Evaluarea activitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” al Judetului Dolj pe anul 2018
Evaluarea activitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” al Judetului Dolj pe anul 2018

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” al Judetului Dolj este parte componenta a fortelor de protectie ale Sistemului de securitate si aparare nationala si a subsistemului local de management al situatiilor de urgenta fiind destinat sa execute misiuni de prevenire, monitorizare si gestionare a situatiilor de urgenta.

In prezent, in cadrul unitatii isi desfasoara acivitatea un numar de 767 de persoane incadrarea fiind de 93,48%, cu o medie de varsta a personalului de 39 de ani si 3 luni. Din totalul personalului, 92% este destinat structurilor operative, iar 8% structurilor de suport.
Activitatea inspectoratului s-a desfasurat in baza cadrului normativ si a legislatiei specifice domeniilor de competenta si responsabilitate, avand ca obiective: desfasurarea unei activitati preventive cu caracter proactiv in scopul reducerii factorilor de risc, cresterea continua a gradului de siguranta al cetateanului atat in mediul rural cat si in mediul urban, cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta, a tehnicii si operatiunilor de descarcerare, cresterea gradului de rezilienta a comunitatilor, imbunatirea inzestrarii cu tehnica si materiale de interventie si pregatirea continua a personalului;
In ceea ce priveste apararea impotriva incendiilor, in anul 2018, cadrele Inspectiei de Prevenire au efectuat un numar total de 736 controale de prevenire a situatiilor de urgenta, pe timpul controalelor fiind depistate un numar de 1355 deficiente, din care 297 au fost remediate pana la finalizarea activitatii de control, iar 990 au fost sanctionate contraventional. Au fost aplicate 395 amenzi, in cuantum de 1.500.007 lei si 602 avertismente. Totodata au fost aplicate un numar de 10 amenzi contraventionale, in cuantum de 20.000 lei pe timpul interventiilor operative de stingere a incendiilor.
In domeniul avizarii-autorizarii, au fost emise un numar de 134 avize de securitate la incendiu, 17 avize de protectie civila, 56 autorizatii de securitate la incendiu, 1 autorizatie de protectie civila si au fost eliberate 21 acorduri pentru jocuri de artificii si 2 acorduri pentru comercializarea articolelor pirotehnice.
In domeniul autorizarii rutelor pentru transportul deseurilor periculoase, au fost procesate un numar de 144 solicitari.
In anul 2018 prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 au fost primite 33.747 apeluri, ceea ce reprezinta o medie de 92,45 apeluri/zi.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” al Judetului Dolj a gestionat 10.859 actiuni de interventie si raspuns la solicitarile cetatenilor, in medie 30 pe zi. Pe tipuri, urgentele se prezinta astfel: 484 incendii, 46 interventii pentru asistenta persoanelor, 114 interventii pentru protectia protectia comunitatilor, 334 alte situatii de urgenta (inundatii, misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, evenimente publice) si 8009 interventii S.M.U.R.D. – in medie, la 22 cazuri pe zi, fiind asistate 8380 persoane, dintre care 7339 adulti si 1041 copii. Din cele 8009 interventii peste 95% reprezinta asistenta medicala de urgenta, astfel: 4761 afectiuni medicale generale, 1919 traumatisme, 530 prim ajutor la accidente rutiere, 592 afectiuni cardiace, 207 intoxicatii.
Situatia incendiilor in functie de obiectivul afectat este prezentata in cele ce urmeaza: 58% incendii la locuinte si proprietati individuale, 14% mijloace de transport, 6% incendii in blocuri de locuit si 22% alte obiective (constructii, depozite, paduri, culturi agricole).
Incendiile produse in acest an in zona de competenta a inspectoratului au fost generate in principal de focul deschis (60%), instalatii electrice defecte (14%), cos, burlan de fum defect sau necuratat (7%), actiuni intentionate (3%) si 16 % alte cauze.
Pe timpul interventiilor au fost salvate 80 persoane (59 adulti si 21 copii). Cu toate eforturile depuse, in urma incendiilor produse un numar de 7 persoane au decedat, iar alte 5 au suferit diferite traume.
In anul 2018 inspectoratul a participat la un numar de 185 de misiuni de asigurare a masurilor de aparare impotriva incendiilor la manifestari culturale si sportive, pe baza planurilor de cooperare cu G.J.Mb Dolj, I.J.J. Dolj si I.P.J. Dolj iar, in baza ordinelor primite de la esalonul superior, efective din cadrul ISU Dolj au participat la misiuni in zona de competenta a ISU Caras-Severin, Valcea, Constanta, Tulcea, Teleorman, existand o mobilitate continua de forte.
In scopul pregatirii pentru interventie, au fost efectuate 883 de activitati de recunoastere, educare si instruire in domeniul situatiilor de urgenta (in medie 2/zi) si au fost derulate 69 de exercitii cu forte si mijloace in teren. Totodata s-au organizat exercitii de verificare a tuturor sirenelor de alarmare amplasate pe teritoriul judetului (prin actiunea Miercurea sirenelor), au fost executate 33 de exercitii de alarmare publica la localitati din judet si 112 de antrenamente de instiintare cu comitetele locale pentru situatii de urgenta, institutiile publice si operatorii economici din zona de competenta.
In cadrul Centrului de formare si pregatire in descarcerare si asistenta medicala de urgenta au fost organizate 14 serii de curs in care au fost instruiti 168 subofiteri si 56 voluntari.
In ce priveste activitatea de voluntariat pe parcursul anului 2018 s-au inscris 66 de voluntari din care au ramas un numar de 52 de voluntari, care au parcurs cursul introductiv, 23 au parcurs cursul de prim-ajutor de baza, iar 8 au parcurs cursul de prim-ajutor calificat, modul I.
Cadrele unitatii noastre s-au remarcat si cu ocazia competitiilor sportive organizate, obtinand rezultate deosebite, dupa cum urmeaza:
– plt. maj. Cucu Corina – a obtinut doua medalii de aur si o medalie de argint la competitia internationala „European Police and Fire Games”, editia a VII-a, in Spania – Gibraltar si s-a clasat pe primele locuri ale podiumului la campionatele de atletism ale MAI si ASPR;
– mr. Raducan Bogdan – locul I la campionatul de tenis al ASPR si locul I la campionatul de tenis de camp al ASPR;
– lotul reprezentativ al unitatii noastre a obtinut locul I la Competitia Nationala de Descarcerare si Prim-Ajutor Calificat, proba “descarcerare din autovehicule”, urmand sa participe in luna septembrie a acestui an, la Campionatul Mondial din Franta.
Unitatea noastra a sustinut si sprijinit pregatirea in domeniul situatiilor de urgenta a copiilor, elevilor si studentilor prin activitati organizate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si institutiile de invatamant preuniversitar si universitar.
In anul 2018 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” a recrutat un numar de 57 candidati pentru admitere la institutiile de invatamant militare, din care 14 au fost admisi, iar pentru admiterea la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu” Boldesti, sesiunea ianuarie 2019, unitatea noastra a recrutat un numar de 39 de candidati.
In prezent, ISU Dolj are o incadrare de 93,48%, media de varsta a personalului fiind de 39 de ani si 3 luni. Din totalul personalului, 92% este destinat structurilor operative, iar 8% structurilor de suport.
S-a contiunat activitatea de inzestrare a inspectoratului cu tehnica de interventie de generatie noua unitatea fiind dotata pe parcursul acestui an cu: 3 autoambulante tip B, 2 autocamioane, 2 containere suport logistic al interventiei, un container suport logistic iluminat, un complet tabara mobila pentru persoane sinistrate/evacuate in sistem containerizat, 2 autospeciale de transport efective la interventie, o ambacatiune de interventie rapida in caz de urgenta CBRN pe fluviul Dunarea si 2 autospeciale de interventie si salvare de la inaltime.
Cu sprijinul Consiliului Judetean Dolj, inspectoratul a fost inzestrat cu 4 barci pneumatice si echipamente unde unitatea prezenta un deficit major.
In relatia cu mass-media, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Oltenia” al Judetului Dolj a avut o atitudine proactiva, fiind publicate pe parcursul anului 2018, in mass-media scrisa si electronica locala, regionala si centrala, un numar de 338 de comunicate, buletine si stiri de presa. Totodata, au fost organizate 5 conferinte si 8 briefinguri de presa. Unitatea noastra a primit 6 scrisori de multumire pentru buna desfasurarea a activitatii si misiunilor in slujba cetateanului.
La nivelul inspectoratului, in anul 2018, au fost inregistrate si repartizate structurilor spre solutionare 298 petitii, acestea reprezentand diverse cereri de la 70 institutii, operatori economici si 228 persoane fizice.
Avand in vedere cele prezentate, Inspectoratul pentru situatii de urgenta “Oltenia” al Judetului Dolj aduce multumiri Institutiei Prefectului judetului Dolj, Consiliului Judetean Dolj, unitatilor M.A.I. si celorlalte componente ale Sistemului Judetean de Management pentru Situatii de Urgenta pentru modul de colaborare si contributia adusa in vederea asigurarii sigurantei comunitatilor locale si a starii de normalitate.

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Danilet il ameninta pe Toader cu blocarea activitatii magistratilor in toata tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.