Vineri, 9 iulie, europarlamentarul USR PLUS Nicolae Ștefănuță a efectuat o vizită de lucru la Craiova, unde a susținut o conferință de presă și a vizitat Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Centrul de oncologie “Sf. Nectarie”.
În cadrul conferinței de presă susținute la biroul său europarlamentar din Craiova, aflat pe Strada Frații Buzești, nr. 12, Nicolae Ştefănuţă a vorbit despre fondurile disponibile pentru sănătate și mediu, prin PNRR și fonduri structurale. De asemenea, a prezentat principalele provocări și realizări din al doilea an de mandat al său în Parlamentul European, ca membru al Comisiei pentru Sănătate Publică și Mediu și al Comisiei de Bugete a Parlamentului European.
La conferință au mai participat Daniel Gheba, deputat USR PLUS, Cosmin Poteraş, senator USR PLUS, precum și noul președinte al Biroului Județean USR PLUS Dolj, Cezar Drăgoescu, și Ştefan Artene, Președintele Biroului Local USR PLUS Craiova.
„Politicile de sănătate sau de mediu nu pot deveni realitate fără bani suficienți. Anul acesta, în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru triplarea bugetului programului de sănătate, EU4Health, de la 1,7 miliarde de euro la 5,1 miliarde de euro, și pentru dublarea bugetului alocat pentru România prin Fondul de Tranziție Justă – prin care România va primi 1,9 miliarde de euro pentru regiunile dependente de cărbune.
Pactul Verde European reprezintă economia viitorului, tipul de sustenabilitate de care avem nevoie. Este bine-cunoscut faptul că în Dolj ne confruntăm cu problema deșertificării și a schimbărilor climatice. De asemenea, știu că în Craiova este o mare problemă cu colectarea selectivă a deșeurilor. În PNRR avem 1.3 miliarde alocate sistemelor de sortare și reciclare a deșeurilor, iar USR are o propunere privind sistemul de garanție pentru ambalaje. Este important să vorbim despre sistem, pentru că problema deșeurilor nu se rezolvă decât printr-un sistem. Or, în țări precum Croația sau Lituania, adică țări nu foarte dezvoltate, am văzut că în primul an după implementarea unui astfel de sistem s-a colectat 90% din plasticul aruncat”, a declarat Nicu Ștefănuță.
Întrebat despre evoluția pandemiei, Nicolae Ştefănuţă a apreciat:
„Chiar coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Gheorghiţă, a afirmat că problema nu e dacă vom avea valul patru, ci când îl vom avea și cât de mare va fi. Eu, ca membru al Comisiei de sănătate a Parlamentului European, am dat mereu un mesaj clar pentru vaccinare. Problema cheie este să ajungem la țară. Francezii, de exemplu, sună oamenii, folosind datele din sistemul public de sănătate. La noi este o mare problemă de dezinformare. Sunt știri false care circulă, oamenii spun că primesc mesaje pe Whatsapp şi drept consecință nu se mai vaccinează.
Singura șansă a românilor să nu avem un val patru foarte dur este vaccinarea”, a completat eurodeputatul.
În cadrul vizitei la Universitatea de Medicină și Farmacie, Nicolae Ştefănuţă s-a întâlnit cu prorectorul instituției, prof. univ. dr. Mihai Ioana. Subiectul principal al discuției a fost proiectul “Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” ce urmează a fi implementat în curând în regiunea SV Oltenia.
După amiază, eurodeputatul a vizitat Centrul de oncologie “Sf. Nectarie”, unde s-a întâlnit cu managerii unității și pacienți.
Raportul de activitate al europarlamentarului Nicu Ștefănuță pentru al doilea an de activitate în Parlamentul European este însoțit și de un raport de transparență financiară, ambele fiind disponibile aici: https://stefanuta.ro/raportActivitate2/. Prezentarea video a celui de-al doilea an de mandat este disponibilă aici: https://www.youtube.com/watch?v=yeyVh96NDnU.
Views: 0