Un experiment de cultivare a tesutului cartilajului uman si a glandei tiroide a soarecilor cu un bioprinter 3D va demarat pe 13 octombrie pe Statia Internationala Spatiala si va dura pana pe data de 16, a declarat managerul companiei care dezvolta bioprinterul “3D Bioprinting Solutions”, Youssef Hesuani.
Pe 11 octombrie, spre Statia Spatiala Internationala va pleca nava cosmica rusa „Soyuz MS-10″ cu un dispozitiv unic — “Organ.Avt” pentru demararea experimentului “3D-bioprinter magnetic”. Cu ajutorul acestuia va fi realizat primul experiment din istorie de producere a obiectelor biologice in spatiul cosmic.
“Experimentul va decurge in cateva etape. Prima etapa va avea loc pe 13 octombrie, iar ultima pe 16 octombrie”, a declarat el.
Hesuani a explicat ca pentru desfasurarea experimentului pe Statia Internationala Spatiala va fi expediat bioprinterul si recipientele in care se pastreaza materialul biologic. Gelul in care se pastreaza materialul trece intr-o stare lichida la schimbarea temperaturii, creand un mediu lichid nutrivit. In acesta materialul biologic obtine o anumita structura sub influenta undelor magnetice. O astfel de procedura dureaza cateva zeci de secunde, insa pentru ca celulele sa formeze un tesut e nevoie de cateva zile. Dupa ce in recipient este adaugat un material special de fixare, pentru ca materialele biologice sa poata fi pastrate timp de cateva saptamani, pana la expedierea lor pe Pamant.
“Ulterior, materialul fixat este expediat noua. Aici vom efectua teste, studii tehnologice, pentru a vedea daca constructiile obtinute difera de ceea ce facem pe pamant”, a povestit Hesuani.