari specifice pentru lucratorii transfrontalieri si sezonieri in contextul COVID-19, sa propuna solutii pe termen lung pentru a face fata practicilor abuzive de subcontractare si sa se asigure in mod prioritar ca Autoritatea Europeana a Muncii (ELA) devine pe deplin operationala.

Statele membre trebuie sa consolideze capacitatea inspectiilor muncii si sa asigure locuinte de calitate, care ar trebui decuplate de la remuneratia lor.
Rezolutia a fost adoptata cu 593 voturi pentru, 34 impotriva si 38 abtineri.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in scurt timp orientari pentru protejarea lucratorilor transfrontalieri si sezonieri.

Aproximativ 800 000 pana la un milion de lucratori sezonieri sunt angajati in fiecare an in UE, in principal in sectorul agroalimentar: 370 000 in Italia, 300 000 in Germania, 276 000 in Franta si 150 000 in Spania.

In 2018, cel mai mare numar de lucratori transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra in Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucreaza in constructii), din Franta in Luxemburg (88 000), din Germania in Luxemburg (52 000), din Slovacia in Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucreaza in sectorul asistentei medicale) si din Franta in Belgia (46 000).

Lucratorii sezonieri si cei transfrontalieri pot fi angajati in alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la libera circulatie pe teritoriul UE. Legislatia statelor membre gazda se aplica in temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de somaj si protectia sociala sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate sociala, in prezent in curs de revizuire.

1.3 de milioane de persoane din UE traiesc intr-un stat membru si lucreaza in altul.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.