Europarlamentarul Marian Jean Marinescu despre Alegerile din Moldova : Daca alegerile se desfasurau corect pentru cetatenii din Transnistria si diaspora, blocul proeuropean ACUM ar fi avut mai multe mandate in Parlament.

0
377

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu despre Alegerile din Moldova : Daca alegerile se desfasurau corect pentru cetatenii din Transnistria si diaspora, blocul proeuropean ACUM ar fi avut mai multe mandate in Parlament. 1Daca alegerile se desfasurau corect pentru cetatenii din Transnistria si diaspora, blocul proeuropean ACUM ar fi avut mai multe mandate in Parlament. Modul in care a fost organizat votul pentru cetatenii din Transnistria precum si pentru cei din diaspora a influentat decisiv rezultatul alegerilor din Republica Moldova, in defavoarea fortelor politice proeuropene.

„Concluziile mele dupa monitorizarea procesului electoral, in calitate de membru al Delegatiei de
observatori a Parlamentului European sunt urmatoarele:

In timp ce pentru diaspora, Comisia Electorala Centrala a interzis votul cu pasaportul expirat, fara a le da cetatenilor posibilitatea de a vota cu cartea de identitate, pentru cei din Transnistria nu doar ca votul cu cartea de identitate a fost permis, dar autoritatile au emis in perioada de dinaintea alegerilor foarte multe carti de identitate.

Astfel, prezenta la vot a cetatenilor din Transnistria a fost decisiv mai mare. Comparand prezenta la vot a cetatenilor din Transnistria in anul 2016 cu cea din 2019 se observa ca daca in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2016 au votat 16.000 de persoane, la votul de ieri au participat peste 40.000.

Prezenta la vot a diasporei a fost foarte redusa, de doar 2,59%, explicabila in parte prin imposibilitatea de a vota cu cartea de identitate, in parte prin organizarea la fata locului a sectiilor de votare. Cauza principala a acestei cresteri spectaculoase a prezentei la vot a fost aducerea organizata la urne a cetatenilor din Transnistria, lucru pe care l-am putut observa direct la cele doua sectii de vot la care am participat ca observator.

Avand in vedere cele de mai sus, rezultatele votului de ieri vorbesc de la sine: diaspora a votat in proportie de 75% in favoarea blocului proeuropean ACUM, in timp ce in una dintre sectiile de vot deschise pentru cetatenii din Transnistria si in care au fost prezenti observatori ai PE, votul a fost de 60% in favoarea socialistilor (PSRM). Aceste detalii de organizare, in care votul unei categorii de cetateni este favorizat, iar al alteia este obstructionat, influenteaza in mod decisiv rezultatele alegerilor, in conditiile in care rezultatele finale situeaza PSRM, PD si blocul ACUM cu scoruri apropiate. Dupa procesarea tuturor buletinelor de vot, socialistii au 35 de deputati, democratii 30, iar blocul ACUM 26 de mandate in viitorul parlament. Raportul oficial al delegatiei de observatori din PE contine multe observatii critice, referitoare la transportul organizat al cetatenilor la urne, la presupunerea ca votul acestora a fost platit, la modul in care s-a desfasurat campania electorala, cu presiuni asupra functionarilor sau utilizarea resurselor administrative, toate acestea fiind lucruri nepermise atunci cand vorbim despre alegeri libere si democratice”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.