Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Uniunea Europeana nu este ceva abstract, departe si strain de Romania!

0
370

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost ales coordonatorul grupului PPE in comisia TRAN. O comisie in care a fost vice-coordonator in ultimul mandat .
Marian Jean Marinescu ne-a facut o analiza a perioadei in care Romania a detinut presedentia Consiliului dar si pozitia Finalndei avand in vedere ca a preluat de la Romania acum cateva zile presedintia Consiliului .
Am discutat si despre posibilitatea inghetarii fondurilor de coeziune pentru tarile care violeaza statul de drept si perspectiva Parlamentului European sub o noua conducere .

Jurnal de Craiova : Cum vedeti dumneavoastra cele 6 luni in care Romania a avut Presedentia ?
Marian Jean Marinescu : Si bine si rau. Si am sa va explic de ce cred asta.
In primul rand, marele castig a fost al romanilor pentru ca cele 6 luni in care Romania a detinut presedentia Consiliului a fost o buna dovada ca Uniunea Europeana nu este ceva abstract, departe si strain de Romania. Aceste 6 luni au fost cea mai buna dovada ca UE inseamna si Romania, ca UE suntem noi toti si ca, iata ne-a venit randul sa si conducem Consiliul. Iar asta s-a vazut foarte bine in rezultatul alegerilor europarlamentare, cand romanii au respins in mare masura discursul anti-european si au mizat pe partidele proeuropene. PNL si-a asumat o politica europeana si a dus o munca grea de a explica oamenilor ce inseamna UE, ce beneficii pot avea, dar mai ales de a demonta minciunile electorale ale PSD. Si PNL a castigat alegerile. Summitul PPE de la Sibiu, cand cei mai multi lideri UE au fost atat de aproape de romani a fost cel mai important si eficient moment al presedintiei romane a Consiliului.

Pe de alta parte, am avut sansa de a demonstra ca la nivel de expertiza, Romania are cu adevarat tehnocrati bine pregatiti si trebuie sa recunoastem ca ei sunt cei care au dus greul acestor 6 luni si cei care au asigurat gestionarea dosarelor aflate pe agenda UE. Iar acesta este strict meritul expertilor de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles.
La nivel politic insa, aceste 6 luni au fost o sansa ratata.

Citeste si :  Fotbal / Florin Costea , FC U Craiova : Aici am cunoscut cele mai frumoase momente ale mele !

Jurnal de Craiova : Ce nu a facut Romania in aceasta perioada ?

Marian Jean Marinescu : O sansa ratata pentru ca, din pacate guvernul Romaniei nu a avut viziune politica, nu a avut propriile prioritati pe care le putea aduce pe agenda europeana. Si puteam vorbi despre securitatea energetica sau despre Republica Moldova. Din cauza lipsei de competenta, acest guvern s-a marginit la a fi un simplu coordonator de dosare, cand putea fi un jucator european, care sa orienteze agenda europeana spre propriile interese si prioritati.
Au tot folosit sintagma aceasta ”honest broker” – care de facto nici nu are ce cauta la acest nivel, ca sa-si ascunda incompetenta si lipsa de idei.
De exemplu, Austria – tara care de la care am preluat presedentia rotativa- a avut ca prioritate extinderea UE spre Balcani, in timp ce Finlanda – tara careia tocmai i-am predat presedintia Consiliului, are ca prioritati statul de drept si combaterea schimbarilor climatice.

Jurnal de Craiova : Finlanda intentioneaza sa plaseze apararea statului de drept in centrul presedentiei ei de sase luni. Cum comentati ?

Marian Jean Marinescu : Este o politica care dovedeste ambitie politica, in sensul bun al cuvantului, pentru ca este o tema delicata si dificila, cu citeva guverne care au mari probleme cu statul de drept si care pot ingreuna mult negocierile privind bugetul UE. Pentru ca in mandatul Finlandei trebuie sa se incheie dosarul Cadrul Financiar Multianual, iar Finalanda conditioneaza puternic negocierea bugetului UE de adoptarea mecanismelor privind respectarea statului de drept.
In ultima vreme, respectarea statului de drept este o tema tot mai prezenta pe agenda UE iar din acest punct de vedere, Finlanda isi exprima foarte clar atasamentul european.
Dupa cum stiti, avem deja propunerea privind mecanismul de protejare a bugetului UE in cazul nerespectarii principiilor statului de drept, pe de alta parte, s-a vehiculat tot mai puternic posibilitatea activarii Articolului 7 in cazul Ungariei, iar Polonia nu sta nici ea mult mai bine. Doua state direct afectate pot ingreuna negocierile privind stabilirea bugetului multianual european, dar pe de alte parte multe state membre nu mai au toleranta fata de incalcarile statului de drept cu efect direct asupra bugetului Uniunii.
In acelasi timp, aceasta nu este o veste prea buna pentru guvernul Dancila care chiar in aceste 6 luni in care am detinut Presedentia Consiliului a fost de multe ori tinta avertismentelor liderilor UE si cauza ingrijorarilor privind nerespectarea regulilor comunitatii europene.

Jurnal de Craiova : La propunerea Comisiei, UE ar putea ingheta fondurile de coeziune pentru tarile care violeaza statul de drept. Suntem si noi in aceasta situatie?

Citeste si :  Polo: Nationala masculina a Romaniei, invinsa de Muntenegru, in preliminariile Ligii Mondiale

Marian Jean Marinescu : Ma tem ca am putea fi, daca guvernul nu retrage sau modifica toate initiativele legislative controversate privind justitia si statul de drept. Bucurestiul trebuie sa faca pasul inapoi si sa respecte cerintele Comisie Europene si ale Parlamentului European in baza recomandarilor Comisiei Venetia. Eu cred ca nu se intelege ca suntem in UE si ca trebuie sa respectam regulile Uniunii. As vrea sa va reamintesc faptul ca, inainte de aderare, a trebuit sa indeplinim conditiile politice, criteriile de la Copenhaga, care cer stat de drept, justitie, democratie si respectarea drepturilor. Nu avem de ce si nu ne va permite nimeni ca acum, ca stat membru, sa nu mai respectam aceste conditii pe care noi le-am acceptat de buna voie. Sa fim clari: Uniunea nu se amesteca in treburile interne ale unui stat membru, ci supravegheaza ca toate normele, standardele, legile europene sa fie respectate. Din pacate Romania are acum mult de lucru pentru a recastiga increderea prabusita o data cu venirea la putere a guvernului Dancila- Tariceanu girat de Dragnea. Atacurile la legile justitiei, lipsa de cooperare cu institutiile europene, lipsa dialogului cu societatea civila si cu fortele politice din opozitie, incercarile repetate de a ingradi libertatea de exprimare a cetatenilor, asa cum s-a intamplat si la protestul diasporei, toate acestea au insemnat tot atatea bile negre pentru Romania. Nota de plata acum vine si o vom plati noi toti, daca lucrurile nu se schimba. In opinia mea UE are nevoie de un regulament pentru statul de drept. Banii europeni trebuie cheltuiti in primul rand cu eficienta pentru cetateni si, in al doilea rand, respectand toate regulile. Cand cineva nu respecta o regula de baza a UE – statul de drept – cred ca trebuie sa existe posibilitatea de interventie. Dar, trebuie sa fie un regulament care sa asigure claritate, predictibilitate.

Citeste si :  Stefan Stoica , Presedinte PNL Dolj : Solicitam celor doi lideri ai PSD, domnului Prioteasa si doamnei Vasilescu sa se deplaseze la Spital Judetean ..

Jurnal de Craiova : Parlamentul European are un nou presedinte. Cum va arata PE condus de dl Sassoli?
Marian Jean Marinescu : Presedentia Parlamentului European trebuia sa revina pentru prima jumatate a acestei legislaturi unui socialist, dupa ce postul a fost al PPE-ului in ultimii doi ani ai mandatului trecut, fiind ocupat de dl Antonio Tajani. Acum ar fi fost randul nu doar al unui socialist, ci al unuia dintr-o tara estica. Romania, de pilda. PSD nu are insa credibilitatea si forta necesara sa isi impuna un candidat, desi are cea mai mare delegatie de europarlamentari socialisti alesi dintre toate tarile din Europa de Est. Ca atare, socialistii europeni l-au propus pe dl David-Maria Sassoli. Eu cred ca va face treaba buna. Are deja o experienta de zece ani ca europarlamentar, in precedentul mandat fiind chiar vicepresedinte. Pentru mine, cel mai important lucru este ca este un european convins, si ca crede in forta institutionala si legislativa a Parlamentului european.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.