Expoziția temporară PRIN LENTILELE TIMPULUI la Muzeul Olteniei Craiova

0
128

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, vernisează în data de 14 Mai 2022, ora 19, la Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14, expoziția temporară Prin Lentilele Timpului. Vernisajul se va desfășura la debutul importantului eveniment Noaptea Europeană a Muzeelor.

Binoclul este un instrument optic cu câte un obiectiv pentru fiecare ochi, care este utilizat pentru vizualizarea obiectelor îndepărtate. Este cunoscut, de asemenea, sub denumirea de ochelari de câmp, deoarece oferă o vedere amplificată a obiectelor situate la mare depărtare. Utilitatea sa este foarte vastă, putând să fie folosit la operă sau la diverse concerte, pentru observarea mult mai bună a artistului, sau în armată, pentru observarea adversarului. Evident, în funcție de destinație, binoclurile pot fi foarte mici, pentru a putea fi folosite cu o singură mână, sau foarte mari, în așa fel încât să permită o performanță mare în vizualizare.

Binoclul este o variantă mult mai performantă a telescopului, deoarece oferă o imagine tridimensională pentru obiectele vizate.
A fost nevoie de aproximativ 5000 de ani pentru ca sticla să poată fi modelată într-o lentilă pentru primul telescop. Omul de știință Galileo Galilei a utilizat pentru prima dată telescopul pentru studiile sale în astronomie. El a fost primul care a văzut craterele pe lună, a descoperit petele solare, cele patru luni din jurul planetei Jupiter și inelele din jurul planetei Saturn. Telescopul folosit avea însă o mărire limitată și un câmp îngust de focalizare.

Primul binoclu atestat în istorie a fost cel realizat de către Cherubin d’Orleans și există încă la Muzeul de Artă și Meșteșuguri din Paris. Acesta păstra ideea de telescop și nu oferea o vizualizare extrem de bună. Binoclul de mână, cu legătura flexibilă între tuburi, a apărut în anul 1702, fiind inventat de Johann Zahn.
Primele telescoape inventate inversau imaginile, dar în secolul al XIX-lea au apărut sistemele de redare a imaginii cu două lentile. Această tehnică se pare că a fost folosită și pentru a realiza binocluri. Cel dintâi telescop binocular a apărut în anul 1825 și a fost inventat de J. P. Lemaire.

Binoclul cu prisme, care este precursorul binoclului modern, a fost inventat în anul 1854 de către italianul Ignatio Porro.
La finalul secolului al XIX-lea, epoca instrumentelor optice moderne a fost inaugurată de trei germani, ei inventând binoclul modern în forma cu care suntem obișnuiți în prezent. Cei trei germani sunt Ernst Abbe (designer optic), Otto Schott (sticlar) și Carl Zeiss (producător de instrumente).

Astăzi, există numeroase companii care fabrică binocluri, iar eficiența lor poate să fie uriașă. Dacă în urmă cu 100 de ani, un binoclu costa o avere, prețul său de astăzi este mult mai mic și poate fi achiziționat de absolut orice pasionat de natură, astronomie sau vânătoare.
Povestea binoclurilor, care reprezentau instrumente inaccesibile publicului larg, în urmă cu un secol, este expusă în expoziția „Prin lentilele timpului”, organizată de Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Expoziția va fi vernisată sâmbătă, 14 mai, de la ora 1900, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, evenimentul cultural anual patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Muzeul Olteniei deține o colecție importantă de binocluri militare și civile care surprinde evoluția tehnologică și estetică a acestor instrumente optice din perioada secolelor XIX-XX. Sunt prezente în colecție binocluri semnate de principalii producători din domeniu precum „Carl Zeiss”, „C.P. Goerz”, „Hensoldt & Sohne Wetzlar”, „E. Krauss”, „Colmont” sau „IOR”.
Expoziția va cuprinde binocluri de teatru, de cavalerie, infanterie sau marină, dar și fotografii și reviste de epocă în care sunt ilustrate aceste piese.

Etalarea va fi una de tip cronologic și tematic, o atenție deosebită fiind acordată binoclurilor de teatru. Acestea prezintă o valoare estetică deosebită fiind frumos ornamentate cu sidef și fildeș.
Expoziția va prezenta cele mai importante 82 de binocluri din colecția muzeului și va putea fi vizitată până în luna septembrie a acestui an.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.