Eurodeputatul verde Nicu Ștefănuță: Victorie uriașă pentru protejarea pădurilor!

0
104

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Greens / EFA) transmite că Parlamentul European a votat în favoarea unei legislații care va asigura că un număr mare de produse de pe piața UE nu provin din defrișări.

În calitate de europarlamentar care a negociat în favoarea viitoarei legislații, Nicu Ștefănuță declară: “Sunt mândru că am luat parte la acest important pas înainte în lupta împotriva distrugerii mediului.Această legislație este un pas pozitiv către o societate mai durabilă și mai prietenoasă cu mediul. În calitate de europarlamentar din România, o țară cu o acoperire forestieră semnificativă și multe păduri valoroase, sunt mândru că am luat parte la această decizie care va contribui la protejarea resurselor noastre naturale pentru generațiile viitoare.” a declarat Nicu Ștefănuță

Pentru România este important că în legislație a fost integrat conceptul de degradare a pădurilor care include, printre altele, transformarea pădurilor primare / seculare în păduri plantate, fapt ce oferă un element suplimentar de protecție acestor păduri extrem de valoroase din lume, din Amazon și până în România. Companiile nu vor mai putea pune pe piața europeană produse care provoacă degradarea pădurilor primare.

În fiecare an, se pierd aproximativ 10 milioane de hectare de pădure la nivel mondial. Acest instrument legislativ va pune însă capăt fenomenului, deoarece rafturile magazinelor sunt în prezent pline de produse care contribuie masiv la distrugerea pădurilor – aproximativ 10% din cele 10 milioane de hectare anual.

Companiile vor trebui să dovedească faptul că produsele pe care le vând nu au nicio legătură cu defrișările sau degradarea pădurilor, atât în Europa, cât și în întreaga lume. Lista produselor include: uleiul de palmier, cafeaua, soia, lemnul, bovinele, cacao, cauciucul, cărbunele și hârtia tipărită, precum și produse secundare, cum ar fi carnea de vită, mobila sau ciocolată.

Produsele care provin din păduri defrișate sau care au cauzat degradarea acestora după 31 decembrie 2020 nu vor mai putea intra pe piața internă europeană, lucru valabil inclusiv pentru produsele care provoacă tăieri ilegale. Companiile vor trebui să furnizeze informații autorităților relevante ale UE, cum ar fi coordonatele de geolocalizare, pe baza cărora se vor putea evalua imaginile din satelit ale zonei pentru a identifica orice posibilă degradare sau defrișare a pădurilor.

Odată ce normele vor intra în vigoare, întreprinderile și comercianții vor avea la dispoziție 18 luni pentru a le pune în aplicare, iar firmele mai mici vor avea la dispoziție o perioadă mai lungă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.